IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява след разочароващите данни за Китай и ръста на запасите в САЩ*

WTI и Брент вчера отчетоха повишения съответно от 4% и 4,7% благодарение на отлагането на част от митата върху китайски стоки за декември

10:49 | 14.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се понижиха в сряда заради разочароващите икономически данни от Китай и ръста на запасите от „черно злато" в САЩ, съобщава Ройтерс. По този начин беше изтрита част от вчерашната сериозна преднина, след като стана ясно, че САЩ отлагат поредната порция мита върху стоки от Китай за декември.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI поевтиняват с 1,07% до 56,49 долара за барел за контрактите с доставка през септември. Сортът Брент отчита спад в цената си с 0,73% до 60,85 долара за барел за доставка през октомври. WTI и Брент вчера отчетоха повишения съответно от 4% и 4,7%.

Китай отчете слаби макро данни за юли, включително изненадващ спад на растежа на индустриалното производство до над 17-годишно дъно. Това подчертава нарастващите пукнатини в икономиката заради продължаващата търговска война със САЩ.

„Влошаването на индустриалното производство в Китай и отслабването на потребителските разходи предполагат, че цялостната картина не е добра и търсенето на енергия може да се окаже под натиск“, коментира Маргарет Ян, пазарен анализатор в CMC Markets.

Цените на суровия петрол се повишиха във вторник, след като американският президент Доналд Тръмп отложи планираните за началото на септември мита от 10% върху китайски стоки за някои продукти. Все пак, обаче, китайски внос на стойност около 110 млрд. долара подлежи на облагане с мита през следващия месец. 

„Пазарите скоро ще дойдат на себе си и ще се сблъскат с реалността, а именно по-високи мита, по-бавен растеж и непоследователна политика“, заяви още анализаторът от CMC Markets.

В същото време от данните на Американския петролен институт стана ясно, че запасите от суров петрол в САЩ неочаквано са се повишили през миналата седмица с 3,7 млн. барела до 443 млн.барела. Очакванията на анализаторите бяха за свиване с 2,8 млн. барела.

На стоковите пазари златото поевтинява с 0,41% до 1507,90 долара за тройунция. Останалите метали също се търгуват на червена територия.

Доларовият индекс, измерващ силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се задържа стабилен на ниво от 97,618 пункта. Доларът поевтинява спрямо йената с 0,31% до 106,41 йени. Австралийският долар отстъпва с 0,18% спрямо американския до 0,6787 долара.

*Информацията е актуална към 9:22 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още