IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва след призива на САЩ вносът от Иран да бъде спрян от ноевмри*

Според анализатори има условия цените на петрола да вървят нагоре в следващите шест месеца

10:00 | 27.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се повишиха в сряда, провокирани от проблеми с доставките в Либия и Канада и от призивите на американски представители всички страни да спрат иранския внос на суров петрол от ноември, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху американския суров петрол с доставка през август поскъпва с 0,33% до 70,76 долара за барел. Повишението при сорта Брент е с 0,30% до 76,54 долара за барел.

САЩ са призовали страните да намалят вноса на иранския петрол до нула от ноември, стана ясно във вторник от съобщение на високопоставен служител на Държавния департамент.

„Цените на петрола тръгнаха нагоре след призива за намаляване на вноса от Иран“, обясни Стивън Иннес , директор Търговия за азиатско-тихоокеанския регион в брокерската компания OANDA. Според него Либия също ще продължи да бъде значима точка на тревога във веригата за доставки на петрол.

Борбата между официалното правителство и бунтовниците оставя неясно кой ще управлява големите петролни резерви на Либия, макар че според различни източници от вчера петролните пристанища на страната работят нормално.

Американският петролен институт съобщи, че запасите от суров петрол в САЩ са намалели с 9,2 млн. барела до 421,4 млн. барела за седмицата, приключваща на 22 юни.

Организацията на страните износители на петрол и други държави, които не са членки на картела заявиха в края на миналата седмица, че ще увеличат производството.

Най-големият производител и дефакто лидер на ОПЕК Саудитска Арабия планира да добива до 11 млн. барела на ден през юли – най-голям обем в цялата ѝ история. За сравнение, през юни арабската страна произвежда по 10,8 млн. барела петрол на ден.

"Имайки предвид значителното намаляване на доставките на петрол в бъдеще, пред които са изправени Иран (съгласно санкциите на САЩ) и рисковете за доставките във Венецуела и Либия, то можем да наблюдаваме покачване на цените на петрола през следващите 6 месеца въпреки решението на ОПЕК +", смятат анализаторите от френската банка BNP Paribas.

В сутрешните часове на стоковите пазари златото поевтинява с 0,23% до 1257 долара за тройунция. Останалите метали също са на червена територия. Пшеницата и памукът поскъпват съответно с 0,88% и 0,14%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижава с 0,08% до 94,28 пункта. Доларът поевтинява с 0,21% спрямо йената до 109,83 йени. Австралийският долар се търгува по-ниско спрямо американския с 0,27% до 0,7374 долара.

* Информацията е актуална към 9:23 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още