IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва след сигнали за по-бавно затягане от Фед*

Данните за по-голямо търсене на „черно злато“ през 2022 г. внесоха оптимизъм сред инвеститорите

09:45 | 12.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Цената на петрола се покачва леко в сряда, продължавайки отбелязаните ръстове в предишната сесия, след като гуверньорът на Федералния резерв Джером Пауъл намекна по време на изслушването си във вторник, че банката може да повиши лихвите по-бавно от очакваното, пише CNBC. Това би трябвало да спомогне за търсенето на суровината в краткосрочен план.

Двата бенчмарка Брент и West Texas Intermediate се търгуват на най-високите си ценови равнища от появата на омикрон в края на ноември. Американският лек суров петрол West Texas Intermediate (WTI) поскъпва с 0,12%, или 0,1 долара до 81,32 долара за барел, а европейският сорт Брент поскъпва с 0,01% до 83,73 долара за барел.

Гуверньорът на Фед Джером Пауъл заяви във вторник, че икономиката би трябвало да издържи на сегашното покачване в броя новозаразени, като понесе единствено „краткотрайни“ ефекти. Той посочи, че банката е „далеч“ от всичко, което е близо до рестриктивна парична политика.

„Дългият път към нормализирането означава, че икономиката все още ще има много подкрепа през първата половина на годината и това е добра новина за цената на петрола“, каза анализаторът в  OANDA Едуард Моя.

Данните от Американския петролен институт очертаха една картина на по-слабо търсене – през миналата седмица свиването на щатските резерви на суровината е по-малко от очакваното, а натрупването на бензин и дестилати е по-голямо от прогнозираното.

В седмицата до 7 януари запасите от „черно злато“ са намалели с 1,1 млн. барела. Резултатът е по-нисък от спада от 1,9 млн. барела, прогнозиран от десетима анализатори, анкетирани от Ройтерс. Резервите от бензин са се увеличили с 10,9 млн. барела. За сравнение – очакванията на анализаторите бяха за ръст от 2,4 млн. барела. Инвентарът от дестилати е нараснал с 3 млн. барела, докато прогнозата бе за 1,8 млн. барела увеличение.

Това, което поддържаше пазара, бяха данните на Администрацията за енергийна информация, която ревизира перспективите си за търсенето на петрол. Очакванията са търсенето в САЩ да нарасне с 840 хил. барела дневно през 2022 г. спрямо 2021 г. Предишната прогноза бе за увеличение от 700 хил. барела. В същото време бяха ревизирани и данните за производството, което ще се увеличи с 640 хил. барела дневно през 2022 г. По-ранните очаквания бяха за ръст от 670 хил. барела на ден.

*Към 9:26 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още