IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът се доближи до цена от 70 долара за барел*

Слабият долар помогна на златото да достигне 4-месечен връх

10:11 | 15.01.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цената на петрола се доближи до 70 долара за барел по време на азиатската търговия, но по-късно леко се понижи. След като първо поскъпнаха, а по-късно сутринта българско време леко поевтиняха, фючърсите върху петрола сорт Брент се търгуваха на цена от 69,80 долара за барел. Американският лек суров петрол отчете повишение на цената си с 0,06% до 64,39 долара за барел. И двата най-търгувани вида "черно злато" достигнаха през миналата седмица най-високите си нива от декември 2014 г.

Цените на петрола продължават да получават подкрепа от намаленото производство от страна на Организацията на страните производителки на петрол и Русия. Споразумението влезе в сила миналия януари и се очаква да продължи и през 2018 г., като съвпадна със здравословното нарастване на търсенето, което повиши цените с повече от 13% от началото на декември 2017 г., отбелязва агенция Ройтерс. Но, и други фактори, включително политическия риск подкрепят възходящия тренд. Някои анализатори обаче продължават да предупреждават, че предстои корекция на цените.  

За миналата седмица фючърсите върху американския суров петрол с доставка през февруари поскъпнаха с 4,7 на сто, като това бе четвърта поредна седмица на повишение.

Фючърсите върху Брента с доставка през март поскъпнаха за седмицата с около 3,3%, отчитайки също четвърто поредно седмично повишение.

На фона на отслабването на долара на стоковите пазари златото започна седмицата с повишение на цената си от 0,52% до 1341,9 долара за тройунция, като се изкачи до нивото си от септември 2017 г. Ценният метал с незабавна доставка поскъпва с 1,4%, като задържа положителната си посока за пета поред седмица. При медта ръстът дори беше още по-голям – близо 2% поскъпване до 328,10 за паунд.

Доларовият индекс, който проследява представянето на американските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижи в понеделник до 90,750 пункта. За сравнение последната си сесия индексът затвори на ниво от 90,902 пункта. Доларът се обезцени спрямо йената с 0,17% и се разменяше за 110,87 йени. Австралийският долар пък поскъпна спрямо американския до 0,7943 щатски долара.

*Информацията е актуална към 9:24 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:36 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още