Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Петролът сорт Брент доближава цена от 80 долара за барел*

Заради постоянния ръст на търсенето инвестиционната банка Morgan Stanley повиши прогнозата си за цената на Брент до 90 долара за барел до 2020 г.

Петролът сорт Брент доближава цена от 80 долара за барел*

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се повишават в четвъртък, като сортът Брент вече доближава цена от 80 долара за барел – ниво, което не е било достигано от ноември 2014 г. Причината е, че търсенето остава силно, а доставките предстои да се ограничават допълнително, обобщава Ройтерс.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI с доставка през юни поскъпват с 0,32% до 71,72 долара за барел. Повишението при сорта Брент е с 0,15% до 79,40 долара за барел.

„Брент е напът да пробие границата от 80 долара за барел, тъй като геополитическите рискове продължават да поддържат цените, като едновременно с това беше отчетен неочакван спад в запасите от суров петрол в САЩ“, коментират от ANZ bank.

Запасите от суров петрол в САЩ са намалели с 1,4 млн. барела до 432,34 млн. барела в  седмицата, приключваща на 11 май.

Според анализаторите от ANZ bank свиването на запасите увеличава притесненията от затягащ се пазар и то в началото на сезона на пътуванията в САЩ, когато търсенето обикновено се повишава.

Заради постоянното нарастване на търсенето инвестиционната банка Morgan Stanley дори повиши прогнозата си за Брент до 90 долара за барел до 2020 г.

Не всички обаче са убедени, че пазарът ще продължи да се затяга, отбелязва Ройтерс.

Международната агенция по енергетика (МАЕ) заяви в сряда, че е намалила прогнозата си за растежа на световното търсене на петрол през 2018 г. от 1,5 млн. барела на ден до 1,4 млн. барела. Според агенцията глобалното търсене на петрол ще достигне средно 99,2 млн. барела годишно през 2018 г.

И макар в момента доставките да възлизат на 98 млн. барела заради намаляването на предлагането от страна на ОПЕК, то в същото време предлагането на петрол от страни, които не са членки на картела ще нарасне с 1,87 млн. барела на ден през тази година. Само в САЩ производството на суров петрол е скочило с 27% през последните две години и половина до рекордните 10,72 млн. барела на ден. Така износът на щатски суров петрол расте все повече на международните пазари.

На стоковите пазари в четвъртък търговията със злато е волатилна, тъй като първоначално цената му вървеше нагоре, но след това се понижи с 0,23% до 1288,50 долара за тройунция. В предишната сесия ценният метал достигна най-ниската си стойност за тази година на ниво от 1286,20 долара за тройунция.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижи леко до 93,32 пункта, след като по-рано докосна петмесечен връх при 93,632 пункта. Доларът поскъпна спрямо йената с 0,06% до 110,47 йени. Австралийският долар се търгува по-високо спрямо американския с 0,20% до 0,7531 долара.

*Информацията е актуална към 9:30 часа

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

4
 
4
 
2
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Чудя се кога шистаците ще се разработят най-накрая или и те влезнаха в играта с ОПЕК и Русия :)
2
 
3
 
1
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
и така докато не излезнат данните за резервите по света :)

Още от Суровини
МАЕ: Постигането на равновесие на петролния пазар ще отнеме време