IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът стартира седмицата с по-ниски цени*

Броят на активните петролни кладенци в САЩ е нараснал до 862 - най-високото равнище от 2015 г.

09:47 | 11.06.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Петролът започва новата седмица с лек спад на цените си. В ранната сесия барел от сорта Брент с доставка през август струва 76,23 долара – с  23 цента под цената от предния ден. Цената за барел West Texas Intermediate (WTI) с доставка през юни се понижи с 18 цента до 65,56 долара, предава Ройтерс.

Днес търговията е по-скоро унила след данните за увеличаване на петролните кладенци в САЩ и преди важната среща на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) на 22 юни.

Американската компания Baker Hughes съобщи, че броят на активните петролни кладенци в САЩ е нараснал до 862 - най-високото равнище от 2015 г. Това предполага, че добивът на суров петрол в САЩ, който вече е на рекордно ниво от 10,8 милиона барела на ден (bpd), ще се увеличи допълнително. Производството нараства и с наближаването на лятото и засилването на потреблението на бензин по време на отпуските на американците. Експерти очакват скоро страната да се превърне в най-големия в света производител на петрол.

„Очаква се доставките, които не са от ОПЕК, да нараснат рязко през 2019 г. вследствие на ръста на шистовото производство в САЩ заедно с добива на Русия, Бразилия, Канада и Казахстан", заяви в петък американската банка JPMorgan. Тя остава мечо настроена за прогнозата за цените на петрола през втората половина на годината.

Инвеститорите са предпазливи и преди срещата на ОПЕК след 10 дни. Анализатори предупреждават, че петролните котировки могат да се понижат съществено, ако картелът и партньорите му решат да увеличат добива си, за да компенсират спада във Венецуела и Ангола, както и поради опасността от ограничаване на петролния износ на Иран. През последните дни има сигнали  от Русия и Саудитска Арабия за засилване на производството, което може да означава края на споразумението на ОПЕК+ за свиване на производството.

Междувременно руската информационна агенция Интерфакс съобщи в събота, че производството на петрол в Русия, най-високото произодство в света, е нараснало до 11,1 милиона барела в началото на юни, от малко под 11 милиона барела през по-голямата част на май и доста над целевата продукция от 11 милиона барела на ден като част от сделката. 

*Информацията е актуална към 8:50 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:38 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още