IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промяна в позицията на Иран към срещата на ОПЕК натежава върху петрола*

Техеран сигнализира, че може да се съгласи с леко повишение на производството на суровината

09:23 | 21.06.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола тръгнаха надолу в четвъртък, след като Иран сигнализира, че може да се съгласи с леко повишение на производството на петрол от ОПЕК, с което потенциално проправи път картелът да договори увеличение на добива си на срещата в петък, предава Ройтерс.

Спадът обаче е ограничен от стабилното търсене на горива в САЩ, което се вижда от рекордната дейност на рафинериите, силните данни за пътуванията и големия спад на резервите.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI се понижават с 27 цента, или 0,41%, до 65,44 долара за барел, а върху петрола сорт Брент – с 49 цента, или 0,66%, до 74,25 долара за барел.

Иран, който е един от основните доставчици част от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), сигнализира в сряда, че може да се съгласи с малко увеличение на добива на групата по време на срещата ѝ във Виена в петък, на която ще присъства и Русия.

„Явно има известна увереност, че тази сделка може и да мине“, казва Стивън Инес, ръководител на търговията за Азиатско-тихоокеанския региона в брокерската къща OANDA в Сингапур.

„Очакваме ОПЕК и Русия постепенно да увеличат предлагането на пазара до следващата година, до голяма степен компенсирайки прекъсванията в доставките от почти 1 млн. барела на ден от Венецуела“, каза Barclays.

Техеран по-рано устояваше на натиска от реалния лидер на ОПЕК Саудитска Арабия за увеличаване на добива.

Но дори Иран да даде съгласието си, анализаторите очакват срещата на ОПЕК да мине под сянката на раздора.

„Очакваме напрегната, нехармонична и изключително геополитическа среща на ОПЕК+“, казва японската Mitsubishi UFJ Financial Group в коментар към клиентите си.

Сигнализирайки силно търсене, американските региони са обработили сезонен рекорд от 17,7 млн. барела на ден суров петрол миналата седмица, сочат данни на Администрацията за енергийна информация от сряда.

В същото време рекордните 46,9 млн. американци се очаква да пътуват на предстоящите празници около 4 юли, заяви Американската автомобилна асоциация в четвъртък, което до голяма степен се смята за водещ индикатор за търсенето на горива в САЩ.

На фона на здравословното потребление търговските резерви в САЩ са спаднали с 5,9 млн. барела през седмицата до 15 юни до 426,53 млн. барела, заяви още АЕИ.

* Информацията е актуална към 8:40 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още