Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Санкциите за "Русал" разтърсиха пазара на алуминий

Цената на алуминия се повиши с 20% през миналата седмица и достигна най-високото си ниво от 2011 г. насам

Санкциите за "Русал" разтърсиха пазара на алуминий

Снимка: Архив Ройтерс

Цената на алуминия на световните пазари достигна най-високото си ниво от 2011 година насам, пише Financial Times. Причината са санкциите, които САЩ наложиха на една от най-големите компании в сектора - руската "Русал".

На 6 април САЩ включиха в списъка със санкционирани лица един от ръководителите на гиганта Олег Дерипаска и това изправи компанията пред опасност от фактически фалит. През последните дни цената на алуминия се повиши с 20%, което е най-рязкото седмично повишение за метала. В понеделник офертите надхвърлиха цена от 2,3 хил. долара за тон на Лондонската метална борса.

Освен проблемите с "Русал" през миналата седмица пазарите изпитаха още едно сътресение - европейският производител Norsk Hydro съобщи, че заради екологични проблеми ще съкрати наполовина производството си в Бразилия.

Още по темата

"Русал" отговаря за около 1/3 от търгувания на Лондонската метална борса алуминий. Санкциите срещу компанията не засягат пряко търговците, но променят потоците на търговията и със сигурност ще доведат до главоболия за компании като Goldman Sachs, JP Morgan или Glencore, пише Bloomberg.

Алуминият е един от най-търгуваните метали и е основен материал за транспортната и строителната индустрия. През 2017 година производството на "Русал" представлява 7% от световното, a компанията е най-големият производител извън пределите на Китай.

Според анализатори няма законови ограничения алуминият, произведен и продаден от "Русал" преди санкциите, да бъде търгуван, но той става все по-малко желан в Европа и САЩ.

Лондонската метална борса например забрани търговията с метала, произведен след 6 април, тоест в деня, в който бяха анонсирани санкциите, а някои търговци обясняват, че техни клиенти отказват всякакъв метал, произведен от "Русал", независимо в кой период от време.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Петролът е на поредните си най-високи нива за 2019 г.*