Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

САЩ ще бъдат нетен енергиен износител до 2022 г.

Щатите ще продължават да внасят петрол за нуждите на своите рафинерии, посочва доклад на EIA

САЩ ще бъдат нетен енергиен износител до 2022 г.

Снимка: Архив Ройтерс

САЩ ще се превърнат в нетен енергиен износител до 2022 година, сочи годишната прогноза на Администрацията за енергийна информация (EIA) в страната. Според оценката на институцията секторът ще се характеризира със силен ръст на добива на енергийни ресурси, но на фона на вътрешно търсене без сериозни изменения.

Още по темата

В прогнозата за развитието на енергетиката на САЩ до 2050 година е записано, че средният ръст на потреблението ще бъде в рамките на 0,4% годишно. В същото време увеличението на брутния вътрешен продукт (БВП) ще е в рамките на между 1,7% и 2,6 на сто годишно в периода 2017 - 2050 година.

От Администрацията посочват още, че добивът на газ и петрол ще продължава да расте. След 2022 година повечето енергийни централи в страната ще бъдат на природен газ или с възобновяеми енергийни източници. Това е резултат от ниската цена на природния газ и все по-евтините технологии за ВЕИ-инсталациите.

В прогнозата е включено и очакването за цена на петрола сорта Brent към 2050 година по цени от 2017 година. Най-високата стойност ще бъде 229 долара за барел, а най-ниската - 52 долара за барел. В реалистичния сценарий цената на петрола ще бъде 114 долара за барел към 2050 година.

От институцията отчитат още, че цената на петрола ще зависи от глобалната ситуация, но цената на природния газ е в зависимост по-скоро на случващото се на вътрешния пазар в САЩ.

При повечето сценарии добивът на енергийни суровини ще надвишава търсенето и още през 2022 г. страната ще е нетен износител, стига цените да не са на дъното. Но САЩ ще продължат да внася петрол, тъй като рафинериите в страната имат нужда от различни сортова, за да произвеждат горива.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

1
 
2
 
8
Pyramid до: khao
преди 1 година
... благодарение и на негоривно предназначените нефтопродукти. Особени причини за свиване транспортните разходи не виждам освен, ако не вземе да им дойде акълът като нация за планетарните им отговорности като гигантски потребител...или, ако Йелоустоун изригне. Да, може да минат във висока степен на електротяга но, с това основно, ще променят мястото на изгаряне, не количеството. Виж, ако рипне ефективността, тогава, ще се пренасочат количества за конструкционните материали...донякъде. Единствено, голям метеорит или вулкан може драстично да измени нещата.
2
 
2
 
7
преди 1 година
Чета заглавието, после текста. И се чудя, как точно би трябвало да се напише: "ще бъде до 2022-ра" (,т.е, след това за вече няма да бъде) или "ЩЕ СТАНЕ до 2022-ра" ( т.е., най-късно, тогава ) ? Много е важно, който пише по такива места и иска да го вземат насериозно, да е прецизен в изказа. Това говори за качествата му и разкрива/закрива перспективи.
1
 
2
 
6
khao до: lyusien
преди 1 година
Няма профилна снимка
на бас че поне 10 години броено от сега няма да намалява търсенето !
4
 
4
 
5
преди 1 година
Потреблението на петрол след 2022 в С А Щ рязко ще намалее благодарение на В Е И енергиината ефективност електрическите автомобили и глобалното затопляне Възможно е американците да станат нетен износител още преди 2022 г а цените на петрола едва ли ще надвишават 60 долара и през 2050 г
1
 
3
 
4
преди 1 година
Няма профилна снимка
Пиши какви са ти прогнозите интересно ни е.

Още от Суровини
Сортът Брент мина границата от 65 долара за пръв път тази година*