IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След нов скок в цените на петрола се появяват съмнения за прегряване на пазара

Основните валути поевтиняха спрямо йената заради спекулации за намаляване на стимулите за пазарите от страна на Японската централна банка

10:37 | 10.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола продължават да нарастват и по време на азиатската търговия достигнаха най-високите си нива от 2014 г. на фона на продължаващи съкращения на производството от страна на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и балансирано търсене, обобщава Ройтерс. Някои анализатори обаче предупреждават, че пазарите може би прегряват.

Фючърсите върху американския лек суров петрол с доставка през февруари поскъпнаха с 0,73% до 63,42 долара за барел. При сорта брент повишението е с 0,41% до 69,10 долара за барел. Възходящият тренд на международните капиталови пазари също стимулира инвеститорите да диверсифицират портфейлите си и с вложения на фючърсния пазар на петрол. 

„Продължаващото споразумение за намаляване на доставките от страна на ОПЕК и намаляването на запасите е също една от причините за възходящото движение на цените“, коментира Уилям О‘Лоулин, инвестиционен анализатор в австралийската компания Rivkin Securities, цитиран от Ройтерс. През ноември миналата година ОПЕК заедно с Русия и други държави удължи сделката за намаляване на доставките на петрол, като се очаква споразумението да обхване цялата 2018 г. Най-засегнати от решението са Европа и Северна Америка.

По последни данни на Американския петролен институт запасите от петрол в страната са намалели с 11,2 милиона барела до 416,5 милиона барела за седмицата, приключваща на 5 януари. Това се случва на фона на повишаване на прогнозата за световното търсене на петрол през 2018 г. със 100 000 барела на ден. Според Американската енергийна информационна администрация търсенето на петрол в световен мащаб през 2019 г. ще достигне 101,76 милиона барела на ден, което ще е с 1,65 милиона барела на ден повече спрямо текущата година.

В дългосрочна перспектива цените на петрола едва ли значително ще нараснат спрямо сегашните равнища, а това подчертава необходимостта от диверсификация в много страни, които изнасят петрол, се казва в публикуван в сряда доклад на Световната банка.

При ръст на цената на петрола с 13% от началото на декември обаче опасенията за прегряване на пазара нарастват. При това се очаква в САЩ производството да достигне 10 милиона барела на ден, а в Азия за момента пазарът има достатъчно горива.

Другата най-наблюдавана от инвеститорите стока на международните пазари – златото продължава да отчита спад в цената си. Фючърсите върху ценния метал с доставка през февруари поевтиняха с 0,16% до 1311,60 долара за тройунция.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест валути, достигна ниво от 92,450 пункта, отчитайки леко повишение спрямо ден по-рано. Доларът обаче поевтиня спрямо японската йена с 0,67% до 111,9 йени заради появили се спекулации за намаляване на стимулите за пазарите от страна на Японската централна банка, отбелязва Ройтерс. Еврото също поевтиня спрямо йената с 0,68% до 133,55 йени. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:35 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още