IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет важни фактора за търговията с петрол през 2018 г.

В момента най-много залагания има за скок на цената до 100 долара за барел през декември 2018 г.

17:52 | 28.12.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Инвеститорите, които търгуват с петрол на стоковите пазари, през следващата година трябва да внимават за няколко значими момента, пише Bloomberg.

И в момента цените на петрола до голяма степен се поддържат от споразумението на  членовете на Организацията на страните износителки на петрол заедно с други държави, които не са членки на организацията, за намаляване на доставките на петрол с около 1,8 милиона барела на ден. Тези усилия се очаква да продължат и през следващата година, въпреки че нарастващата американска продукция донякъде ги обезсмисля. Геополитическото напрежение също оказва своето влияние. Но ето и кои са петте ключови барометъра за пазара през следващата година:

1. Шистов петрол

Цената на петрола достигна най-високите си нива за последните две години и половина в началото на седмицата след взрива на петролопровода в Либия. Това се случи, след като по-рано през годината имаше проблем с доставките на петрол от САЩ заради урагана Харви, осигурявайки на по-късен етап по-голям износ от страната. С прогнозите за ръст на добива на шистов петрол в САЩ през 2018 г., може да се очаква разпространението му да нараства.

2. Сигналите на ОПЕК

Петролът е във възходяща тенденция през цялата 2017 г. благодарение на споразумението на ОПЕК за намаляване на доставките. Фючърсите с доставка през декември 2018 г. се изкачиха до най-високата си премия, достигана някога, като тенденцията може да продължи, тъй като действията на ОПЕК все пак имат за цел да уравновесят пазара през следващата година, смята Абхишек Дешпанде, ръководител "Петролни анализи" в инвестиционната банка JPMorgan Chase.

3. Лотария

С огромните геополитически рискове, които се крият на територията на някои от големите производители на петрол, се наблюдават залагания за скок в цената на черното злато. Най-сключваната опция за сорта Брент в момента е за цена от 100 долара за барел през декември 2018 г., като в последните седмици са сключени 80 подобни договора за повече от 30 милиона барела за края на следващата година.

„Венецуела, Иран и Саудитска Арабия са в списъка със страните, в които може да се наблюдават сривове на цената на петрола през следващата година“, съобщиха анализатори на RBC Capital Marlets, цитирани от Bloomberg.

4. Волатилност

Въпреки рисковете волатилността през последните седмици е най-ниското си ниво от повече от три години заради стабилния ръст на цените на петрола. Тъй като Организацията на страните износителки и производителки на петрол ясно обявиха плановете си за 2018 г., не се очаква да има промени по отношение на волатилността.

„Решението на ОПЕК да управлява пазара проактивно ще запази волатилността плоска като палачинка“, коментира по-рано през декември Амрита Сен, главен петролен анализатор в Energy Aspects.

5. Колко дълго?

Пазарът на петрол влиза в 2018 г. с рекорден брой бичи залагания за цените на суровия петрол и сорта Брент. Така броят на бичите срещу мечите залагания за следващата година са 7 към 1, но това води до опасения, че черното злато може да отчете спад в цената си, причинен от спекулантите.

„За съжаление, в момента ние не знам какви са играчите на пазара и дали биха искали да запазят по-голямата част от активите си от стоковите пазари за следващите няколко години, защото ако са от този тип, то те няма да продават през 2018 г.“, обясни Торбьорн Кюс, главен анализатор в DNB Bank. 

Така за момента остават ясни факторите, които ще продължат да оказват влияние върху цените, но не и детайлите около тях, което оставя твърде много неизвестни по отношение на петрола.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
majnata
преди 6 години
Лошо , откачалкин , лошо ..."науката техницеската революция електромобилите"пълен тюрлю гювеч е в главата ти ! Я да те питам ... колко електроавтомобила изпревариха днес линейката по пътя за четвърти километър ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 10
lyusien
преди 6 години
В тази статия са пропуснати два много важни фактора които вероятно ще играят най важната роля в цените 1. Намаляващото потребление - науката техницеската революция електромобилите В Е И постоянно ще намаляват потреблението на петрол Особенно в транспорта 2. Глобалното затопляне което все по вече се очертава като реалност а не фантазия Затоплянето също рязко ще намали потреблението на петрол Въобще петролните нации ги чакат тежки времена
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още