Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Свят

Какво трябва да знаем за маймунската шарка?

Рискът за широката общественост е нисък в момента, твърдят специалисти

Какво трябва да знаем за маймунската шарка?

Снимка: Federico Bernini Bloomberg

Глобалните здравни организации са алармирали за нарастващите случаи на маймунска шарка в Европа и другаде по света. Заболяването е вид вирусна инфекция, по-често срещана в Западна и Централна Африка, предава Reuters.

Към петък са потвърдени около 80 случая на маймунска шарка и още 50 са в процес на разследване в 11 страни според Световната здравна организация (СЗО). Какво знаем за настоящата епидемия и относителния риск от маймунска шарка.

Колко е опасна?

Рискът за широката общественост е нисък в момента, каза служител на общественото здравеопазване на САЩ на брифинг в петък. Маймунската шарка е вирус, който може да причини симптоми, включително температура и болки, и се проявява с отличителен неравен обрив.

Вирусът е свързан с едрата шарка, но обикновено е по-лек, особено западноафриканският щам на вируса, идентифициран в САЩ. Смъртността при него от около 1%. Повечето хора се възстановяват напълно за две до четири седмици.

Вирусът не се предава толкова лесно, колкото вирусът SARS-CoV-2, който предизвика световната пандемия от COVID-19.

Експертите смятат, че настоящата епидемия от маймунска шарка се разпространява чрез близък контакт с кожата на някой, който има активен обрив. Това би трябвало да улесни ограничаването на разпространението му, след като инфекциите бъдат идентифицирани, казват експерти.

„COVID се разпространява по респираторен път и е силно заразен. Изглежда, че това не е така при маймунската шарка“, каза д-р Мартин Хирш от Масачузетската болница.

Голяма част, но не всички от хората, които са били диагностицирани в настоящата епидемия от маймунска шарка, са хомосексуални мъже, включително случаи в Испания, свързани със сауна в региона на Мадрид.

Какво притеснява здравните експерти?

Огнищата, съобщени досега, са нетипични според СЗО, тъй като се случват в страни, където вирусът не циркулира редовно. Учените се стремят да разберат произхода на настоящите случаи и дали нещо във вируса се е променило.

Повечето от съобщените досега случаи са открити в Обединеното кралство, Испания и Португалия. Имаше и случаи в Канада и Австралия, а един случай на маймунска шарка беше потвърден в Бостън, като служители на общественото здравеопазване казаха, че има вероятност да се появят повече случаи в Съединените щати.

От СЗО изразиха загриженост, че може да възникнат повече инфекции, тъй като хората ще се събират на фестивали, партита и празници през следващите летни месеци в Европа и по света.

Как могат хората да се защитят от инфекция?

Обединеното кралство започна да ваксинира здравни работници, които може да са изложени на риск, с ваксината срещу едра шарка, която също може да предпази и от маймунска шарка. Правителството на САЩ казва, че разполага с достатъчно ваксини срещу едра шарка, съхранявани в техния стратегически национален запас, за да ваксинира цялото население на САЩ.

Има антивирусни лекарства за едра шарка, които могат да се използват и за лечение на маймунска шарка при определени обстоятелства, каза говорител на Министерството на здравеопазването и човешките услуги на САЩ в изявление.

По-общо казано, здравни специалисти посочват, че хората трябва да избягват близък личен контакт с някой, който има обривно заболяване или който по друг начин не се чувства добре. Хората, които подозират, че имат маймунска шарка, трябва да се изолират и да потърсят медицинска помощ.

Какво може да стои зад рязкото увеличение на случаите?

„Вирусите не са нищо ново и неочаквано“, каза Анджела Расмусен, вирусолог от Организацията по ваксини и инфекциозни заболявания в Университета на Саскачеван в Канада.

Расмусен каза, че редица фактори, включително увеличеното глобално пътуване, както и изменението на климата, са ускорили появата и разпространението на вируси. Светът също е по-нащрек за нови огнища от всякакъв вид след пандемията.

По статията работи: автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria
Още по темата: Свят маймунска шарка

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

1
 
1
 
8
преди 1 месец
Супер, нека да оставим нашистите слабоуми с петолъчките както пожелаха - нито ваксини им трябвали, нито лечение, щото били измислени вируси. С най-голямо удоволствие да ги оставим на естествения подбор и на прищевките на природата, те все пак сами го искат. :)))
3
 
3
 
7
Стоян Петров до: ing5rov
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Като ти гледам маймуският мозък, мисля че си податлив на маймунка шарка. Оставяй джендъри-мендъри и се карантинирай при козите.
3
 
5
 
6
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Тролейбусната команда не спи. Другарите, сменяйте от време на време никовете, че вече всички ви научиха. На нищо ли не ви учат в тролейбусното депо или толкова си можете? Не, че няма да ви познаем и с новите ;)
4
 
5
 
5
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Когато ЕС държавите решиха да предоговарят и намаляват покупките на ваксини, случайно се появава нов вирус. За който случайно вече има ваксина (в големи количества). Ако обаче спазваме протокола от Ковид-19, сега трябва да се спрат входящите полети от африка и от афроамерика. Не искаме пандемия от маймунска шарка, нали?
4
 
3
 
4
ing5rov до: Борката
преди 1 месец
мхм ... при 33 джендър вида , бая клиентела се очертава ...

Още от Свят
Битките в Украйна се местят в Донецк