IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови усилия за евакуиране на цивилни от Мариупол

Евакуациите с посредничеството на ООН бяха спрени в последните дни заради възобновени боеве

13:24 | 06.05.22 г. 8
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Украйна съобщи, че е започнал нов опит в петък за евакуиране на множество цивилни, блокирани в силно бомбардирания стоманодобивен завод „Азовстал“ в Мариупол, след като кръвопролитни боеве с руските сили са осуетили усилия за безопасното им преместване предишния ден, предава Ройтерс.

Маруипол, който е стратегическо южно пристанище на Азовско море, преживява най-разрушителната обсада в продължаващата вече десета седмица война, а големият завод „Азовстал“ от съветската ера е последната част от града, която все още е в ръцете на украински бойци.

Евакуирането с посредничеството на ООН на стотиците цивилни, които се приютиха в мрежата от тунели и бункери на завода, започна миналия уикенд, но беше спряно в последните дни заради възобновените боеве.

“Следващата фаза от спасяването на хората ни от „Азовстал“ тече в момента. Информация за резултатите ще бъде предоставена по-късно“, заяви Андрей Йермак, ръководител на канцеларията на украинския президент. Той не разкри повече подробности.

Русия насочи усилията си към Източна и Южна Украйна, след като не успя да завладее столицата Киев в първите седмици след началото на нашествието на 24 февруари. Новият фронт цели да ограничи достъпа на Украйна до Черно море, което е от жизненоважно значение за износа ѝ на зърно и метали и за свързването на контролирани от Русия територии на изток с Крим, който беше завзет от Москва през 2014 г.

Над пет милиона украинци избягаха в чужбина от началото на нашествието.

В петък украинският Генерален щаб съобщи, че руските сили продължават опитите си да установят пълен контрол над Донецка и Луганска област в източната част на Украйна, които са частично завзети от подкрепяни от Москва сепаратисти от 2014 г. насам.

Руското министерство на отбраната съобщи, че е разрушило голям склад за боеприпаси в Краматорск в Източна Украйна при ракетен удар. То допълни, че провивовъздушната му защита е свалила два украински изтребителя в Луганска област.

Украински представители заявиха, че Русия може да засили офанзивата си преди 9 май, когато Москва чества победата на Съветския съюз над нацистка Германия във Втората световна война.

В четвъртък украинският президент Володимир Зеленски заяви, че близо 4000 болници и други медицински заведения в страната са били унищожени или повредени от началото на нашествието.

“Това означава пълна липса на лечение за пациенти с рак. Това означава крайни трудности или пълна липса на инсулин за диабетиците“, каза Зеленски във видео обръщение към медицинска благотворителна организация „Невъзможно е да се извършват операции. Това дори означава просто липса на антибиотици“, допълни той.

Смята се, че 200 цивилни остават блокирани в подземията на завода „Азостал“ в Мариупол, те разполагат с малко храна и вода.

Руският президент Владимир Путин заяви, че Русия е готова да осигури безопасно преминаване на цивилни, но повтори призивите си към украинските сили в завода да свалят оръжието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Вече не са само 10 :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Вече не са само 10 :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 1 година
обърка се... искаш да кажеш че над 10 руски генерала са под земята... лапсус ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 4
Борката
преди 1 година
Ей, тия НАТОвски генерали в подземият, тия американски био-лаборатории. Туй шубето е голям страх.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Цивилните казвали, че ги държали като жив щит?? По кремълската телевизия ли ви го казаха? Слабоунието на кипвйкаджиите е добре известно. И защо напусналите (според слабоумит явно са избягали) от Азовстал поемат към Запорожие, т.е към Украйна, а не към пPocия? Жалки папагали на кремълски опорки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
khao
преди 1 година
е как, ти си изредил кремълските опорки... но се чудел на кой да вярва, хахаха! редко тъъъп човек си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
Petar2015
преди 1 година
Едните (руснаците) казват, че прекратяват едностранно огъня, за да се изтеглят "цивилните" от завода и да отидат където решат. Другите (украинците) казват, че обстрела продължава и не могат да изведат цивилните. Третите (цивилните) казват че ги държат насила като жив щит. Вече не знам на кого да вярвам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 1 година
orkite не спазват примирието... а уж Късия каза че щели да заобиколят Азовстал.. поредната им лъжа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още