Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Свят

Експерт: Споразумението между ЕС и Китай ще облагодетелства и България

Азиатската държава е с пазарна икономика и Евросъюзът споделя нейните интереси за либерализация на търговията, посочи проф. Димитър Хаджиниколов от УНСС

гледано: 2190   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Въпреки че очакванията не бяха толкова големи и резултатите бяха скромни от срещата на високо ниво между Европейския съюз и Китай, отличителен пробив се оказа Споразумението за взаимното признаване на географските указания. То ще влезе в сила от 2021 г. и ще намери приложение във всички държави членки, включително България, където до този момент са регистрирани осем защитени храни.

Българските производители на тези храни ще извлекат дивиденти от договореното споразумение, тъй като китайският пазар е безграничен и самото европейско лого за произход ще се отрази на цената и търсенето на тези продукти. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването "В развитие" проф. Димитър Хаджиниколов, преподавател в УНСС от катедра "МИО и Бизнес".

Още по темата

"Българските власти сега трябва да обърнат още по-голямо внимание на този въпрос. Налични са резерви за регистрация и на други специфични продукти, като процеса по вписване се извършва първо през Министерството на земеделието и после се чака одобрение от Европейската комисия", посочи той.

По думите на Димитър Хаджиниколов от срещата между ЕС и Китай стана ясно, че двете страни споделят общ интерес за запазването на либерализацията на търговията и мултилатерализма в търговските взаимоотношения.

„ЕС е силно заинтересован в либерализирането на капиталовия пазар в Китай, смята експертът. - Китайската държава, от своя страна, отчита най-високи темпове нарастване на инвестициите зад граница, като се прибави и проектът "Един пояс - един път", който засяга и България.“

Проф. Хаджиниколов е на мнение, че въпреки модела на управление в Китай страната все още е с пазарна икономика и няма нищо подозрително във факта, че ЕС споделя нейните интереси за либерализация на търговията.

В аналог със Студената война и тогавашната форма и значение на търговските споразумения Димитър Хаджиниколов заяви, че сега ситуацията е друга и вместо да се търси конфронтация, фокусът трябва да бъде насочен към взаимно сътрудничество.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Свят
Политолог: В международните отношения се връщаме към мултилатерализма