Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Свят

Павлова и Таяни подписаха актуализираните правила за командироване на работници

Българският министър определи това като един от огромните успехи на българското председателство

Павлова и Таяни подписаха актуализираните правила за командироване на работници

Снимка: АПИ

Министър Лиляна Павлова и председателят на Европарламента Антонио Таяни подписаха в Брюксел актуализираните правила за командироване на работници, договорени от Българското европредседателство по време на неговия мандат. За това съобщи пресцентърът на оглавяваното от Лиляна Павлова министерство, цитирано от БНР.

Още по темата
След като влязат в сила, новите правила ще гарантират заетите лица в целия Европейски съюз да получават еднакво заплащане за положения от тях труд, като по този начин ще установят правилния баланс между интереса на трудещите се и бизнеса. Срокът за транспониране и датата на прилагане ще бъдат 2 години след влизане в сила на директивата.

След церемонията по подписването, Павлова заяви:

"Приносът към един по-справедлив и ефективен пазар на труда в Европа бе един от приоритетите на българското председателство. Щастливи сме, че успяхме да допринесем за превръщането на тази идея в реалност. Поправената Директива за командироване на работници ще подобри закрилата на трудещите се, като насърчи лоялната конкуренция между фирмите. Новите правила целят да отговорят на новите икономически условия и състояние на пазара на труда, като се гарантира законодателството ни да е съобразено с реалностите на днешния и утрешния ден, придвижвайки напред социалното измерение на Европейския съюз и изпълнявайки указанията на лидерите от ЕС в социалната сфера."

По време на своя мандат българското председателство обедини държавите членки около общи позиции по правилата за координиране на социалното осигуряване в ЕС, по баланса между професионалния и личен живот за родители и настойници, както и по по-справедливите условия на труд. След като се приемат, тези актове ще дадат нови и по-ефективни права на гражданите, като по този начин се поставят основите на Европейския стълб на социалните права, пише БТА.

Целенасочените усилия на председателството в областта на социалната политика направиха възможно изпълнението на неговите ангажименти за постигане на по-нататъшен напредък при намирането на решения за резултатна заетост и устойчив и балансиран икономически растеж, заявени в началото на шестмесечния му мандат.

В коментар за цялостните усилия на българското председателство в областта на социалните въпроси, г-жа Зорница Русинова, заместник-министър по социалните въпроси и главен преговарящ по досиетата в сферата на социалната политика от името на председателството, заяви:

"Социална Европа може да се превърне в реалност само ако всички ние положим необходимите усилия да превърнем идеите в действия. Радвам се, че българското председателство изигра ключова роля при поставяне на основите на Европейския стълб на социалните права, като по този начин се застъпи за гражданите ни, които участват или желаят да имат достъп до пазара на труда. Нашата ангажираност с тази тема е непоклатима и ще продължим да работим по нея в предстоящите месеци и години."

Също така днес, министър Павлова и председателят на ЕП Таяни подписаха още два законодателни акта, които бяха финализирани по време на българското председателство - за проверка за пропорционалност преди приемане на ново регулиране за професиите и за мониторинг и докладване на емисии на CO2 и разхода на гориво от нови тежкотоварни превозни средства.

Правилата за проверка за пропорционалност целят хармонизиране на начина, по който се изпълняват проверките за пропорционалност преди държавите членки да въвеждат ново регулиране за професиите. Те ще увеличат прозрачността по начините, по които се регулират определени професии в държавите членки. Това ще гарантира националните мерки да бъдат пропорционални, и че няма да се ограничава нецелесъобразно достъпа до професионална дейност и че няма да се създават неоправдани пречки на пазара по интернет.

Регламентът за мониторинг и докладване на емисиите на CO2 и разхода на гориво на нови тежкотоварни превозни средства представлява част от цялостните усилия на ЕС за ограничаване на емисиите на CO2 и е крачка към конкурентоспособна ниско-въглеродна икономика. 

По статията работи: Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Свят
Виктор Орбан взе на мушка Вера Йоурова, нарекла страната му "болна демокрация"