IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как се подготвя България за Европейския акт за чипове?

Страната ни има възможностите и капацитета да се симулират и предвиждат приложения, посочи проф. Георги Ангелов

14:51 | 04.08.22 г. 1
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: I-Hwa Cheng/Bloomberg</em></p>

Снимка: I-Hwa Cheng/Bloomberg

България може да намери своето място във веригите на доставки на чипове. Има зрялост на пазара макар по мащаб да е малък, заяви в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria проф. д-р Георги Ангелов, председател на клъстер "Микроелектроника и индустриални електронни системи".

„Вече имаме Консултативен съвет по микроелектроника, успяхме да реагираме на динамиката в Европа и въпросът се коментира много усилено още преди излизането на Европейския акт за чипове. Имаме над 50 компании, имаме изградени изследователски лаборатории“, посочи той.

По думите му основните приоритети са в проектирането и изработването на интегрални схеми, в разработването на pilot lines, в корпусирането и тестването, разработването на софтуер, който да подпомогне производството, създаването на оборудване за производство, имаме и възможности и за изследвания“, обясни проф. Ангелов.

Той съобщи, че  България има възможностите и капацитет да се симулират и предвиждат приложения.

По-голямата част от високотехнологичните чипове по света се произвеждат в Тайван и ако се появяват извънредни обстоятелства около острова това може значително да забави технологичното развитие в световен мащаб, включително развитието на изкуствения интелект, 5G и смарт устройствата. Именно заради това сега всички големи държави инвестират в тази индустрия, включително и ЕС, и България може да се възползват и да излязат на този пазар. 

Председателят на клъстер "Микроелектроника и индустриални електронни системи" коментира как се развива глобалният пазар на полупроводници. „Производството възлиза на 560 милиарда долара, сега прогнозата е че ще надмине 600 милиарда. Покрай пандемията се нарушиха веригите на доставки, има недостиг на чипове, което вече се усеща. Едно нарушаване на вноса от Тайван би довело до сериозни последици на пазара", посочи той и допълни, че General Motors има 90 хиляди автомобила, които чакат заради липса на чипове, повечето смарт устройства също се нуждаят от тях.

Проф. Ангелов отбеляза, че 75% от връхните чипове се произвеждат в Тайван и островът е особено важен във веригата на доставките на полупроводници. „Тази индустрия е комплексна, тя включва няколко основни етапа –  проектиране, производство, корпусиране, тестване и допълнителни операции. Важни са и материалите“, посочи той.

Той припомни, че при производството размерът на чиповете през 2015-2016 г. слезе под 10 нанометра, а сега вече се правят чипове и с размер 5 нанометра – 15 хиляди пъти по-малки от човешки косъм.

„Големите държави имат повишен интерес към този бизнес заради потенциалните приложения на върховите технологии, които биха довели до сериозно икономическо развитие и напредък. Има доста активности и инвестиции в Северна Америка, Южна Корея и Сингапур. Европа също разпознава изоставането си в това производство, в момента делът на Европа е 10%, като целта е той да се удвои. Делът на Северна Америка е 30%, основните производители са в Южна Азия“, разказа проф. Ангелов.

Къде ще са инвестициите на САЩ, след като прие закона „Чипове и наука“? Кои компании излизат най-напред на пазара за върховите полупроводникови чипове и технологии?

Целия разговор вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” може да гледате тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Технологии виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 година
По-голямата част от високотехнологичните чипове по света се произвеждат в Тайван и ако се появяват извънредни обстоятелства около острова това може значително да забави технологичното развитие в световен мащаб, включително развитието на изкуствения интелект, 5G и смарт устройствата. === А посещението на пияндурката Нанси в никакъв случай няма да доведе до извънредни обстоятелства? Щото китайците вече напълниха гашти (***) от страх и няма да предприемат нищо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още