IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5G стандартът – първите ще заложат, но и ще рискуват много

Само за Европа се очаква инвестициите да са около 500 млрд. евро

14:02 | 04.03.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Когато всички се движат в една посока, обикновено си заслужава да погледнете в другата. Това важи в пълна степен и за настоящия порив и вълненията по отношение на новия мобилен стандарт 5G – нещо, което стана доста ясно и по време на Световния мобилен конгрес в Барселона.

Доставчици на телекомуникационни услуги, производители на смартфони и доставчици на мрежово оборудване - всички се надпреварват в приказките и обещанията си за 5G: технологията ще ни донесе по-бърз интернет и най-малкото... ще спаси света. Нищо по-малко от това.

„Технологията ще бъде неописуемо бърза и достъпна навсякъде на ниски цени", каза Виторио Колао, изпълнителен директор на Vodafone, в понеделник. Някои компании очакват да инсталират първите търговски 5G мрежи още през тази година. Поне засега има само тестови опити. 

Но и в развитието на тази област има няколко капана и те се наричат разходи, наличност и търсене. На първо място - стъпката от 4G до 5G не е никак лесна и не може да се постигнете с няколко нови мобилни антени. Тази стъпка е необходима, дума да не става: в противен случай мечтите на индустрията за автономно шофиране или пълното свързване на продукцията с интернета на нещата никога няма да се сбъднат.

5G има специалното предимство на така наречената „латентност": това е времето, необходимо за предаването на данните – то трябва да е много по-бързо чрез 5G. Това е необходимо, когато например алгоритмите за управлението на автономните автомобили и сензорите комуникират един с друг. А при над 19 млрд. мрежови устройства в интернет на нещата след две години ще се появят доста данни.

Но кой ще плати? И кой ще прибере печалбата?

Изграждането на нужната инфраструктура е доста скъпо. Само за Европа оценките са за разходи от около 500 млрд. евро. Кой ще ги плати?

Да погледнем към примера от Корея. Главният изпълнителен директор на Korea Telecom Донг-Хюн Джанг изгради заедно с Intel връзка от новото поколение за Олимпийските игри. За тази цел компаниите са изградили в обществена мрежа 22 антени за 5G мрежа и са инвестирали много пари за тестване в жива среда за това как видеосигналите и големите количества данни могат да се предават бързо. В края на следващата година подобни опити ще бъдат комерсиализирани, твърди Джанг. Самият той обаче няма отговор на въпроса: „Как да печелим пари с 5G?"

Инвестициите са високи. За да няма „мъртви точки“ във връзката, трябва да бъдат построени много повече антени. В противен случай автономното пътуване може да завърши в  следващото дърво. Наистина ли си струва тази инвестиция във всяка слабонаселена област в провинцията? Нуждаем ли се от безпроблемна връзка за данни навсякъде? И дали потребителите са готови да плащат по-високи цени?

Истинското разпространение 5G няма да намери със свързаните смартфони, защото повечето потребители ще бъдат доволни от настоящия стандарт LTE, ако той работи без проблем. За потребителите е много по-важно да получават много данни за малко пари, ако покритието на мрежата е добро.

5G се очаква да бъде 100 пъти по-бърз от LTE. Но никой не се нуждае от връзка от 10 гигабита в секунда за своя смартфон. Затова хвалбите на Huawei, че е първата компания, която вгражда 5G чип в телефоните си, са по-скоро рекламни трикове. Истински порив за развитие 5G ще получи от индустрията, която иска да свърже автомобилите, фабриките... всичко.

Телеком компаниите, които ще изграждат инфраструктурата, са изправени пред сериозно предизвикателство. Или ще трябва да инвестират сериозна сума пари твърде рано, още преди някой да се интересува сериозно от по-бързата мрежа, или ще се наредят късно на клона, след като конкурентите вече са там, където е търсенето. Рядко пред телеком индустрията е имало такъв шанс – но и рисковете рядко са били толкова големи. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
wladoalex
преди 6 години
Още преди EDGE бяха спорове и сметки дали ще има рентабилност. А сега говорим за 5G. Една от сметките беше, че само шепа хора ще имат нужда от по-бързата мрежа. Шефове на големи компании и подобни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
IQ147
преди 6 години
5G няма да се ползва от смартфони в момента, но ще е полезен за други сектори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
RedBot
преди 6 години
В статията думата "антени" трябва да се замени с "базови станции". Антените са най-евтината част от цялата инфраструктура.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още