IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ericsson, Thales и Qualcomm разширяват 5G хоризонта си

Компаниите работят по създаването на сателитна 5G мрежа

18:35 | 11.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Angel Garcia/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Шведският производител на телекомуникационно оборудване Ericsson, френската аерокосмическа група Thales и американският производител на чипове Qualcomm планират да работят съвместно по създаването на сателитна 5G мрежа за подобяване на наземната свързаност, предава Ройтерс.

Така всяко 5G мобилно устройство, което може да се свързва със сателити, би направило комуникацията възможна от отдалечени кътчета на планетата и би представлявало предизвикателство за скъпите сателитни телефони и конкурентните широколентови интернет услуги, предоставяни от Starlink на Илон Мъск.

Компаниите първо ще направят симулации на земята, преди да извършат тестове в космоса, коментира Хакан Дуфамар, ръководител Специални проекти в технологичния отдел на Ericsson.

„Предстоят дискусии за тестване на Международната космическа станция и с няколко сателита“, допълва той.

Базирана в космоса мрежа може да бъде използвана и за архивиране на наземни мрежи в случай на големи прекъсвания или бедствия и за предлагането на свързаност на места, които не са обхванати от традиционните доставчици на услуги.

Тестването ще продължи и през 2023 г., тъй като трябва да се види дали технологията може да изпълни очакваното от нея и дали е възможно да се изгради мрежа от сателити, които могат да се свързват с телефони, коментира още Джуфамар. Той не уточнява кога ще започнат тестовете.

„Сателитите се движат много бързо, така че връзката се променя много бързо. Ето защо ще проведем всички тези тестове, за да потвърдим, че технологията е развита и е готова да изпълнява тези неща“, коментира още Джуфамар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още