IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Компанията за частен капитал KKR иска да купи Telecom Italia за 10,8 млрд. евро

Предложението е „необвързващо и индикативно“, съобщават от борда на телекома

21:43 | 21.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Американският гигант за частен капитал KKR & Co. предлага да купи Telecom Italia SpA за 10,8 млрд. евро, съобщава Bloomberg.

KKR се опитва да изкуши инвеститорите, включително Vivendi SE, със здравословна премия, след като компанията загуби около половината от пазарната си стойност през последните пет години.

„Съветът потвърди намерението на KKR да стартира възможен публичен търг за целия акционерен капитал на компанията“, коментира бордът на телекома в изявление в неделя след заседание, на което е разгледано предложението.

В съобщението се подчертава, че предложението е „необвързващо и индикативно“.

Предварителното парично предложение на KKR от 50,5 евроцента на акция представлява 46% премия спрямо края на търговията в петък.

Индикацията за интерес беше квалифицирана от KKR като „приятелска“ и изисква одобрение от директорите на Telecom Italia. За момента това е обусловено от очаквана четириседмична потвърдителна надлежна проверка, както и одобрение от ключови правителствени заинтересовани страни, според изявлението на борда на телекома.

Telecom Italia работи на изключително конкурентен пазар. Компанията е под засилващ се натиск на от най-големия си акционер - френския медиен конгломерат Vivendi, да ускори плановете за промяна заради влошените финансови резултати.

„Потенциална оферта за поглъщане на Telecom Italia от KKR може да се изправи пред непреодолима пречка от Vivendi, като се има предвид, че нейният дял от 24% в компанията е придобит на средна цена от 1,03 евро спрямо цената на акциите от 34 евроцента“, коментира анализаторът на Bloomberg Intelligence Ерхан Гурсес в бележка преди изявлението на борда на телекома.

Акциите на Telecom Italia поевтиняват с около 50% през последните пет години и тяхната текуща цена е около 1,2 пъти печалбата, според данни, събрани от Bloomberg. Нетният дълг на компанията възлиза на над 22 млрд. евро края на септември, като намалява с 3,3 млрд. евро на годишна база.

S&P Global Ratings понижи рейтинга на Telecom Italia до BB от BB+ в петък.

Corriere della Sera съобщи за оферта на KKR по-рано в неделя. Bloomberg News съобщи този месец, че KKR обмисля поглъщането на фибровото звено на Telecom Italia, FiberCop. KKR купи 37,5% дял от FiberCop миналата година за 1,8 милиарда евро.Комп

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още