IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ поставиха условия на Германия, ако реши да работи с Huawei

Подобен сценарий би довел до ограничаване на споделената информация от страна на американските служби за сигурност

16:38 | 12.03.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп е казала на германското правителство, че ще ограничи споделянето на информация от службите с Берлин, ако на Huawei Technologies ѝ бъде позволено да изгради следващото поколение мобилна интернет инфраструктура в Германия, пише Wall Street Journal.

В писмо, изпратено до министъра на икономиката на Германия, американският посланик на САЩ в страната Ричард Гренъл пише, че позволяването на участието на Huawei или на други китайски производители на мрежово оборудване в 5G проект ще означава, че САЩ няма да могат да запазят същото ниво на сътрудничество с германските агенции по сигурността.

Писмото, което е изпратено в петък и е видяно от The Wall Street Journal, бележи първият известен път, в който Съединените щати специално предупреждават свой съюзник, че отказът от игнориране на Huawei може да доведе до влошаване на сътрудничеството с Вашингтон. Освен всичко друго, европейските служби разчитат силно на американските си колеги в битката с тероризма.

Представители на властите в САЩ са отказали да разкрият дали други страни са получили подобни предупреждения.

От месеци Вашингтон призовава своите съюзници да не допускат Huawei и други китайски компании до работата по критичната комуникационна инфраструктура заради опасенията, че тези фирми споделят данни с Пекин.

Но германското правителство заяви, че нищо не подсказва, че Huawei би използвала оборудването си, за да шпионира в китайска полза, така че би трябвало да ѝ бъде позволено да наддава за договори за 5G, ако отговаря на основните критерии за сигурност.

В отговор на предупрежденията от страна на Вашингтон германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Германия сама ще определи своите собствени стандарти в сферата на сигурността за нова 5G мобилна мрежа.

„Сигурността, особено когато става въпрос за разширяването на 5G мрежата, но също и на други места в дигиталната област, е от важно значение за германското правителство, така че ние сами определяме своите стандарти“, посочи канцлерът, цитирана от Ройтерс.

По думите ѝ Берлин все пак ще обсъди тези въпроси със своите партньори в Европа, както и с тези в САЩ.

Писмото на Гренъл гласи, че сигурните комуникационни системи са ключови за отбраната и сътрудничеството между агенциите, включително в рамките на НАТО, и че компании като Huawei и държавната ZTE ще компрометират конфиденциалността на този обмен на информация.

От САЩ посочват, че ще продължат да споделят данни с Берлин, дори и Германия да позволи на Huawei да участва в 5G мрежата, но не на същото ниво, както до момента, и не със същата степен на прозрачност.  

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още