IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какъв е потенциалът на технологиите в генетиката?

За науката може да се говори и на достъпен език, посочи Василена Вълчанова от Ratio.bg

13:11 | 11.06.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Какъв е потенциалът на технологиите в генетиката?

За наука може да се говори на достъпен език и това се доказва всяка година с форума Ratio. Лекторите от този форум са не само изключително добри в своята сфера, но са и изключително добри презентатори, които успяват да представят своята материя на изключително достъпен език.

Това коментира Василена Вълчанова, организатор на конференцията за популярна наука Ratio.bg. Заедно с Джонатан Петит, лектор по генетика в Университета в Абърдийн, тя анализира постиженията на генетикатата в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Двамата коментираха технологиите за генно модифициране, които се развиват все по-бързо, включително теоретичните  промени в човешкото ДНК и т. нар. дизайнерски бебета.

Джонатан Петит сподели, че правителството на Великобритания миналата година е създало прецедент, след като позволило на два екипа от учени да работят върху човешки ембриони и да правят изследвания с тях, стига след това те да не бъдат импалнтирани и да не се развият.

„На този етап регулациите в повечето държави не позволяват да се създават генетични промени в човешки ембриони, които след това ще имат ефект върху следващите поколения“, посочи ученият.

Той напомни, че дори и в момента учените могат да предотвратят някой генетични заболявания.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Видео виж още

Коментари

Финанси виж още