IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тимъти Снайдър: Москва се превърна в център на фашизма в света

Русия води колониална война за изтребление, казва историкът. Професорът от Йейл разказва за самочувствието на Путин и фаталните грешки на Германия

08:33 | 19.04.22 г. 15
Автор - снимка
Създател
<p>
	Магазин за сувенири в Москва. <em>Снимка: EPA/YURI KOCHETKOV</em></p>

Магазин за сувенири в Москва. Снимка: EPA/YURI KOCHETKOV

Руската инвазия е война на от самото начало и е обявена като такава. Речите на Путин за „денацификация" са ясно насочени към унищожаването на украинската нация. Това никога не е имало нищо общо с истинските нацисти, тъй като самата Русия подкрепя нацистите. Но според официалното руско определение всеки украинец, който не иска да признае, че всъщност е руснак, е нацист. А под „демилитаризация" Путин разбира унищожаването на суверенната украинска държава. Никоя суверенна държава не може да позволи да бъде демилитаризирана. Това казва в интервю за германския икономически всекидневник считания за един от най-големите познавачи на Русия в САЩ Тимъти Снайдър - професор по история от Йейлския университет и автор на книги за Русия и Украйна, в това число „Кървави поля“ и „Пътят към несвободата“ (и двете издадени на български – бел. ред.).

Той смята, че ако Русия беше спечелила бърза победа, също щеше да има ужасно насилие срещу цивилното население - това се вижда навсякъде, където Русия контролира украински територии. Ако не друго, украинската съпротива отблъсна руското насилие, пояснява Снайдър.

Запитан защо Путин нападна именно Украйна, а не например Беларус преди години или балтийските държави при други политически обстоятелства, американецът пояснява, че в случая става дума за една много специфична мания на Владимир Путин. „От дълго време Путин говори много ясно за Украйна, особено след завръщането си като президент през 2012 г. През 2013 г., по време на посещение в Киев, той говори за това, че Украйна и Русия са духовно преплетени по волята на Бога… Колкото по-възрастен става Путин, толкова повече мисли за своето наследство, за велики метафизични постижения - и все по-малко за Русия, каквато е в действителност. Мисля, че той вижда унищожаването на Украйна и включването ѝ в една по-голяма империя като последния голям триумф в кариерата си“, казва още Снайдър.

Огромният проблем на конфликта според американския професор е фактът, че Путин мисли с политически термини, които са напълно неразбираеми за повечето демократични политици и като цяло за огромното мнозинство на Запад. Ето защо, според него, войната няма нищо общо с това, което се предполага, че е направила Украйна, а е свързана с развитието на кариерата на Путин.

„Друг руски владетел би взел различни решения. И не бива да забравяме, че Путин е достигнал върха на своята тирания. Няма гражданско общество, парламент или друга институция, която да може да контролира Путин. Личните интереси и желания на Путин управляват всичко. Русия се е превърнала в съвършена тиранична държава“, заключава Снайдър.

Разбира се, той не пропуска да изкритикува и редица западни лидери, които по думите му са допуснали фундаментални грешки. „Първо, като продължаваме да се отнасяме към Русия като към нормална страна, с която се прави бизнес. Ние на Запад дълго време се страхувахме да прилагаме идеологически категории, които очевидно биха били подходящи - категории като крайно десни или фашисти. В Европа и в Америка се водят много дискусии за това кой е фашист. Но сякаш по този начин останахме слепи за истинския център на фашизма в света. Това е Москва! През 2014 г. трябваше да реагираме така, както реагираме сега. През 2014 г. Русия извърши абсолютно незаконна инвазия в Крим. Но Западът трудно осъзнаваше какво всъщност се случва. Европейците изчакаха до свалянето на пътническия самолет MH17 през юли 2014 г., преди изобщо да вземат насериозно руската инвазия в Украйна. Друга грешка е специфично германска: германците не гледат на Украйна като на субект, а като на обект (тук Снайдър говори на немски, бел. ред.).

По думите му Германия упорито е разбирала Втората световна война по погрешен начин, който напълно пренебрегва Украйна и поставя Русия в центъра на събитията. Много малко германски политици са в състояние да кажат нещо толкова просто като: Украйна е основната военна цел на Хитлер през Втората световна война. Или: По време на Втората световна война са убити повече украински граждани, отколкото руски граждани. Огромна грешка в мисленето е да не се гледа сериозно на украинската история. По този начин Германия носи голяма отговорност за способността на Русия да си представя Украйна като колония, казва Снайдър.

Американецът не успява да даде конкретен отговор на въпроса каква е конкретната крайна цел на Путин. „Не съм сигурен. Русия се управлява от човек, който има нещо като демографско тревожно разстройство – „demographic anxiety" (Путин се страхува, че Русия в крайна сметка ще измре заради ниската си раждаемост, б. ред.). Но според Путин украинците са просто руснаци, независимо дали го знаят, или не. По този начин войната е начин той просто да си измисли десетки милиони руснаци. Според Конвенцията за геноцида действията му са точно това - геноцид. А начинът да го направи, е да завладее държавите, да унищожи елитите и да промени образователните системи“, заключава Снайдър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Външни коментари виж още

Коментари

13
rate up comment 1 rate down comment 4
wolf66
преди 2 години
Пак евреин защитава укронацитата. Те командват Украйна сега, 1 % от населението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 5
Императорът
преди 2 години
Явно и в САЩ, също както тук, е пълно с "професори", дето имат връзка само със сътелитната мрежа на планетата Мелмак, но не и с главният си мозък, но иначе душа дават да прилапат някой долар. Съмнявам се тоя малoyмниk изобщо да знае какво е фашизъм, очевидно щом слага знак за равенство с нацизмът, а те са съвсем различни идеологии. А че укpoпия е нацистка държава, това и децата го разбраха вече, че и лyдите. Неонацистки групировки има по цял свят, но само в укpoпия те се инфилтрираха в управлението и в армията. Да се говори за "ужасно насилие над цивилни" е меко казано нагло. По официални данни засега цивилните жертви са около 5 000, тоест сто пъти по-малко от цивилните, които САЩ избиха в Ирак.Дори и реалните жертви да са 3-4 пъти повече, това е ниска цифра за пълномащабна война, да не говорим за доказаният с хиляди свидетелски показания и с реални факти, че за голяма част от цивилните жертви са виновни самите укронацисти. Руси нападна Укpoпия, а не Белорусь, защото укpoпия извършва геноцид срещу рескоезилното население и заплашва Русия с членство в НАТ и с разработка на ядрено оръжие... укpoпия възпитава децата си от на-ранна възраст в омраза към Русия, а не Белорусь... това вярно ли е професор по история, защото ми звучи като професор по малoyмство? На базата на какво тоя невеж игнорант нарича Вова "владетел"? Един професор не трябва ли да е наясно, че термините имат свое значение и трябва да се използват прецизно? Горките му студенти, ако има такива !!! Путин ако е владетел, въпреки че е избран с гласовете на народът си, който го подркепя на80%, чучyлото байдън какво е освен узурпатор? Доколко това коя страна е нормална, с която може да се прави бизнес - очевидно това е Русия. Дори сега във време на война, руският бизнес изпълнява договорите си. Други са тези, които лъжат, крадат, конфискуват незаконно чужда собственост, налагат неправомерни санкции. Затова все повече Русия ще прави бизнес с нормалния свят, а "демократическият свят" ще бъде все по-изолиран, защото той загуби ДОВЕРИЕТО на останалите 80% от света. Всеки може да се постави на мястото на Русия. На Венецуела и откраднаха златните резерви, на нас ни откраднаха 3 МБ за самолети - които получихме само на чертеж, а сега американците направо казаха, че няма и да ги получим, щото не сме заслужавали доверие, а летците ни пиели водка с руснаци... разбира се зъб не обелват да ни върнат тия 3 МБ !!! Та кои са заслужаващи доверие бизнес-партньори и кои не?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 4
многодобре
преди 2 години
...и какво като си учил? Но ти си знаеш. Явно плащат добре за тролене!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
''...тука разни "юрист"-ти, ватенки и прочие ежедневно драскат опорки...''Тези ''опорки'' се учат 5 години в университет, ве, дървена глааааво- за тях се полагат семестриални изпити, оценките от които са задължителни за получаването на диплома за висше юридическо образование. Къде си тръгнал с различен от посочения бекграунд да ''разсъждаваш'' над чисто юридически проблеми, след като не притежаваш качеството ''правоспособен юрист''...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 3
georgi_shum
преди 2 години
Хаха, чиба бе iмбецил!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 4
многодобре
преди 2 години
тука разни "юрист"-ти, ватенки и прочие ежедневно драскат опорки и си слагат плюсчета, но това няма да промени реалноста а тя е такава- марионетката зеленски и националистите са тумор за изрязване и това ще стане. Аре със здраве!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
''...Правилната дума за Русия би трябвало да е "авторитаризъм"...'' Това е невярно твърдение от юридическа гледна точка. Съгласно международното право, специалисти по което сме само юристите, поведението на русия спокойно може да се окачестви като водене на руска завоевателна агресивна пълномащабна война в Украйна чрез геноцид и извършване на руски военни престъпления, с цел премахването на независимата украинска държавност и заличаването на формиращата се украинска нация. В 21 век това се нарича фашизъм и нацизъм, а не ''авторитаризъм''.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 5
Petar2015
преди 2 години
Етикета "фашизъм" е доста по-близко до това, което направиха Австрия и Франция по време на ковид-а. Правилната дума за Русия би трябвало да е "авторитаризъм". А за америка - "корпоратизъм".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 4
юрист
преди 2 години
''...Русия води колониална война за изтребление...'' С това се изчерпва цялата фактическа обстановка. Това е юридическата истина, която се определя не от личното платено ''мнение'' на руските троолове, а от нас- юристите, въз основа на обективните факти от действителността. Систематичното изтребление на цивилно украинско население само защото са с украинско самосъзнание в соствената им държава, се нарича ГЕНОЦИД и се предприема от русия с цел заличаването на зараждащата се украинска нация, унищожаването на независимата й държавност и държавни територии,. Русия води руска завоевателна война в Украйна с посочената цел, а не с цел ''защита'' на някакви си непризнати от световната общност незаконни териториални образувания в унитарната държава Украйна. Путин трябва да бъде спрян на всяка цена. Един луд диктатор неонацист не може и не трябва да определя бъдещето на Европа, защото лудият няма да се спре само до Украйна- неслучайно макетата твърдяха, че уж българите сме били ''фашисти'', като това се оказаха руските опорки, вложени в устите на техните политици. Ако се наложи, НАТО да заплаши русия с използване на локално ядрено оръжие, защото руският хитлер трябва да бъде спрян на всяка цена. По-добре това, отколкото България да бъде газена от руски военен ботуш. Да- на продажните руски *** това не им се харесва, но това не зависи от желанията им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
khao
преди 2 години
хората от векове са го казали... по делата ще ги познаете, не по опорките и пропагандата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още