IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon продава технологията си за разпознаване на лица на полицията

Според активистки групи това застрашава свободата на американското общество

08:40 | 23.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Повече от две дузини организации за граждански права призовават главния изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос да преустанови продажбата на технологията за разпознаване на лица на компанията си на правителството, става ясно от писмо, публикувано от Американския съюз за граждански свободи (ACLU).

Технологията, наречена Rekognition („Разпознаване“), използва изкуствен интелект, за да идентифицира обектите, хората, сцените и много други неща в изображения или видеоклипове. В своя презентация мениджър на Amazon изтъква обществената безопасност като "причина за обща употреба" на технологията. Например, тя може да бъде използвана от правоприлагащите органи за разпознаване и проследяване на заподозрени лица или "лица, представляващи интерес" в реално време. Според уебсайта на Amazon по-късните версии на инструмента могат да идентифицират до 100 от най-големите лица в дадено изображение, което означава, че може да разпознава лица в тълпата, предава CNN. 



Въпреки че Amazon може да маркетира технологията като начин на правоприлагащите органи да улавят по-лесно престъпници, организациите за гражданските права се опасяват, че може да бъдат нарушат правата на личния живот и да бъдат използвани за насочване към уязвими групи от населението.

41-те активистки групи и структури, които са подписали писмото, сред които са ACLU, Electronic Frontier Foundation, Фондация "Свобода за пресата" и Human Rights Watch, твърдят, че технологията „е идеална за злоупотреби в ръцете на правителствата".

„Този продукт представлява сериозна заплаха за общностите, включително цветнокожи и имигранти, както и за доверието и уважението, които Amazon се опитва да изгради", пише в писмото. „Хората трябва да са свободни да ходят по улиците, без да бъдат наблюдавани от правителството. Разпознаването на лица в американските общности заплашва тази свобода".

Чрез Закона за свободата на информацията ACLU е получила имейли между служителите на Amazon и местните правоприлагащи органи относно технологията за разпознаване на лица и нейното използване.

В имейл кореспонденцията между Amazon и един клиент, шерифството на окръг Каунти в Орегон, отделът заявява, че има приблизително 300 000 изображения, качени в Rekognition, повечето от които са от камери за сигурност или снимки, предоставени от граждани.

Полицията във Вашингтон Каунти пояснява, че използва Rekognition, за да търси и идентифицира неизвестни лица, заподозрени в кражба, хора в неизвестност, евентуални свидетели и съучастници.

От там поясняват, че разпознаването на лице само по себе си не установява вероятната причина за арестуването на заподозрян, а добавените изображения, използвани от системата, са законно получени. От полицията във Вашингтон Каунти плащат между 6 и 12 долара на месец, за да използват услугата.

Amazon публично представи Rekognition през ноември 2016 г. Маркетолози могат да използват софтуера за разпознаване на образи, разработен от учените на компанията, за да анализират милиарди изображения и видеа дневно, да разпознават знаменитости в клиповете си, докато собствениците на приложения за запознанства могат да използват програмата за идентифициране на нежелани подсказки или изрично съдържание.

Но огромната експанзия на технологията за разпознаване на лица и други технологии за сканиране на изображения е изключително противоречива и предизвика загриженост за неприкосновеността на личния живот. Разпознаването на лица може да позволи на непознати да идентифицират хора, които не желаят да бъдат идентифицирани, като купувачи в магазини, лица в тълпата или хора, които се появяват на снимки, които се публикуват в социалните медии.

Защитниците на личните данни посочват, че в една епоха, в която всеки има камера на своя смартфон, градовете са разположили камери на спирките на градския транспорт и на друга обществена инфраструктура, а полицията носи камери за тяло в себе си, възможността да се снима, идентифицира, анализира и съхранява за вечността, нарасна невероятно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още