IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралийски регулатори разследват Google

Компанията е обвинена от Oracle в събиране на данни на милиони потребители на Android

12:54 | 15.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Технологичният гигант Google е обект на разследване в Австралия заради твърдения, че събира данни от милиони потребители на смартфони с Android, твърдят регулатори, цитирани от Ройтерс.

В отговор на опасенията около опазването на данните от Google говорителят на базираната в САЩ компания заяви, че тя изисква одобрение от потребителите, за да събира данните им.

Австралийското разследване е свързано с обвинения, направени в доклад на Oracle, за въздействието на Google и Facebook върху рекламния пазар.

Австралийската комисия за защита на конкуренцията и потребителите и комисарят по защита на личните данни твърдят, че разглеждат откритото в доклада.

"Проучваме колко знаят потребителите за използването на данните за локацията им и работим в тясно сътрудничество с комисаря по защита на личните данни“, коментира Геше Якобсен, говорител на регулатора по конкуренцията.

Според вестник The Australian Oracle Alphabet получава детайлна информация за търсенията на хората в интернет и за локацията им, ако имат телефон с Android – мобилната операционна система на Google.

Прехвърлянето на тази информация към Google означава използването на гигабайти данни, за които потребителите са платили под формата на пакети за данни от доставчиците на телекомуникационни услуги, посочва Oracle в доклада си.

Ройтерс не е успяла да потвърди написаното в текста на Oracle.

Експертите по защита на личните данни твърдят, че много потребители едва ли разбират с какво точно се съгласяват, когато се регистрират за ползването на смартфон. Анализатори коментират, че има над 10 млн. потребители на Android в Австралия.

Австралийски телекомуникационни компании посочват, че търсят потвърждение от Google за обвиненията.

Разследването ще повдигне още въпроси за начина, по който големите технологични компании събират и използват потребителските данни онлайн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:48 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още