IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българският финтех Payhawk привлeчe инвестиция от 6 млн. лева

Инвестиционният кръг е воден от западноевропейския фонд Earlybird Digital East Fund, участват и берлинският фонд TinyVC и финансови експерти

13:42 | 16.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Христо Борисов.&nbsp;<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Христо Борисов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Payhawk, корпоративната карта, която автоматизира управлението на всякакъв вид бизнес разходи, обяви привличането на инвестиция от 6 млн. лева във втори сийд рунд.

Инвестиционният кръг е воден от западноевропейския фонд Earlybird Digital East Fund. В него участват още берлинският фонд TinyVC, както и водещи експерти от финансовия сектор като Марк Антипоф, бивш търговски директор на VISA Европа, и Кийт Робинсън, директор стратегическо развитие в Sage. Payhawk ще използва средствата да засили присъствието си на немския пазар, след като наскоро откри офис в Берлин.

Основатели на Payhawk.io са двама българи - Христо Борисов и Бойко Караджов, бивши служители на Телерик. Те я създават през лятото на 2018 г., като с нея си поставят задача да помагат на малките бизнеси да работят по-ефективно.

Payhawk е платформа, която позволява на финансовите директори и бизнес мениджърите да контролират целия разходен процес от едно място: от заявяване на средства през захранване на корпоративните карти, плащане и събиране на платежни документи до осчетоводяване в счетоводен софтуер и генериране на отчети в реално време. Payhawk не само запълва празнината между корпоративните карти и управлението на разходи, но и предоставя продукт работещ с традиционните банки.

„В много компании управлението на разходи е все още твърде бюрократично, непрозрачно и изпълнено с канцеларска работа“, обяснява Христо Борисов, съосновател и изпълнителен директор на Payhawk, цитиран в прессъобщение.

„Много служители са принудени да харчат лични средства, ръчно да следят разходи с вече остарели технологии, да попълват тромави разходни отчети и да чакат с месеци възстановяването на средства. Payhawk адресира точно тези предизвикателства и помага на бизнеса в трансформацията си към дигиталната ера - без хартия и без нуждата от смяна на банката“, допълва Борисов.

Към момента Payhawk обслужва клиенти в 14 европейски държави. Стартирала в София, България, компанията планира през пролетта да изгради търговски офис в Берлин, от където да засили присъствието си на немския пазар. Финансовата инфраструктура в Германия е особено благодатна и позволява на Payhawk, посредством Европейската директива PSD2, да се интегрира с над 3000 местни банки. Допълнително местните регулации позволяват на бизнеса да съхранява платежни документи в дигитални архиви по законосъобразен начин.

„Необанките проправиха пътя към нов вид потребителско изживяване в света на плащанията“, казва Роланд Мангер, съосновател и партньор в Earlybird. „Изкуственият интелект и машинното обучение вече превъзхождат ръчната обработка на платежни документи, а облачнобазирани приложения за разходи съществуват вече цяло десетилетие. Payhawk комбинира най-доброто от съществуващите досега технологии като ги интегрира в платформа от ново поколение с неповторимо потребителско изживяване, без да задължава бизнеса да сменя банката си. “ Роланд допълва, „Впечатлени сме от силното продуктово ДНК на екипа и техния изявен фокус върху потребителското изживяване. Payhawk притежава огромен потенциал тъй като всеки бизнес има нужда от подобно решение. “

„Възможността да използваме няколко валути и портфейли, без да се налага да захранваме всяка карта поотделно бе решаващо за нас. Също така автоматизацията и потребителското изживяване с Payhawk доведоха до това да сменим приложението, което използвахме преди. Вълнуваме се от продуктовите планове на компанията и очакваме с нетърпение новите функционалности, които ще издигнат разходните ни практики на друго ниво“, казва Хендрик Дроздоф, финансов директор на Matchmade, финландска инфлуенсър платформа с офиси в Берлин, Лос Анджелис и Шанхай.

Payhawk е създадена през 2018 г. с цел да помогне на бизнеса да опрости управлението на разходи със своите корпоративни карти от ново поколение. Компанията има офиси в Берлин, Лондон и София, като към момента обслужва над 1,000 потребителя в 14 държави. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още