Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Web

Google ще прилага хибриден работен модел

20% от служителите ще могат да работят дистанционно, а на други 20% ще бъде позволено да се преместят в офис в друга част на света

Google ще прилага хибриден работен модел

Снимка: Bloomberg LP

Американският технологичен концерн Google обяви поредица от действия, с които да предложи на служителите по-голяма гъвкавост на работното място, като позволи на една пета от персонала да работи постоянно от дома си, а друга една пета от работниците ще могат да се преместят в офис в друга част на света.

В имейл до служителите главният изпълнителен директор на компанията майка Alphabet Сундар Пичай заяви, че концернът предвижда около 20% от персонала да работят постоянно от дома си, докато други 20% от персонала ще се преместят в нови офиси. Останалите 60% от персонала ще работят от настоящото си местоположение. Служителите ще трябва да кандидатстват и за двата варианта за промяна, като одобрението зависи от техните мениджъри.

Още по темата

Google също така преминава към хибридна работна седмица, в която служителите ще работят от офис около три дни в седмицата и два дни „където се чувстват най-добре“, казва Пичай в имейла. Компанията също така ще предлага четири седмици в годината, в които персоналът може да работи отвсякъде с одобрение от мениджъра, ход, който има за цел да даде на служителите по-голяма гъвкавост около летните и ваканционни пътувания, пише The Wall Street Journal. 

„Бъдещето на работата е гъвкавостта“, казва Пичай. Според него промените целят да помогнат на персонала да дава най-доброто от себе си.

Служителите, които сменят местоположението на работния си офис, ще получат компенсации.

Google е пионер сред технологичните компании, които намаляват изискванията служителите да бъдат непременно в офиса. Salesforce Inc., Microsoft Corp. и други вече предприеха политики за хибридна работа, при които персоналът ще може да работи дистанционно през част от седмицата.

Главният изпълнителен директор на Facebook Inc. Марк Зукърбърг заяви, че очаква половината от работната сила на компанията - в момента наброяваща над 45 хил. - да работи от вкъщи в рамките на идните 10 години.

Гъвкавостта, възприета от технологичните фирми, контрастира с политиката на големи банки като Wells Fargo & Co. и JPMorgan, които очакват по-голямата част от работната им сила да се върне в офиса след пандемията.

Затварянето на офисите по време на пандемията принуди големите работодатели да преоценят стойността на разполагането на хора в едно и също физическо пространство. С инструменти като Zoom, позволяващи на хората да продължават да се срещат от разстояние, много компании възприемат хибриден подход, като отбелязват, че офисите остават важни за сътрудничеството и запазването на фирмената култура.

Google, който има 140 хил. служители, е със седалище в Маунтин Вю, Калифорния, а по-голямата част от персонала му работи в Калифорния. Той обаче има офиси в 19 щата и има свои кампуси в Ню Йорк, Атланта и Остин, Тексас.

Google ще въведе процес за кандидатстване до средата на юни за служители, които се интересуват от промяна на мястото, където работят, и ще предостави на служителите повече информация за процеса на одобрение по същото време.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Web
Adobe зарадва инвеститорите с по-висока от очакваното прогноза