IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lyft ще компенсира емисиите от пътуванията със зелени проекти

Шофьорите ѝ са извършили 376 милиона пътувания през 2017 г., което според компанията се равнява на над 1 млрд. мили

10:05 | 20.04.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Компанията за споделени пътувания Lyft Inc стартира в четвъртък програма, с която да компенсира емисиите от 1,4 милиона автомобила, които се движат за американската услуга, инвестирайки в проекти за намаляване на други източници на парникови газове, съобщиха от компанията.

Този ход идва на фона на обвинения към Lyft и Uber Technologies Inc, както и срещу стартиращи компании за споделяне и отдаване под наем на велосипеди и скутери, че запушват градски улици и тротоари, влошавайки трафика, предава Ройтерс.

Компанията ще закупи въглеродни "компенсации" за подпомагане на проекти като възобновяема енергия и повторно залесяване, като балансира въглеродното въздействие на всяка миля, изминавана от кола, работеща за Lyft, включително и милите, изминавани за прибиране на даден шофьор. Инвестицията ще е в размер на няколко милиона долара през първата година, а сумата ще се увеличи с разрастването на Lyft. 

"Това в известен смисъл е данък сам по себе си, за да продължим да се движим към споделени пътувания и по-ниски емисии на превозните средства", каза съоснователят на Lyft и президент на компанията Джон Цимър в интервю.

Компанията отказа да предостави точна сума за програмата. Шофьорите на Lyft са извършили 376 милиона пътувания през 2017 г., което според компанията се равнява на над милиард мили.

Lyft каза в изявление, че работи съвместно с фирмата за околна среда 3Degrees, която предлага проекти за намаляване на въглеродните емисии. Lyft ще се възползва от сумата за повече от 4 млрд. долара, които набра от фондове за рисков капитал, за да плати за въглеродните компенсации.

Цимер каза, че проектът е станал неотложен, след като Агенцията за защита на околната среда на САЩ този месец взе решение да облекчи стандартите за емисиите на автомобили от времето на Барак Обама.

Първоначалните проекти за компенсация на въглеродни емисии, финансирани от Lyft, включват усилия за намаляване на емисиите на парникови газове от фабрика за авточасти в Мичиган чрез използване на алтернативни материали и рециклиране на маслото в Охайо.

„Много е важно да знаем какви са проектите, че те са реални и осезаеми и че те не биха се случили иначе", казва Цимер.

Усилията на компанията са най-новият пример за компания от Силициевата долина, която работи за смекчаването на някои от вредите, които нейните услуги причиняват. През тази седмица Airbnb представи своя офис за здравословен туризъм, насочен към облекчаване на натрупването от туристи, който задръсти градове като Барселона и Амстердам - проблем, изострен от Airbnb.

Цимер призна, че "трафикът е основен проблем" и каза, че компанията планира също така да инвестира в електрически автономни автомобили и да разшири своята услуга за автомобили под наем.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
KPetkov
преди 5 години
Това като го прочетох ми заприлича на едновремешните индулгенции които Римокатолическата църква е продавала на богаташите. Само срещу 30 жълтици може да убиеш брат си. Имаш гаранция, че бог ще ти прости. Все пак е документирано с подписа на папата, срещу съответната сума :)Та Лифт си купуват правото да замърсяват на воля и някак си да избегнат отиването им в Ада чрез плащането на зелени индулгенции. Готино, пък парите не били всичко. Тя затова оная дето раздава справедливост е с превръзка на очите и златарски везни. Ама да не ми разправяте, че теглела някакви грехове. Златото дето са й сложили тегли, не разни грехове.https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%BD%D0%B4%D1%83%D0%BB%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%8F
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още