IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft е готов да замести Google в Австралия

Главният изпълнителен директор на концерна Сатя Надела е разговарял с премиера Скот Морисън за новите медийни закони в страната

11:19 | 01.02.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка:&nbsp;&nbsp;Scott Eells/Bloomberg</p>

Снимка:  Scott Eells/Bloomberg

Американският софтуерен гигант Microsoft Corp е уверен, че неговата услуга за онлайн търсене Bing може да запълни празнината в Австралия, ако Google оттегли търсачката си заради законово необходимите плащания към медии, заяви в понеделник премиерът Скот Морисън, цитиран от Ройтерс.

Австралия въведе закони, които ще принудят интернет гиганта Google и социалната мрежа Facebook Inc да договарят плащания към местни медии, чиито връзки към съдържание насочват трафика към техните платформи.

Въпреки това големите технологични концерни нарекоха законите неприложими и заявиха през миналия месец, че ще оттеглят ключови услуги от Австралия, ако разпоредбите влязат в сила. Тези услуги включват търсачката на Google, която държи 94% от пазара на онлайн търсене в страната по данни от бранша.

Оттогава главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела е разговарял с Морисън за новите правила, признава технологичната компания пред Ройтерс, а в понеделник Морисън заяви, че софтуерната компания е готова да увеличи присъствието на своя инструмент за търсене Bing.

„Мога да ви кажа, че Microsoft е доста уверен, когато говорих със Сатя“, каза Морисън пред репортери в Канбера, без да дава повече подробности за разговора.

„Ние просто искаме правилата в цифровия свят да бъдат същите, каквито съществуват в реалния свят, във физическия свят“, добави Морисън.

Говорител на Microsoft потвърди, че се е състояла дискусия, но отказа да коментира темата, тъй като компанията не участва пряко в разработването на законите.

„Ние осъзнаваме важността на динамичния медиен сектор и журналистиката от обществен интерес за една демокрация и признаваме предизвикателствата, с които медийният сектор се сблъсква в продължение на много години чрез променящите се бизнес модели и предпочитанията на потребителите“, каза още говорителката.

Представител на Google не е открит за коментар.

Ден по-рано австралийският финансов министър Джош Фриденберг заяви, че изпълнителният директор на Facebook Марк Зукърбърг е поискал среща, за да дискутират закона, и че са разговаряли, но той няма да отстъпи от промяната.

„Марк Зукърбърг не ме убеди да отстъпя, ако това ме питате", каза Фриденберг в предаването Insiders на Australian Broadcasting Corp. в неделя. Милиардерът „бе поискал да говорим за кода и въздействието върху Facebook“ в среща, която министърът нарече „много конструктивна дискусия“.

Технологичните гиганти - от Facebook до Google на Alphabet Inc., се борят с австралийските законодатели по предложеното законодателство, което изисква от тях да плащат за използване на медийно съдържание. Новите закони са предназначени да подкрепят местната медийна индустрия, включително News Corp. на Рупърт Мърдок, която се бори да се адаптира към цифровата икономика.

Facebook заплаши, че ще блокира австралийците от възможността да споделят новини на своята платформа, ако законът бъде прокаран, докато Google заяви, че може да премахне своята търсачка изцяло от австралийския пазар.

Фриденберг заяви в неделя, че макар да не омаловажава заплахите на Google, той също не се чувства „заплашен" от тях.

„На всяка крачка от този процес бизнесът бе консултиран“, каза министърът. „Това, което знам, е, че на медийния бизнес трябва да се плаща за съдържанието“.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
Един Българин
преди 3 години
Bing върши някаква работа, но често не намира това, което трябва. Тогава се налага да се ползва Гугъл и ако го отрежат ще им назадне страната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още