Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Web

Ще помогнат ли мобилните разплащания в борбата с корупцията?

Главният изпълнителен директор на Auka Даниел Дьодерлайн ги смята за силен инструмент в тази битка

гледано: 1977   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа


Близо 70% от населението в Скандинавските държави е възприело мобилните разплащания, което е нечувано за останалия свят. Това коментира Даниел Дьодерлайн, основател и главен изпълнителен директор на Auka, в предаването UpDate с водещ Бойчо Попов по Bloomberg TV Bulgaria.

Това е първата компания, която стартира мобилни разплащания в Норвегия, а наскоро започна дейност и в Ценстрална и Източна Европа, включително и в България. Според Дьодерлайн този вид услуга може да помогне на нашата страна да се справи със сивия сектор и корупцията.

"По-ефективни, лесни, достъпни и евтини решения за виртуални плащания могат да са важен инструмент в тази битка", подчерта той.  

Още по темата

Дьодерлайн разказа, че Auka е била първата компания в Скандинавските страни, разработила технологии за мобилни плащания, и първата, която  представя портфейлно решение за мобилни плащания в Норвегия.

"Една трета от банкерите са наистина уплашени от ситуацията, в която големите технологични гиганти ще заместят дигиталния канал, който предоставят банките", каза още той. По думите му тук идва опитът на скандинавските банки, които са открили, че, ако предложат много добра услуга за мобилни плащания на хората, те ще започнат да използват тази услуга и, когато дойдат конкурентите, те няма да бъдат заплаха.

"След няколко месеца ще видим много от технологичните гиганти да включват повече финансови услуги в своите съществуващи канали", коментира предприемачът. 

 Дьодерлайн коментира и темата за биткойна и блокчейн технологиите.

Не бих казал, че е валута. Представлява някакъв тип стойност, но не и действителна стойност. Присъщата стойност, която хората влагат в него. Това може да ни вкара в много голямата дискусия какво всъщност представлява валутата и с какво се различават различните валути. Но смятам, че това, което доказа биткойн, е, че има огромна възможност и сила в идеята за разпределение на обмена на стойност. Което ни води до лежащата в основата технология. Тъй като сам по себе си биткойн не е подкрепен от никого, не е подкрепен от реална стойност, а е система, основана на вярване. Което е нещо много силно. Религията е много силна. Това е система, основана на вярване, при която всеки казва „тази дигитална банкнота има някаква стойност“. Вие приемате това и в резултат това се придвижва около системата и придобива стойност. Но в него няма реална стойност.

Но технологията, лежаща в основата, е много интересна, тъй като тя доказва, че може да имате много ефективно и интересно управлявана система, която никой не регулира, тъй като е разпределена без никакъв управляващ централен орган. Това, чисто от технологична гледна точка, е много интересно. Лично аз не вярвам на 100 процента, че това е важна технология конкретно за финансовите услуги, тъй като системите от точка до точка, които имаме днес, са доста ефективни. Регулират се по правилен начин, който очевидно може да се подобри. За друг вид управление на информацията и основан на трансакции обмен на информация – да. Абсолютно".

Дьодерлайн ще участва в Клуб Инвестор „Банки и финанси“, който е посветен на промените, които засягат финансовата и застрахователна система на България. Той ще се проведе на 9 май от 14:00 ч. в Capital Fort, София. Повече - тук! 

По статията работиха: автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

1
 
1
 
6
khao до: Sakamano
преди 1 година
Няма профилна снимка
анонимни онлайн разплащания никога няма да има ! или поне със сигурност няма да има докато хората не се изгиднат ментално на някво друго ниво в което не лъжат и не мамят ... ако изобщо е възможно това, обаче тогава няма да ни е нужно :)
0
 
3
 
5
преди 1 година
Няма профилна снимка
от заглавието човек ще остане с грешното впечатление че някой, някъде се бори с корупцията ? :):)
Еми не, няма да помогне разбира се, то не е правено и да помогне срещу това.
2
 
4
 
4
преди 1 година
С навлизането на технологии за анонимни p2p разплащания, борбата с корупцията ще става по-трудна от всякога.
1
 
3
 
3
Alx
преди 1 година
Няма профилна снимка
Аз пък с нетърпение чакам да видя Мтел/Глобул/БТК/Лукойл и тн. (големи компании) да започнат да приемат плащания през Пейпал. (в това отношение България е в средновековието)
2
 
13
 
2
преди 1 година
Да бе да, ще им плащамe такси на всяка транзакция. Да не сме луди. "Cash is King!"

Още от Web
McAfee се връща към публичните пазари?