Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

За начинаещи

Въвежда се задължително предучилищно образование за 4-годишните деца

11,5 млн. лева ще се предоставят всяка година като помощ за семейства на първокласници

Въвежда се задължително предучилищно образование за 4-годишните деца

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Децата от 4-годишна възраст задължително ще бъдат включени в предучилищното образование, а за социално слаби семейства на първокласници всяка година ще се разпределя помощ от 11,5 млн. лева.

Това са част от мерките в приетия днес от правителството план за изпълнение на Стратегията за намаляване дела на преждевременно напусналите образователната система. Планът обхваща периода 2018-2020 г., съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет. 

Още по темата

Предвидено е до края на 2020 година 90% от децата на 4-годишна възраст да са обхванати в предучилищното образование с цел по-добра адаптация.

В мерките за приобщаващо образование на децата със специални образователни потребности до края на периода се предвижда да бъдат включени над 19 хил. деца.

Предвидени са и дейности, които да насърчат мотивацията у родителите за образование на децата им. Включени са дейности за овладяване на българския книжовен език от децата и учениците, чийто майчин език не е българският. Ще се работи и по квалификацията на педагозите за работа в мултикултурна среда.

В резултат на изпълнение на дейностите, заложени в плана, се очаква да бъде постигната целта на Стратегията – делът на преждевременно напусналите образователната система до 2020 г. да спадне под 11% при 12,5% през 2012 г.

С друго свое решение правителството одобри 2,1 млн. лв. допълнителни трансфери към общини. Средствата са предвидени в централния бюджет за издръжка на дейностите по обучение на децата и учениците в частните детски градини и училища и за изплащане на стипендии на учениците в частните училища.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

3
 
0
 
2
khao до: Императорът
преди 1 година
Няма профилна снимка
това ми беше идеята.... щом няма наказание, значи не е задължително. Задължително е за Държавата само и тя го изпълнява що годе
9
 
0
 
1
khao до: Императорът
преди 1 година
Няма профилна снимка
и каква е санкцията ако не ходиш на задължителното училище ? ... според Конституцията дето си чел, сега да видим кво си чел :):)

Още от