IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Черната пантера" в Саудитска Арабия? Холивуд стъпва в кралството

За първи път от 35 години насам холивудски филм ще бъде прожектиран в страната

15:52 | 18.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Саудитска Арабия иска да прави повече от това да изнася петрол. Ето защо внася машини за правене на пуканки.

В сряда, когато кинозрителите в Рияд заемат местата си за прожекцията на „Черната пантера“ на Walt Disney, това ще бъде първият път от 35 години насам, в който холивудски филм се показва в кино в Саудитска Арабия, пише Wall Street Journal.

AMC Entertainment Holdings, най-голямата компания за кинопоказ в света, е първата, която ще оперира в страната след вдигането на дългогодишната забрана преди пет месеца.

Първото кино на AMC в кралството ще отвори врати с гала прием, който включва пуканки. През следващите месеци в киното ще бъдат добавени още три екрана, като част от първата вълна от 40 екрана, които AMC планира за 15 саудитски града в рамките на пет години.

За AMC и другите киновериги Саудитска Арабия е рядка възможност за растеж в една индустрия, която се сблъсква с липсата на ръст на посещенията на кината в САЩ и притесненията на инвеститорите, че компаниите са изградили твърде много киносалони.

Съвсем доскоро, може би допреди година, идеята Холивуд да се доближи до религиозното и консервативно общество в кралството беше нещо необичайно. Но под ръководството на принц Мохамед бин Салман страната заложи на по-либерални политики през последните месеци, включително вдигането на забраната жените да шофират, което ще стане факт през юни.

Редица компании в Саудитска Арабия изграждат кина, в очакване на отпадането на забраната, а много нови търговски центрове в страната имат празни салони, които очакват операторите да се нанесат в тях.

Въпреки че кината ще са нещо ново в страната, западните развлечения не са. Много жители на Саудитска Арабия са в крак с холивудските продукции, тъй като летят до Обединените арабски емирства за уикенди, където гледат кино, често запълвайки кината. Сателитната телевизия и видео стрийминг платформите като Netflix са особено популярни.

Властите в кралството искат да запазят тези разходи вътре в страната – част от усилията да диферсифицират икономиката отвъд пазара на петрол, който подхранваше растежа в продължение на десетилетия. Управляващите твърдят, че се надяват около 350 кина и над 2500 екрана да заработят до 2030 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още