IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фамилията собственик на H&M се опитва да консолидира властта си над модния бранд

Миналата седмица компанията предложи на инвеститорите да конвертират дивидентите си в нови акции

15:46 | 05.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Председателят на Hennes & Mauritz (H&M) Стефан Першон и фамилията му може да консолидират контрола си върху шведския моден гигант чрез оферта, която позволява на инвеститорите да конвертират дивидентите си в нови акции, пише Bloomberg.

Миналата седмица H&M предложи непроменен дивидент за 2017 г. от 9,75 крони на акция. Компанията заяви още, че бордът „ще проучи възможността“ да позволи на всичките си собственици да реинвестират този дивидент в нови акции. Това ще помогне на H&M да се справи с „продължаващите високи инвестиции в области като дигитализацията“, казва компанията.

Першон, чието нетно състояние възлиза на 17,7 млрд. долара според данни на Bloomberg, и семейството му ясно заявиха, че ще реинвестират. Ако други акционери не направят същото, делът на фамилията ще се увеличи. През последните няколко години Першон засилва позицията си в H&M, което предизвика спекулациите, че може би се опитва да я направи частна, макар той да отрича това.

Ако Першон и семейството му конвертират дивидентите си за 6,73 млрд. крони (856 млн. долара) в нови акции на H&M по цената на затваряне от 31 януари, те ще получат още 48,3 млн. акции. Ако всички останали акционери изберат кеша, семейният дял ще нарасне до 43,4% от 41,7% към края на миналата година. Ако сестра му Лоти Та и нейните роднини също реинвестират, общият дял на двете семейства ще се увеличи до 48,8%.

Макар че не се знае как акционерите в H&M ще реагират на предложението, някои анализатори смятат, че за по-малките собственици може би е по-добре да изберат кеша заради предизвикателствата пред компанията. Нещо повече, първоначалният отговор на шведската данъчна агенция предполага, че акционерите може да бъдат обложени с данък преди реинвестирането.

H&M е изключително популярна компания на борсата в Швеция и представлява около една пета от вложенията на по-малки инвеститори, което „може би е малко повече“, отколкото трябва, коментира консултантът от онлайн брокерската къща Avanza Клаес Хемберг.

Ако смятате, че H&M ще последва индекса, запазете 10% в компанията, но ако не – намалете го до 5%, ако не продадете всичко“, казва той.

Според него H&M ще изостане зад по-широкия фондов пазар. За фамилията Першон това не е проблем, защото има много дълъг хоризонт на инвестиции, но по-малките инвеститори е добре да помислят добре преди да увеличават акциите си, казва той.

През миналата година книжата на H&M се сринаха с около 30%, а същевременно председателят ѝ купи акции за почти 11 млрд. крони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 01:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още