IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Netflix мина за кратко Walt Disney по пазарна капитализация

Въпреки това приходите на компанията за стрийминг остават значително под приходите на медийните титани Disney и Comcast

08:43 | 25.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Netflix Inc. за кратко надмина Walt Disney Co. по пазарна стойност в четвъртък, предизвиквайки традиционната компания за филми, телевизия и тематични паркове за титлата „най-ценна медийна компания“.

Акциите на услугата за видео стрийминг поскъпнаха с 1,3% до 349,29 долара в Ню Йорк, повишавайки пазарната стойност на компанията до 151,8 млрд. долара. Disney приключи сесията с ръст от 0,8%, затваряйки сесията с пазарна стойност от 152,2 млрд. долара, според данните, събрани от Bloomberg.

Събитието подчертава високото доверие на инвеститорите в бъдещето на най-голямата платена онлайн видео услуга в света. Пазарната стойност на Netflix нарасна от около 20 млрд. долара в края на 2014 г. до над 150 млрд. долара сега, като компанията надмина по този показател най-мощните медийни гиганти в света Comcast Corp. и Disney през тази седмица, макар и за кратко. 

Въпреки това приходите на Netflix остават значително под приходите на медийните титани.

Comcast е най-големият доставчик на кабелна телевизия в САЩ и компания майка на NBCUniversal, която притежава филмови студия, платени телевизионни мрежи и тематични паркове. Приходите ѝ от продажби възлизат на 84,5 млрд. долара за миналата година. Disney, с приходи от 55,1 милиарда долара през миналата година, притежава ABC и ESPN, две от най-ценните телевизионни мрежи в САЩ, заедно с едноименните паркове и курорти и проспериращо филмово студио.

Приходите на Netflix се очаква да нараснат с 38% до 16,1 млрд. долара през тази година въз основа на прогнозите на анализатори, тъй като компанията успява да привлече повече клиенти за своята глобална видео услуга по заявка. Абонатите са 125 милиона към 31 март.

Базираната в Лос Гатос, Калифорния, компания харчи милиарди долари за програмите си, за да привлече нови зрители, предизвиквайки безпокойство сред някои анализатори. Netflix ще инвестира около 8 млрд. долара за филми и шоу програми през 2018 г. и прогнозира отрицателен свободен паричен поток в диапазона между 3 млрд. до 4 млрд. долара .

Засега инвеститорите прощават изгарянето на толкова  пари, поне докато компанията продължава да расте. С 82%-ен ръст на цената на акцията от началото на 2018 г. Netflix е най-добре представящият се компонент в S&P 500 и бе лидер в индекса в три от последните шест години. Акциите на Disney са с ръст от около 5% за тази година, докато Comcast генерира понижение с 21%.

Disney реагира на заплахата от страна на стрийминг услугите, като премества повече от програмите си онлайн. Компанията въвежда уеб-базирана услуга за абонамент за ESPN и има планове за допълнителни оферти. Comcast започна да продава услугата на Netflix като част от своите кабелни пакети.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още