IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Митов: Ако Русия е съгласна на проверка на самолетите, ще получи разрешение

Длъжни сме да спазваме решенията на ЕС, заяви външният министър Даниел Митов

11:15 | 09.09.15 г. 39
Митов: Ако Русия е съгласна на проверка на самолетите, ще получи разрешение

За да бъдат пропускани руски самолети с помощ за Сирия над българска територия, руската страна трябва да позволи товарите да бъдат проверявани на българско летище, заяви външният министър Даниел Митов на откриването на форума "Роля на НАТО и ЕС в широкия Черноморски регион".

По думите му България се превръща в първа линия на досег с множество рискове и заплахи. Той подчерта, че политическата обстановка на много места води до нестабилност.

''Някъде политическата динамика води до появата на провалени държави, където цари насилие и хаос. В много общества в Северна Африка и Близкия Изток съществува изострено чувство на социална безпътица и липса на перспективи за развитие", заяви Митов.

''Съществува и опасност от цялостен разпад на регионалната система, създадена преди около век. Нарастващите заплахи от тероризъм са най-видими в продължаващото влияние на ИДИЛ, която не просто атакува нашите цивилизационни ценности, а укрепва все повече позициите си'', посочи той във връзка с обстановката в Близкия Изток.

''Бежанската криза е сред най-големите предизвикателства от десетилетия насам. На североизток рисковете не са по-малки - анексирането на Крим и усилията на Русия за дестабилизация на Украйна драстично промениха сигурността в Европа", допълни Митов. Според него тези действия са директно погазване на ключови принципи на европейския ред като ненарушимост на границите, уважение на суверените права на други държави, неупотреба на сила.

''Ако руските ни колеги са съгласни тези полети да бъдат проверявани на българско летище, ние ще издадем такова разрешение'', заяви Митов по повод вчера отказания въздушен коридор за руски самолети.

Министър Митов заяви, че ако Русия поиска от нас обяснения във връзка с отказания коридор на самолети, България ще отговори на запитването. Вчера Москва заяви, че ще поиска обяснения във връзка със случая.

Той отбеляза, че с решения от 2011 и 2012 г. на Съвета на ЕС, Европейският съюз налага ограничения по отношение на доставките на определен вид стоки и услуги за режима на Башар Асад в Сирия.

''Всяка една от държавите членки е длъжна да изпълнява тези решения и когато има достатъчно информация, която ни дава основание, както и на нас в случая, да смятаме, че има разминаване между заявената цел на полетите и реалната доставка, това означава, че ние не сме издали разрешение поради тази причина'', посочи министърът.

По думите му Русия отхвърля подхода на сътрудничество, наложен в ЕС и създава дългосрочни рискове. Той настоя, че е необходима промяна в цялостното външнополитическо поведение на България.

''В нова ситуация се намира и Европа. България ще бъде активен участник в този процес. НАТО предприе сериозни мерки за реализацията на плана за готовност. България пое ангажименти и постепенно започва да увеличава своите публични инвестиции за отбрана'', каза още Даниел Митов.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

29
rate up comment 0 rate down comment 2
bgMan
преди 8 години
Точно един такъв начин на мислене ви дискредитира най-много.Никоя империя основана на лъжа няма да успее. Нито руската, нито американската или която и да е друга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 2 rate down comment 0
многодобре
преди 8 години
..кой им е виновен на нашите управници ,че бързат като "пърле пред майка си" със своите изказвания.О, сгреших ,ние ще сме виновните.Обикновенните хора ще сме виновните,защото те го правят само и единствено заради нас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
26
rate up comment 4 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
ти май още не си разбрал,че кой има най-много бомби той пише в историята после кой е добрия и кой не е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 5 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
За пост 19По принцип съм съгласен, само че това с лъжа няма да стане.Лъжейки няма да успееш да изкараш едните по-добри от другите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 5 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
за подводницата ако некой си мисли, че е *** ей го официалната версияWorld's Largest Sub Leaves Port for Arctic War Gameshttp://sputniknews.com/russia/20150904/1026590302/russia-world-submarine-drills-white-sea.htmlи неофициалната версияRussian submarine with 20 ICBMs and 200 nuclear warheads is sailing to Syriahttp://***.debka.com/article/24873/Russian-submarine-with-20-ICBMs-and-200-nuclear-warheads-is-sailing-to-Syria
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 10 rate down comment 1
dakl
преди 8 години
Руснаците просто се гаврят с колониалните администрации в България и Гърция . Те имат далеч по кратък и по сигурен маршрут. Използуват случая като средство да злепоставят българските управници във вътрешен и международен план!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 9 rate down comment 3
aldy
преди 8 години
Слушах дърдоренето на Георги Коритаров по ТВ7 за отказа на България да даде въздушен коридор за руските самолети. С дълго, завъртяно на бургия дрънкане, старият изпечен агент Алберт доказа, че режимът на Асад е причината за големия бежански поток, дори и от други страни, а "Ислямска държава" щяла да се успокои, като се премахне "дразнителят Асад". Коритаров отдавна е доказал, че не изневерява на господарите си и се старае интелигентно да си върши работата, за която му плащат. Нищо, че отстрани изглежда доста гнусничко, как може да се извърти по сто пъти за едно и също нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 6 rate down comment 5
michaelis12
преди 8 години
а отделно е, че тея нема да минават през България или Гърция то на картата се види, че ше минат за по-преко през Грузия, Армения, Иран Ирак та в Сирия и една подводница е тръгнала към средиземно море с 200 ядрени бойни глави, боли ги фара тея кой кво дава и не дава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 9 rate down comment 5
michaelis12
преди 8 години
Не не става въпрос за никва "хуманитарна помощ" става въпрос за доставки на оръжия на руската база в Сирия и за Сирийците тоже. Целта е да спрат военното парти на Фашингтон и на Еврогейците и ше го напраат не зависимо дали България дава небе или не тея ако искат ше минат от там, да видим кво ше им напраат нашите, ше свалим някой руски самолет ли или ше се оплачем на САшш да доат да ги свалят те ? :)) Ако не дай си Боже стане нещо такова майка им жална на *** на площада в Народното Събрание ..... а и цените на горивата ше са в небето за нас това също като бонус...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още