IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България подкрепи отпускането на мостовия заем за Гърция

Страната ни няма да има финансови задължения, дори и южната ни съседка да не изплати средствата

11:55 | 17.07.15 г. 60
България подкрепи отпускането на мостовия заем за Гърция

България ще подкрепи отпускането на мостови заем за Гърция, стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов от парламентарната трибуна.

Страната ни е поставила редица изисквания пред Брюксел, за да подкрепи искането за заем и е получила абсолютни гаранции, че няма да търпим финансови загуби и няма да извадим от собствения си бюджет пари за спасяването на Гърция, посочи премиерът Бойко Борисов.

Той уточни, че участваме като гарант в механизъм и ако не бъдат изпълнени условията по заема от страна на Атина, страните от еврозоната са поели ангажимент средствата, които страната ни трябва да плати като гарант, да бъдат изцяло и своевременно компенсирани. Това е било вписано в писмо от страните от еврозоната, което премиерът прочете пред депутатите.

Всъщност средствата от кохезионните фондове за Гърция ще бъдат използвани, за да се компенсират направените разходи, допълни още Борисов.

„Нашето „не“ се чу много ясно в ЕС“, коментира още премиерът и допълни, че страхът на всички е голям, защото още не e ясно дали Гърция ще изпълни новите условия, които поставиха кредиторите.

Борисов обаче беше категоричен, че има пряка заплаха за България, ако анархията в южната ни съседка не бъде овладяна.

Финансовият министър Владислав Горанов допълни, че с мостовото финансиране Атина ще получи 7,16 млрд. евро, с които Гърция ще покрие задълженията си към Международния валутен фонд и Европейската централна банка. Гарант по заема е всъщност бюджетът на Европейския съюз и гаранциите ще бъдат активирани при дефолт на Гърция и неизпълнение на условията по този заем.

Това финансиране ще бъде в подкрепа на Гърция до подписването на третия спасителен пакет за Атина, който ще отиде за подкрепа на банковия сектор и икономиката.

Три държави бяха против използването на мостовия заем – България, Великобритания и Чехия, припомни Владислав Горанов. Той обясни, че Брюксел е обещал, че такова финансиране за страна от еврозоната се използва за последен път, без да бъде предварително съгласувано със страните извън валутния съюз.

В емоционално обръщение към депутатите Бойко Борисов беше категоричен, че „популизмът в Гърция се е провалил“ и Ципрас е приел по-тежки условия от предходното правителство на Самарас. „Гърците да се извинят за обидите, които отправиха към нас в своите популистки твърдения“, каза още Борисов. 

Той призна, че много правила са били нарушени - и от страна на Гърция, и от страна на европейските институции. Премиерът обаче посочи, че няма да бъде европейско да не подкрепим изпаднала в криза съседна страна и България да е "гробокопачът" на Гърция.

Случващото се в Гърция можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

31
rate up comment 16 rate down comment 2
dr.5rov
преди 8 години
Това което ме ядосва в момента е как могат едни лъжливи тарикати да накарат цяла една европа да се грижат за тях под формата на някаква абсурдна солидарност. Солидарност към кого - към тарикати и мошеници. Самите гърци (не държавата) имаха в собствените си банки към 2010 окло 340 милиарда ?. Т.е. дори от гледна точка дори само на валута, гръцките граждани имат средства да си спасят сами държавата. Ами правителството да издава облигации и да продава на гражданите си. Те имат пари. Не си ли спомняте когато можеше да се купуват ДЦК в БНБ?Сега наистина гърците могат да се смеят на целия ЕС, щом можаха да докарат нещата до там, че дори такива нещастници като нас да трябва да гарантират пари за тяхната държава, а от тях не се искат нищо, освен някакви мижави реформи, които всички други държави отдавна са направили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 10 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
Така ще е то! За Германия печалбите за колониите като тази България споделени разходи! Ха да видим ние какво ще докопаме от баницата Гърция! Какви активи ще бъдат придобити от БГ компании!? :))) То сякаш в БГ има сериозни активи принадлежащи на БГ компании! :)))) А Бойко ще изпълнява щото ще има сопа от "приятелите му" на запад иначе!! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 3 rate down comment 3
VGE
преди 8 години
трябваше да кажем ОХИ.мързеливи не сме.измамници също.малАки най-малко пък.крадци не ,то се вижда кой е.лъжци да сме-абсурд.кой им работи тук?плащаме си наравно с тях данъци и сметки.малаки-хаха.техните жени не ги искат и затова те блъскат @икии до забрава.(малака-@икиджия значи).ние не крадем,ние РАБОТИМ!лъжци се вижда кой е!колите си знаят че са от Бг,но после го отричат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 15 rate down comment 2
bgMan
преди 8 години
Сега остава да ни убедят, че това е вярно.Обаче защо пък е необходимо България да подкрепя или да се съгласява с отпускането на мостовия заем за Гърция след като не е ангажирана с нищо по него? ББ трябва да прави референдуми за тези неща преди безплатно да подарява подкрепа, от която да се ползват лъжци и търтеи, които през цялата история на съществуването си мразят България и българите.Никакви български гаранции за каквото и да било що се отнася до Гърция!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 2 rate down comment 1
VGE
преди 8 години
ами точно затова трябваше да кажем
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 8 rate down comment 3
misanthrope
преди 8 години
Ами защото не е така бе човек. То ако ставаше така, нямаше да се чудят вече цяла седмица от къде да намерят пари да дадат на Гърция да преживее месеца и да питат всички пикливи държавици в ЕС дали са съгласни. Щеше просто ЕК да каже вадим пари от тоя фонд и им даваме и точка. Ако е въпроса да се помага ли на Гърция или да ги оставим да се оправят сами, тук има какво да се дискутира, но не става дума за това. Решено е вече че ще им наливат и то от ЕЗ ще им наливат. Ние нямаме думата за това. Нас ни молят в момента да позволим да им дадат на заем пари от този фонд за да изкарат до заплата. Напротив, след това наше ДА сега външната ни политика следва веднага да се активизира в посока да ни се "плати" за това да. Ние бяхме солидарни значи, помогнахме ви но ... хайде сега Шенген, хайде еврозона, хайде... нашето ДА може да се изтъргува, но се съмнявам че ще го направят. Малко им е акъла. От НЕ нищо не печелим, от ДАто може да се спечели НО не става само с яденеееее
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 17 rate down comment 2
prectical
преди 8 години
Ами така е, жалък народ сме. И не само те ни се подиграват,а почти цял свят. Голяма част от българите нямат самочувствие. Аз лично бих казал твърдо ОХI на ония мързеливци. А Боко да не говори глупости, щото до оня ден не си беше отворил устата. Неговите хора ни увещаваха,че той бил казъл не,ама кога го е казъл не е ясно . Сега пък се обърна на 180. Вички бг политици са на едно ниво - прости кратуни, но народа е по-***,че ги търпи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 12 rate down comment 1
pecan
преди 8 години
когато се разписваш да гарантираш значи гарантираш . Така е при хората ,така е и при държавите . Ако длъжника не плати заема плаща гаранта . Длъжника може да плати и да няма последици за гаранта , ако не плати длъжника плаща гаранта . Познавам много хора които плащат за свои роднини , е някои могат и да плащат за свои съседи :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 6 rate down comment 3
misanthrope
преди 8 години
Може да бележиш с химикал педесетарката която ще дадеш довечера на Бойко в шапката и по Коледа да си я намериш в Гърция в коледната надбавка на някой пенсионер
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още