IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сорос: Германия може да предизвика колапс на еврото

Ако германците не променят политиката си, най-доброто за Европа, което могат да направят, е да напуснат еврозоната, смята милиардерът

15:29 | 23.06.10 г. 15
Автор - снимка
Създател
Сорос: Германия може да предизвика колапс на еврото

Германската политика за бюджетни съкращения крие риск за общия европейски проект и евентуален колапс на еврото не може да се изключи, смята инвеститорът милиардер Джордж Сорос.

„Германската политика е опасна за Европа и може да разруши европейския проект“, каза той в интервю за германското седмично издание Die Zeit, цитирано от CNBC.

Сорос, който през 1992 г. спечели един милиард долара, като заложи срещу британската лира, добавя, че „не може да изключи колапс на еврото“. „Ако германците не променят политиката си, най-доброто за останалата част от Европа, което могат да направят, е да напуснат еврозоната“, казва той.

Германският канцлер Ангела Меркел предложи по-рано този месец бюджетни съкращения в размер на 80 млрд. евро за следващите 4 години - мярка, която според нея ще помогне на Германия да сведе бюджетния си дефицит в рамките на 3% до 2013 г.

„Точно сега германците предизвикват дефлация при своите европейски партньори, а това вещае дълга фаза на стагнация, която от своя страна води до национализъм, социални бунтове и ксенофобия. Самата демокрация е застрашена“, казва Сорос.

„Германия е глобално изолирана... Защо не позволят увеличение на заплатите в страната си? Това би помогнало и на други европейски страни да се възстановят“, пита Сорос.

В понеделник Меркел защити идеите си за ограничаване на бюджетните разходи, след като американският президент Барак Обама призова за търпение при съкращаването на бюджетните дефицити.

Германски правителствен говорител заяви във вторник, че не очаква страните от Г20 да се опитат да убеждават Германия, да приеме нов финансов пакет за стимулиране на икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 0
ANS
преди 13 години
Загрижил се е старият му спекулант за Германия, Европа, еврото. Чуди се как да изработи еврото за да спечели още 1 млд. "Загрижил се" е за заплатите на германците и за стабилността на европейската икономика ...Той игра и срещу лева 1996г. От такива Европа хаир няма да види. Номерът е немците да могат да го изработят. Ще се радвам, мамка му ев..... И тукашното му котило "Отворено общество" все акъл дават. Трябва му слаба и разкъсана Европа, за да я доят поотделно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
karabache
преди 13 години
Догодина и за ГЕРБ няма да гласувам.Бях седесар по митингите и по изборите-в ***.Станах за НДСВ-още по-дълбоко ми влезе,последно бях за ГЕРБ направо ми се присира.Стреля ми се нещо-не знам защо,сякаш ми се стреля,домъчняло мие за калашника от казармата -още му помня номера-6185.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
karabache
преди 13 години
Сдухани *** дават акъл и затова се създават финансови кризи.Ей го тоя бандит Сорос.Не забравяйте кой е написал Капиталът бе сдуханяци такива .Мама ви еврейска-целия свят страда от тях(Морган,Дюпон,Ротшилд, и т.н. и т.н.) Хайде лека вечер на всички наивници .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
Бате Пешо
преди 13 години
Значи германците *** Сорос.Тоя старчок да вземе да си гледа пенсията и да не вре гагата дето не му е мястото.Излезат ли германците от еврото излизам и аз и минавам на дойче марки.Моят манталитет е сходен с немския и нямам нищо общо с българския въпреки че съм българин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
marketleverage
преди 13 години
Нагласите при немците са че не искат инфлация която да обезцени спестяванията им (как хитро е представена инфлацията като нарастване на доходи уж) и всеки които тръгне против това е обречен да загуби избори. Освен това смятам че еврото няма бъдеще без Германия. Така че предстоят тежки години в ЕЗ за тези които не са си направили сметките или цялостно разпадане на еврото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още