IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кьоре: Гръцките банки може и да не отворят в понеделник

От началото на седмицата отливът на капитали от кредиторите в Гърция достигна 2 млрд. евро

08:35 | 19.06.15 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кьоре: Гръцките банки може и да не отворят в понеделник

Представител на Европейската централна банка (ЕЦБ) заяви по време на срещата на финансовите министри от еврозоната в четвъртък, че не е сигурен дали гръцките банки, които бяха засегнати от големи изходящи депозити потоци, ще могат да отворят в понеделник, предаде Ройтерс.

Длъжностни лица с информация за дискусиите, които се проведоха на заседанието при закрити врати на Еврогрупата, ЕЦБ и Международния валутен фонд (МВФ), заявиха, че отливът на депозити е било единственото нещо, споменато от президента на ЕЦБ Марио Драги по време на изказването му.

По думите им председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум е попитал члена на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Беноа Кьоре дали гръцките банки ще могат да отворят утре. Според източници на Ройтерс отговорът на Кьоре е бил: "Утре, да. В понеделник, не знам".

Редакцията на Financial Times в Брюксел написа в Twitter, че ЕЦБ отрича Кьоре да е направил подобен коментар. По-късно журналистите написаха, че са получили потвърждение от две високопоставени длъжностни лица, които присъстваха на срещата, че Беноа Кьоре е заявил точно това.

Гръцките вложители изтеглиха около 2 млрд. евро от банките през последните три дни, като изходящите потоци се ускоряваха все по-бързо, тъй като преговорите между правителството и неговите кредитори се сринаха в края на седмицата. Посочените 2 млрд. евро, изтеглени между понеделник и сряда, представляват около 1,5% от общите потребителски и корпоративни депозити в размер на 133,6 млрд. евро, държани от гръцките банки към края на април. Преди тази седмица тегленията от банките бяха в размер на 200-300 млн. евро на ден.

Диселблум коментира на официалната пресконференция след срещата темповете на теглене на депозити в Гърция, казвайки: "Не мога да потвърдя тези цифри, но със сигурност ситуацията е тревожна. Ако хората изтеглят парите си от банките, те са много притеснени за това, което може да донесе бъдещето".

"Категорично в интерес на гръцкия народ е постигането на споразумение. Отговорността за това се носи от гръцкото правителство. Те са поставени в работно място с голяма отговорност, за да се грижат за бъдещето на своя народ, и отливът на депозити от банките е знак за голяма загриженост за това бъдеще", каза той.

Лидерите на еврозоната ще проведат нова извънредна среща на върха в понеделник, за да се опитат да избегнат гръцки фалит след ускоряването на тегленията на средства от банките.

В същото време гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис посочи в четвъртък, че Еврогрупата е "опасно близо" до мисълта да приеме "инцидент" – излизане на Гърция от еврозоната.

След края на срещата на Еврогрупата Варуфакис увери, че е представил на колегите си "всеобхватно предложение, което може, ако бъде прието, да разреши за кратък период от време гръцката криза веднъж и завинаги". "Нашата инициатива включва автоматично ограничаване на бюджетния дефицит", отбеляза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 11 rate down comment 4
MZ/X
преди 8 години
Споко, гръцките банки в България като цяло са в доста добро състояние. Ако проблемът е само липса на моментна ликвидност не виждам никакъв проблем държавата, ЕС, че дори и ЕЦБ и т.н. да дадат временна ликвидност на тези банки. При фалит на банките майки по скоро ще сме свидетели на бъза продажба на българските им дъщерни банки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 2
sdar
преди 8 години
Сериозно, ако заглавието на статията е вярно, то какво ще става с гръцките банки у нас в понеделник?Банките и клоновете в Гърция малко ме интересуват, хак да им е на гърчолята. Важното е ние да сме стабилитетни и да няма проблем при нас. Въпросът е как БНБ ще процедира с гръцките банки у нас, дали ще ги остави да затворят както в Гърция, или ще спасява тукашните им клонове?Какво е изявлението на г-н Искров? Той миналата година все в петък следобед обичаше да прави изявления.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 0
Jorkata
преди 8 години
Къде да гледаме опашките пред банките в Гърция? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 26 rate down comment 2
doba
преди 8 години
Дай Боже всичко да се размине.Аферата с КТБ ще ни се види като детска градина в сравнение с главоболията, които ни очакват при евентуални фалити...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 35 rate down comment 1
Invcom
преди 8 години
Имай предвид че няколко дни преди КТБ да фалира г-н Искров и БНБ казваха че всичко е наред и повод за притеснения няма. (не твърдя че момента има повод за притеснения просто изказвам личното си мнение до колко може да разчиташ на БНБ и Искров по принцип)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 5
caller
преди 8 години
Какво казва БНБ по въпроса и по-специално г-н Искров?Ще отворят ли гръцките банки у нас, като Пиреус и Алфабанк, в понеделник?Въпросът ми е сериозен, ако ще има проблем да ходим да се редим на опашка още днес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още