IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Медведев: Да не се паникьосваме заради срива на рублата

България бе подложена на натиск и от Брюксел, и от американците, за да се откаже от "Южен поток", твърди руският премиер

17:10 | 10.12.14 г. 46
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Годишното изявление на&nbsp;Дмитрий Медведев се следи с особен интерес в Русия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Годишното изявление на Дмитрий Медведев се следи с особен интерес в Русия. Снимка: Ройтерс

Министър-председателят на Русия Дмитрий Медведев призова в телевизионно интервю сънародниците си да „не се паникьосват“ и да държат спестяванията си в рубли, независимо че руската валута се срина през последните седмици, предава Ройтерс. Премиерът посочи, че самият той държи спестяванията си в рубли и получава заплатата си в рубли, в опит да пресече тенденцията руснаците да се насочват към спестяване в други валути. 

Медведев призна в годишното си телевизионно изявление, че слабата рубла вреди на Русия, а санкциите са коствали на страната десетки милиарди долари. Руската валута загуби около 40% от стойността си спрямо долара през тази година и достигна нови дъна през последните седмици, което доведе до скок на инфлацията и спад на БВП.

Отслабването на рублата "има известен ефект върху бюджета, балансирането му и някои други неща, но въпреки всичко... слабата рубла не е в интерес на държавата и икономиката", добави Медведев.

Коментарите на Медведев се случват само седмица, след като президентът Владимир Путин призова за „строги мерки, за да се избегнат спекулациите на валутните пазари“.

Разширяването на „Син поток“ и създаването на новия хъб в Турция е интересен проект, който е отворен за други страни, заяви още премиерът на Русия.

„По същество ни казаха, че такъв проект („Южен поток“) е ненужен, значи ние ще увеличаваме проекта „Син поток“ и ще създадем хъб на територията на Турция“, обясни Медведев. „Това не е по-малко интересна идея, към която могат да се включат други европейски партньори“, уточни руският премиер, като добави, че „там входът ще бъде различен“.

Медведев отбеляза, че руската страна е извървяла огромен път по подготовката на проекта „Южен поток“. „Но проектът се провали, обективно той е замразен и е взето решение да се откажем от него“, посочи още руският премиер, като добави, че изпълнението на „Южен поток“ е било блокирано от София. България в този случай действа като редова членка на ЕС, която „бе подложена на натиск и от Брюксел, и от американците“, заяви Медведев.

„Нашата икономика вероятно е загубила десетки милиарди долари", заяви още премиерът в отговор на въпрос за въздействието на наложените от Запад санкции. Същевременно президентът повтори руските предупреждения, че санкциите са болезнени и за европейските нации, заявявайки че държавите в Европа са загубили заради тях около 40 млрд. долара.

В анализа си на руската икономика, която е изправена пред реалната опасност от рецесия, Медведев посочи, че страната трябва да намали зависимостта си от износа на петрол и газ, благодарение на което сега е принудена да понася поражения от спада в цените на петрола.

Премиерът добави също, че Русия все още може да се справи с проблемите си, защото фирмите и банките се насочват към Азия за финансиране и увеличават вътрешното производство, което намалява зависимостта на страната от вноса. Според Медведев "санкциите не могат да спират за дълго развитието на една страна".

В края на анализа си Медведев прогнозира, че следващите години ще са трудни за страната, като подчерта, че това важи не само за гражданите, но и за управляващите и администрацията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:18 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 17 rate down comment 10
kane
преди 9 години
Остави ги,Българите са по-прости отколкото смятат че са и това се вижда от всички
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 19 rate down comment 8
STRAHO
преди 9 години
На oгромната част от този новоизлюпен /назначен/ "елит" му беше "оказана честта" да членува в разните му там ложи и тем подобни дружинки и те са си другарчета по маса изначално. Така че какво може да очаква човек от такива. Неприятното за тях е, че на подобни членове от "нисши" народи и потекло обикновено не им се позволява да напреднат много в йерархията и си остават на ниво прости изпълнители. Хабер си нямат какви са целите на организацията им. Нито краткосрочни нито дългосрочни цели. Ама то,....тях не ги интересува особено много бъдещето на света и държавата им и без това! :)))) Важното за тях е да се докарат пред господарите за да им пуснат по някоя троха и да им разрешат да се перчат с членството си. Да си чул за разработена БГ национална доктрина от тия мишки някъде? .....Та те една средносрочна стратегия за каквото и да е на са сътворили. За какво им е след като господаря ще реши вместо тях!? :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 17 rate down comment 8
abdul
преди 9 години
Абе дри*шня, що не вземеш да се образоваш малко преди да пишеш глупости? В момента най-големия проблем на България са ВСС, СГС и прокуратура. Изчисти ли се това заминават в канала всичките пеевски бойковци, червени *** и т.н. далавераджии. Имайки в предвид шутовете с които са ги подкарали от всякъде (вкл. и Европа) мисля, че скоро България ще мине през катарзис и слънце ще изгрее и по тази география.А за златните концесии не е зле преди да подкараш чужденците (които впрочем са едни от най-големите данъкоплатци тук) да прегледаш българските, а именно на ето този господин професора: Проф. д-р Лъчезар Цоцорков,Газ има колкото искаш и няма нужда да им показвам аз къде е. Те вече го знаят и не случайно изритаха рублофилите с техните тръби да си одят на североизток.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 14 rate down comment 10
StefanL
преди 9 години
Така ще е докато имаме мутренско правителство което всеки ден лиже и лиже американските и еврогеиски ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 8 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
Само за тва ставаме ние ей ги наще пичове в Германия при Меркел ... lol :))Vasko PachkataBulgari v germaniqhttps://***.facebook.com/video.php?v=1520151098260336&fref=nfа сме се притеснили за рублата на тея ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 16 rate down comment 13
STRAHO
преди 9 години
"За пример можем да дадем едно от най-богатите и стари златни находища в цяла Европа това в Крумовград. Там канадската Дънди Прешъс Метълс в ролята на концесионер прибира 99% от добитото злато и съвсем несрамежливо добива и други ценни метали, за които няма концесия."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 17 rate down comment 14
STRAHO
преди 9 години
"Ден преди празника Българската минно-геоложка камара излезе със своята статистика, според която България е първенец по добив на руда и злато в Европа. Миньорите и заетите в добивната промишленост щяха да има какво да празнуват, ако имаха нормални условия на труд и достойно заплащане и не умираха като средновековни роби в срутилите се мини, както и ако от добитото злато печелеше България, а не компаниите на добрия Запад, на които ако бяха руски американските кресльовци у нас отдавна щяха да обърнат внимание. Засега дейността им се окончава в драскането на паметника на Съветската армия (защо не надраскат паметника на американските летци, загинали докато бомбардират София?), докато агент Ивайло, тоест Иво Инджев бурно им ръкопляска. Но, когато ни грабят (вече 24г.) американци, канадци и европейци няма проблем. "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 10 rate down comment 8
michaelis
преди 9 години
Айде още малко и златен стандарт, че рублата отиде в земята, да се вкарат ланците и да видиме кое има стойност и кое не, след като е хартия ше пада те всички са обречени, само в ланците е спасението .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 9 rate down comment 10
StefanL
преди 9 години
Ами знаеш ли на кого е дадена в концесиия златната мина в МАДАН . България получава само 5% от печалбата и аиде прочети да видиш коя е Канадската компания която вече няколко години ни копа златото заради газолизците български политици
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 21 rate down comment 5
STRAHO
преди 9 години
Никой никъде не анализира из медиите тия "изгодни" за България концесии. За сметка на това реалити /глупости/формати колкото щете. ...ааа и да не забравяме плюенето на Русия и евентуалните ни взаимоотношения с нея което също заема подобаващо място. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още