IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Медведев: Да не се паникьосваме заради срива на рублата

България бе подложена на натиск и от Брюксел, и от американците, за да се откаже от "Южен поток", твърди руският премиер

17:10 | 10.12.14 г. 46
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Годишното изявление на&nbsp;Дмитрий Медведев се следи с особен интерес в Русия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Годишното изявление на Дмитрий Медведев се следи с особен интерес в Русия. Снимка: Ройтерс

Министър-председателят на Русия Дмитрий Медведев призова в телевизионно интервю сънародниците си да „не се паникьосват“ и да държат спестяванията си в рубли, независимо че руската валута се срина през последните седмици, предава Ройтерс. Премиерът посочи, че самият той държи спестяванията си в рубли и получава заплатата си в рубли, в опит да пресече тенденцията руснаците да се насочват към спестяване в други валути. 

Медведев призна в годишното си телевизионно изявление, че слабата рубла вреди на Русия, а санкциите са коствали на страната десетки милиарди долари. Руската валута загуби около 40% от стойността си спрямо долара през тази година и достигна нови дъна през последните седмици, което доведе до скок на инфлацията и спад на БВП.

Отслабването на рублата "има известен ефект върху бюджета, балансирането му и някои други неща, но въпреки всичко... слабата рубла не е в интерес на държавата и икономиката", добави Медведев.

Коментарите на Медведев се случват само седмица, след като президентът Владимир Путин призова за „строги мерки, за да се избегнат спекулациите на валутните пазари“.

Разширяването на „Син поток“ и създаването на новия хъб в Турция е интересен проект, който е отворен за други страни, заяви още премиерът на Русия.

„По същество ни казаха, че такъв проект („Южен поток“) е ненужен, значи ние ще увеличаваме проекта „Син поток“ и ще създадем хъб на територията на Турция“, обясни Медведев. „Това не е по-малко интересна идея, към която могат да се включат други европейски партньори“, уточни руският премиер, като добави, че „там входът ще бъде различен“.

Медведев отбеляза, че руската страна е извървяла огромен път по подготовката на проекта „Южен поток“. „Но проектът се провали, обективно той е замразен и е взето решение да се откажем от него“, посочи още руският премиер, като добави, че изпълнението на „Южен поток“ е било блокирано от София. България в този случай действа като редова членка на ЕС, която „бе подложена на натиск и от Брюксел, и от американците“, заяви Медведев.

„Нашата икономика вероятно е загубила десетки милиарди долари", заяви още премиерът в отговор на въпрос за въздействието на наложените от Запад санкции. Същевременно президентът повтори руските предупреждения, че санкциите са болезнени и за европейските нации, заявявайки че държавите в Европа са загубили заради тях около 40 млрд. долара.

В анализа си на руската икономика, която е изправена пред реалната опасност от рецесия, Медведев посочи, че страната трябва да намали зависимостта си от износа на петрол и газ, благодарение на което сега е принудена да понася поражения от спада в цените на петрола.

Премиерът добави също, че Русия все още може да се справи с проблемите си, защото фирмите и банките се насочват към Азия за финансиране и увеличават вътрешното производство, което намалява зависимостта на страната от вноса. Според Медведев "санкциите не могат да спират за дълго развитието на една страна".

В края на анализа си Медведев прогнозира, че следващите години ще са трудни за страната, като подчерта, че това важи не само за гражданите, но и за управляващите и администрацията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:18 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

34
rate up comment 3 rate down comment 13
draifuss
преди 9 години
или да ти го начукам където кажеш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 3 rate down comment 12
draifuss
преди 9 години
дай да си определим среща да се бием
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 8 rate down comment 11
varna333
преди 9 години
Трябва да пробваш да видим дали ще успееш *** ! Ловешки козел кой знае какъв рязняк си и ти с фес на главата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 8 rate down comment 8
draifuss
преди 9 години
Внимавай да не ти нацепя тиквата проста от бой.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 17 rate down comment 12
varna333
преди 9 години
а тебе Кончита Вурст натегли ли те отзад за дето защитаваш еврогеьовете
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 14 rate down comment 13
StefanL
преди 9 години
Много странно е обаче че след като Русия отказа Южен Поток се сетиха че сме имали толкова много газ в България че да продаваме на Европа дори ще конкурираме и Русия . *** *** ако имахме газ още през комунизма щяха да го разработят чето там глупостите на изперкалият професор .Знам един такъв професор дето рови из кофите за *** ама има 5 научни труда
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 13 rate down comment 16
StefanL
преди 9 години
ти що не вземеш да емигрираш в любимият си запад а ? За кво седиш тук нали е лошо оди си при черната *** Обанана
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 19 rate down comment 15
crammer
преди 9 години
Паника е меко казано. Агонизират и не престават всекидневно да се обясняват и да се слагат на света (разбирайте Запада). Тресе ги, ама яко, трендовете са еднопосочки и яко на червено...разсъждавайте си колкото искате. Това скоро няма да се обърне. И си го заслужават напълно. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 26 rate down comment 14
STRAHO
преди 9 години
Демократична била Америка .ха ха ха Всичките им медии се държат от шепа избрани люде и висшите им служители изобщо не са журналисти а спускани от службите! Ха са писали нещо което не е съгласувано с властта и с лицензите им е свършено. От милиардна капитализацията им става кръгла НУЛА! САЩ са частна собственост на няколко фамилии. Те дори собствена централна банка нямат! Банката притежава тях и всичките им активи! Е те това е демокрацията и свобода на словото по американски! Ние също черпим от челния опит вече. На Путин кусури ще търсят! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 24 rate down comment 10
STRAHO
преди 9 години
Знаеш ли какви оргазми получава един ПАРИЙ когато го наметнат със сенаторска тога!??? ха ха ха Е...те такива са ни "елита! :)))Аз затова се възхищавам на родени лидери като Путин. Изобщо не се поколеба да изрине голяма част от тия *** от държавата си и я върна на руснаците! Сега кога скимтят , кога лаят по Русия, обикаляйки границите и, в краката на господарите си, ама нямаааа там вън на студеното ....им е мястото. Нямало свобода в Русия , диктатура било! ха ха ха Наскоро конгреса прие такъв закон че на практика редовия американец остана без правна защита. Само да го нарочи властта и с него е свършено! Черно на бяло е записано вече! Те такива ми ти работи Стефане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още