IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силуанов: Трябва да съкратим бюджетните разходи с 10% заради санкциите и петрола

Бюджетните приходи могат да се стопят с до 240 млрд. долара, изчислява финансовият министър на Русия

21:06 | 14.01.15 г. 34
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Финансовият министър на Русия Антон Силуанов. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Финансовият министър на Русия Антон Силуанов. Снимка: Ройтерс

Русия ще трябва да съкрати бюджетните разходи през тази година, след като приходите намаляха заради санкциите на Запада и поевтиняващия петрол. Това заяви финансовият министър на страната Антон Силуанов, цитиран от Wall Street Journal.

Министерството на финансите на Русия възнамерява да ореже бюджетните харчове с 10% във всички сектори, но без военните разходи, съобщи Силуанов по време на икономическа конференция.

Очакванията са, че Русия ще изпадне в рецесия през 2015 г., като същевременно инфлацията ще е двуцифрена. Икономическата турбулентност е резултат от рязкото поевтиняване на рублата, подкрепено от спада в цените на петрола, масовите капиталови отливи и геополитическия конфликт със Запада.

Според Силуанов Русия губи приходи за 180 млрд. долара заради поевтиняването на петрола. Недостигът в бюджета, причинен от западните санкции, се очаква да бъде между 40 млрд. и 60 млрд. долара, изчислява финансовият министър.

Ведомството ще вземе средства от резервния фонд, натрупани през годините на високи цени на петрола, каза той. Във финансовата система на страната, пострадала от решението на Централната банка на Русия да повиши основния лихвен процент до 17%, ще бъде инжектирана ликвидност.

„Вярвам, че, ако реализираме част от нашия валутен резервен фонд, поставим го на пазара, ще направим добри пари за бюджета“, споделя министърът на финансите, цитиран от Ройтерс.

Миналата година Силуанов каза, че Русия трябва да преразгледа военните разходи на фона на спадащия икономически растеж и ограничения достъп до световните капиталови пазари, тъй като по-ниските цени на петрола удариха икономиката доста силно.

Световната банка пък вече прогнозира, че руската икономика ще се свие с 2,9 на сто през 2015 г. вместо да нарасне с 1,5 на сто.

Премиерът Дмитрий Медведев заяви, че Русия няма да се изолира от света, защото всяко завръщане към миналото ще бъде „чудовищна грешка“, предава Ройтерс.

Според него централната банка разполага с всички инструменти, от които се нуждае, за да подсигури стабилността на рублата. Той смята, че РЦБ няма да „изяде“ валутните запаси на страната и няма да наложи капиталови ограничения.

Медведев каза още, че Русия не иска Украйна да фалира, но Киев трябва да изплати дълговете си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 6 rate down comment 5
misanthrope
преди 9 години
Тоест викаш шепата производствени предприятия работят предимно за българския пазар и вноса ше ги утепа? Верно УИ? Я па помисли. Ами ако работят за износ, може па да цъфнат а?Като падне цената на вноса, нема ли да се увеличи потреблението и от там приходите от ДДС? Нещо ти издиша апокалиптичната икономическа логика да ге. А икономика у нас има, и колкото и "мантристи" като тебе да повтарят че не е така, това НЯМА да се промени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 7
studioaa
преди 9 години
По принцип щеше да си прав, ако у нас имаше икономика, но за съжаление това не е така. Спада в цените петрола ще стимулира вноса, заради падането на транспортните разходи и шепата останали производствени предприятия у нас ще се гътнат. Тогава единствените бенефициенти ще останат шофьорите и транспортните фирми, но за сметка за на тях ще има повече безработица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 2
bgMan
преди 9 години
Ами от МС да спрат протекцията върху точене на ДДС от "наши хора" за 2 години и недостатъка ще се компенсира напълно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 4
kalendar
преди 9 години
ужас...и ся кво правим? Макро рамката ще се наруши, за сметка на подпомагане на икономиката с по-евтини суровини. Нямам думи! Споко, пич, Бацето е предвидим 8 милиарда заем, та тия 700 милиона нема да ги усети бюджета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 2
0pk
преди 9 години
стига спами бре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 9
georgi chinkov 34234
преди 9 години
There are a lot of surprising events recently, such as the European Sanctions in Russia, The decline of oil prices with USA intervention, The decline in Russian economy expected exports and currency shock for CEE and Europe from the RUB. The expected credit problems in the China economy with world slowdown. So I think there will be quite dynamic events for the world, Europe, CEE and Bulgaria and I will try to provide you with interesting nearly real-time data to follow these events. http://leadingindicators.yolasite.comPlease click on More Tab to see all rough data presented in Tabs on this Facebook page https://***.facebook.com/pages/Data/1582662591953656 Georgi Chinkov
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 7
studioaa
преди 9 години
Но бюджет 2015 е рекордно голям и предполага 2 увеличения на МРЗ, което значи повече разходи. Освен това ще трябва да се рефинансират множество стари дългове и да се теглят нови дългове за да се отпушат европроектите. Предполагам, че дефцитът за 2015 може да стигне до над 6%. 1 милиард по-малко приходи значи 1.1% по-голям дефицит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 3
pecan
преди 9 години
ами като намалеят бюджетните приходи да намалят и бюджетните разходи и без това много от тях са излишни а и е нормално при по ниски цени бюджетът да е по малък
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 5
15%
преди 9 години
Как само с 10% бре? Или толкова ще обявите и всички ще ви повярваме...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 17
studioaa
преди 9 години
България също ще бъде тежко ударена от слабия петрол ще събере близо 300 млн. лева по-малко от ДДС върху горивата. Заради падането в цената на всички стоки зависещи от горивата още 700 млн. лева по-малко ще бъдат събрани от данъци, най-вече от ДДС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още