IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин увери руснаците в стабилността на икономиката

Най-лошото вече е минало, а пълното възстановяване ще дойде до две години, заяви президентът

21:27 | 16.04.15 г. 23
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Путин увери руснаците в стабилността на икономиката

Владимир Путин се опита да вдъхне увереност на руския народ относно състоянието на икономиката, заплатите и пенсиите в своя годишен телефонен маратон днес, в знак, че Кремъл се опитва да насочи своето послание към страната след драматична година във външната политика, съобщава Financial Times.

За разлика от предишни разговори Путин посвети голяма част от първия час на икономиката, като обрисува в розово макроикономическата ситуация.

Макар да призна, че реалните заплати са паднали през последната година и че инфлацията е останала висока, той заяви, че неотдавнашното засилване на рублата и руския фондов пазар са признаци, че правителството прилага правилната икономическа политика. Путин заяви, че най-лошото от икономическата криза вече е минало и че икономиката ще постигне пълно възстановяване в рамките на две години.

"Експертите казват, че сме преминали пика на нашите проблеми... Ние извършихме корекции в курса на националната валута, никой не фалира, всичко работи", каза Путин. "Инфлацията се е повишила, безработицата се е увеличила малко - но не като в еврозоната." 

По време на конферентния разговор  бяха дадени повече въпроси от обичайното на членове на либералната опозиция в Москва, двама от които разпитваха Путин за убийството на опозиционния лидер Борис Немцов на метри от Кремъл по-рано тази година.

Путин нарече убийството "трагично и срамно", но каза, че не знае кой е бил мозъкът и заяви, че не знае дали службите за сигурност на Русия някога ще разберат кой е поръчал убийството.

Докато Путин говореше силите за сигурност нахлуха в московските офис на Open Russia, фондациятa за демокрация нa Михаил Ходорковски, като иззеха документи, компютри и други устройства.

Макар Путин да посвети по-голяма част от предаването на вътрешни проблеми, той засегна и  продължаващото противопоставяне между Русия и Запада, както и неотдавнашното насилие в Източна Украйна. Путин заяви, че Русия е направила всичко по силите си, за да подкрепи споразумението от Минск и да възстанови отношенията със Запада.

Президентът заяви, че Москва няма намерение да разширява границите си или да упражнява по-голямо влияние върху бившите съветски републики. "Искам да подчертая: ние не се стремим да възродим империята. Ние нямаме имперски амбиции ", каза Путин.

На въпрос на един от най-либералните членове на публиката дали руските войници присъстват в Източна Украйна, Путин отговори отрицателно. "Няма руски войски в Украйна" каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 11 rate down comment 4
vzhekoff
преди 9 години
Драстично, дрсатично - колко да е драстично - от 0-0.25% на 0.25-0.5% :) Че ако е с повече, колко ще стане бюджетният дефицит на щатите ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 15
Ironhorse
преди 9 години
ами прогнозите на всички са, че за 2015г. руската икономика ще се свие с още 4 или 5 %, и това се признава от самата централна банка на русия.До 01.08. ще е ясно горе-долу, кой крив и кой прав.Считам, че ако Гърция напусне ЕЗ поради неплатежоспособност, лихвите по всички кредити на държави със суверенен кредитен рейтинг под BB ще отидат в небесата, което ще удари не само русия, но и нас.Още повече, че се предвижда Федералният резерв да повиши драстично лихвата, което направо ще удари всички икономики с доларови дългове, като България няма такива.Предстои ни интересна година, ама то 1/3 си замина.Пожелавам на форумците повече дискусии да водим за пари и много по-малко за чисто политиканстване, включително и аз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 22 rate down comment 7
michaelis
преди 9 години
Е кво да им каже, "Не не ние ше сме много зле още хиляди години" .... :))) Нали и оня *** лъже американците "Най-голямата икономика сме, да си *** меча 18 трилионна нема кой да ни се опре ..... :)))" ама то тва са дългове не икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 23 rate down comment 9
7777
преди 9 години
Не мога да си преставя Плевналиев или Бойко на мястото на Путин да отговарят така на въпроси.Това ми е достатъчно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 10
Сините камъни
преди 9 години
Миранди, окончателно си откачил!Колко ника, бе момче!Колко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 13
Сините камъни
преди 9 години
***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 34 rate down comment 10
ДХДО
преди 9 години
Според мене, защото "матряла" трябва да бъде надлежно подготвен, да изпълни функцията си заради която и беше приет в структурите, където го приеха. А тази функция е проста : някой трее се бие срещу *** и това нема да са йенките , така че по метода на изключването не останаха много други кандидати за тая "висока чест", изключая нашего брата.... а разни хора като тебе се опитват да замърсяват ефира с разни екзотични гледни точки връз процесите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 30 rate down comment 20
Eon
преди 9 години
Ми отиди в Москва и стани гастарбайтер таксиджия бе Стефане, къв го дървиш на Св. Влас?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 45 rate down comment 31
Stefan--L
преди 9 години
*** знаеш ли че в Москва гастарбайтерите таджики и узбеки получават по 2000 долара на строежите като общи работници ! Май ти смешнико с твоята европеиска заплата в българия от 500 лв ще ядеш цвекло и картофи ! Ела в Свети Влас да видиш руснаците какво си поръчват в ресторантите калкан с 20 гоидишно вино а ти се редишс сигурност в Кауфланд да си купиш полски и турски гумени домати ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 38
redcretin
преди 9 години
Успокой ги че все още има цвекло и картофи, те са свикнали като на война от Сталин насам :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още