IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцката централна банка предупреждава за опасността от Grexit

Провал в постигането на споразумение между Атина и кредиторите й би довел до излизане на Гърция и от ЕС

13:29 | 17.06.15 г. 36
Автор - снимка
Създател
Гръцката централна банка предупреждава за опасността от Grexit

Евентуален провал на гръцките лидери и кредиторите на страната да постигнат спасително споразумение би довел до излизане на страната от еврозоната и дори от ЕС, заяви гръцката централна банка.

В изявление за паричната политика в периода 2014-2015 г. банката заявява: "Постигането на ново споразумение с нашите партньори е от най-голямо значение за отблъскването на непосредствените заплахи за икономиката".

"Обратното, един провал в постигането на споразумение би отбелязал началото на болезнен курс, който ще доведе първоначално до гръцки фалит, а накрая и до излизане на страната от еврозоната, а най-вероятно и от Европейския съюз", се добавя в изявлението.

Според банката при такъв сценарий сегашната, все още контролируема криза би довела чрез ефекта на снежната топка до една неконтрорируема криза с „огромни последици за банковия сектор и финансовата система“. Ето защо централната банка апелира преговорните партньори да намерят бързо решение. „От най-висок приоритет е да се намалят непосредствените рискове за икономиката“.

Междувременно финансовата преса в страната предупреждава, че данъчните приходи в Гърция изостават през първите пет месеца на годината с около 1,7 милиарда евро от очакванията. Според държавното радио причината за това се крие във факта, че на практика цялата икономика вече не се движи.

Освен това много граждани просто изпускат крайните срокове за плащането на данъците. Вместо това те се опитат да платят данъците по-късно на вноски. Освен това приходите от ДДС са драстично намалели, тъй като много граждани ограничават разходите си възможно най-много.

По официални данни драматично е положението при някои държавни предприятия, като електрическото дружество DEI. Неговите клиенти му дължат почти 2 млрд. евро. Много гърци не можели да си платят и комуналните сметки, тъй като са безработни.  

Последният засега кръг преговори се провали през уикенда, след като ЕК за пореден път отхвърли предложените от правителството на СИРИЗА реформи. Кредиторите обявиха, че Атина не е успяла да предложи нищо качествено ново. Европейската комисия съобщи, че в хода на преговорите е отбелязан известен напредък, но предложенията на Гърция все още съществено се разминават с изискванията на кредиторите за годишни икономии в бюджета в размер на 2 милиарда евро, или около 0,5-1 процента от брутния вътрешен продукт (БВП). Същевременно Брюксел обяви, че финансовите министри на еврозоната ще се занимаят с проблема на своята среща в четвъртък, а  това ще е "последният опит за постигане на разрешение".

От 2010 г., когато започна дълговата криза в Гърция, Европейският съюз и Международният валутен фонд са предоставили на Атина близо 250 млрд. евро кредити, които тя трябва постепенно да връща. Въпреки частичното отписване на дълга на Гърция през 2012 г. задълженията й в момента надхвърлят 315 млрд. евро, което представлява 175 процента от БВП. Това е три пъти повече от пределно допустимото равнище на държавен дълг за страните от еврозоната, което според Пакта за стабилност и растеж е 60 на сто от БВП.

Новините за Гърция може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 21 rate down comment 5
iivanoff
преди 8 години
Чия е гръцката централна банка, та отчаяно да издига глас на разума - на Гръцкия народ ли? - народа няма контрол върху работата на централната банка по закон, както и не избира пряко ръководството и!=> централната банка е "сглобена" и се управлява независимо от хората! Но да проверим какви са и правата, дори и хората да я управляваха сами: - GCB няма свободата да печата пари и да снабдява територията с парично предлагане, тъй като ЕЦБ има изключителното право да разрешава емитирането на банкноти в еврозоната. А има само второстепенни функции: да прилага паричната политика; /ОПРЕДЕЛЕНА ОТ ЕЦБ!/ да осъществява валутни операции; да държи и управлява официалните валутни резерви на страната; да съдейства за гладкото функциониране на платежната система.=> Паричното предлагане на територията не се осъществява от, а само се прилага от GCB, дори и на хората да не им се "вярва" да е така!=>гласа който се издига чрез GCB,не е нито на народа, нито на разума, а е на НЯКОЙ ДРУГ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 9 rate down comment 9
абитуриент
преди 8 години
Гърците нямат никакво намерение да връщат НИЩО......!!!!! Както и ХАМЕРИКАНЦИТЕ........!!!!....те за това и не искат да им дават повече ПАРИ......Квото и да си говориме ЕВРОТО и ЕВРО ЗОНАТА са си ЕКСПЕРИМЕНТ.......дали ще е УСПЕШЕН ПРЕДСТОИ ДА ВИДИМ.......аз лично се съмнявам не може само ГЕРМАНИЯ да е на ДАЛАВЕРА и да НАДХИТРЯ ВСИЧКИ......!!!!?????.....не случайно АНГЛИЧАНИТЕ ИСКАТ ДА ИЗЛИЗАТ ОТ ТОЯ КАЧАМАК......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 14 rate down comment 9
misanthrope
преди 8 години
И за да кажа нещо и по темата, гръцката централна банка просто издига отчаян глас на разума, в замаяната от популизъм и национална гордост южна съседка. Хората отчаяно се опитват да кажат НА ГЪРЦИТЕ и на Ципрас какво ги чака всъщност ако продължават да се правят на магарета
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 20 rate down comment 9
misanthrope
преди 8 години
Уважаеми съфорумци,Форумът определено заприлича на психиатрична клиника. Плашещо много хора се изживяват като пророци, врачки, дълбоки конспиратори, разкриващи конспиративни еврейски и/или американски заговори, разполагащи с необятна информация от света на финансите, световната политика и дълбините на високите технологии. Основен катализатор на изявяване на психичните отклонения са темите "Русия" и 'Иван Костов" Тревожно е, че ако се съди по постовете, се наблюдава прогресивно влошаване на състоянието на пациентите на клиниката, както и сериозни признаци на психически разстройства у някои от здравомислещите до момента елементи на форума
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 7 rate down comment 3
lilivan
преди 8 години
а пък моето неангажиращо мнение е,да те питам, защо тогава в USA има и ще има доста инвестиции?май с Боянчо ви е плитко мисленето :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 3
Боян
преди 8 години
"50г са много кратък срок и нереалистичен за такъв огромен дълг"За колко тогава трябва да го върнат според теб??? А да ти си за това че те нямат и затова няма да го върнат предполагам. Да ти кажа доста ти е плитко мисленето, явно си от тия дето са се налапали с кредити и си мислят, че няма да ги върнат и са надхитрили някой банка, но уви ще се случи само във фантазиите ти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 12
lilivan
преди 8 години
"За 50 години. Но гърците искат да станат поне 100 или в неопределеноо бъдеще (когато могат). И най-интересното е, че с тези играчи насреща си могат и да го постигнат. "50г са много кратък срок и нереалистичен за такъв огромен дълг.Особено, като виждаш, че "човека" няма приходи. - Откъде да ги вземе? - като му взевете всичко и той легне на улицата без покрив и да мре? - тогава ли ще си изплати дълга? - мислете реалистично :)аа, и друго - за кредитните милионери в Б-ия нещо да кажеш? - те дали си ги плащат и как ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 27 rate down comment 4
raul_castro
преди 8 години
Няма техническа възможност да постигнат вече каквото и да било - time out, game over. Иде буря.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 6
dr.5rov
преди 8 години
За 50 години. Но гърците искат да станат поне 100 или в неопределеноо бъдеще (когато могат). И най-интересното е, че с тези играчи насреща си могат и да го постигнат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 10 rate down comment 8
lilivan
преди 8 години
и друго ми е чудно:защо , щом като на Атина са дали близо 250 млрд. евро кредити,трябва да плаща почти половин трилион (близо 500 млрд.)?какви са тия лихви?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още