IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцката централна банка предупреждава за опасността от Grexit

Провал в постигането на споразумение между Атина и кредиторите й би довел до излизане на Гърция и от ЕС

13:29 | 17.06.15 г. 36
Автор - снимка
Създател
Гръцката централна банка предупреждава за опасността от Grexit

Евентуален провал на гръцките лидери и кредиторите на страната да постигнат спасително споразумение би довел до излизане на страната от еврозоната и дори от ЕС, заяви гръцката централна банка.

В изявление за паричната политика в периода 2014-2015 г. банката заявява: "Постигането на ново споразумение с нашите партньори е от най-голямо значение за отблъскването на непосредствените заплахи за икономиката".

"Обратното, един провал в постигането на споразумение би отбелязал началото на болезнен курс, който ще доведе първоначално до гръцки фалит, а накрая и до излизане на страната от еврозоната, а най-вероятно и от Европейския съюз", се добавя в изявлението.

Според банката при такъв сценарий сегашната, все още контролируема криза би довела чрез ефекта на снежната топка до една неконтрорируема криза с „огромни последици за банковия сектор и финансовата система“. Ето защо централната банка апелира преговорните партньори да намерят бързо решение. „От най-висок приоритет е да се намалят непосредствените рискове за икономиката“.

Междувременно финансовата преса в страната предупреждава, че данъчните приходи в Гърция изостават през първите пет месеца на годината с около 1,7 милиарда евро от очакванията. Според държавното радио причината за това се крие във факта, че на практика цялата икономика вече не се движи.

Освен това много граждани просто изпускат крайните срокове за плащането на данъците. Вместо това те се опитат да платят данъците по-късно на вноски. Освен това приходите от ДДС са драстично намалели, тъй като много граждани ограничават разходите си възможно най-много.

По официални данни драматично е положението при някои държавни предприятия, като електрическото дружество DEI. Неговите клиенти му дължат почти 2 млрд. евро. Много гърци не можели да си платят и комуналните сметки, тъй като са безработни.  

Последният засега кръг преговори се провали през уикенда, след като ЕК за пореден път отхвърли предложените от правителството на СИРИЗА реформи. Кредиторите обявиха, че Атина не е успяла да предложи нищо качествено ново. Европейската комисия съобщи, че в хода на преговорите е отбелязан известен напредък, но предложенията на Гърция все още съществено се разминават с изискванията на кредиторите за годишни икономии в бюджета в размер на 2 милиарда евро, или около 0,5-1 процента от брутния вътрешен продукт (БВП). Същевременно Брюксел обяви, че финансовите министри на еврозоната ще се занимаят с проблема на своята среща в четвъртък, а  това ще е "последният опит за постигане на разрешение".

От 2010 г., когато започна дълговата криза в Гърция, Европейският съюз и Международният валутен фонд са предоставили на Атина близо 250 млрд. евро кредити, които тя трябва постепенно да връща. Въпреки частичното отписване на дълга на Гърция през 2012 г. задълженията й в момента надхвърлят 315 млрд. евро, което представлява 175 процента от БВП. Това е три пъти повече от пределно допустимото равнище на държавен дълг за страните от еврозоната, което според Пакта за стабилност и растеж е 60 на сто от БВП.

Новините за Гърция може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 18 rate down comment 14
nobel
преди 8 години
Алоо, еврозоната. Защо не сте си направили механизъм за това който престане да отговаря на критериите да бъде отстраняван. Какво? Аааа, разбрах, разбрах. Значи казвате,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 32
Атанасио
преди 8 години
Гърция има над 30% сенчеста икономика като у нас тоест у нас е над 40% Мярката е проста - наказ.отговорност за неиздаване на касова бележка кактоп криминализираха укриването на осигуровки 10% плосък корпоративен данък и 5% за акционерите ограбва България защото големите данъкоплатци са чужди фирми и печалбата се изнася и Бойко Борисов го проумя ,че са източени 27 милиарда - http://***.blitz.bg/news/article/314769Според икономистите на МВФ - http://***.investor.bg/drugi/338/a/mvf-povishavaneto-na-neravenstvoto-zabavia-ikonomicheskiia-rastej-196827/ Трябва да се знае как се ограби и граби България5 000 000 000 лв. е сенчеста икономика - се ощетява бюджета ГОДИШНО5 000 000 000 лв. са кражби през разходите на бюджета пак ГОДИШНО7 000 000 000 лв. плоският данък ощетява бюджета ГОДИШНО - http://atanasio.blog.bg/drugi/2013/08/02/kak-se-ograbi-bylgariia.1135939
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още