IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството на Украйна забрани вноса на газ от Русия

ЕК не е притеснена от прекъсването на доставките на руски газ за Украйна

14:30 | 25.11.15 г. 15
Правителството на Украйна забрани вноса на газ от Русия

Правителството на Украйна е издало забрана „Нафтогаз“ да купува газ от Русия, съобщи премиерът Арсений Яценюк, цитиран от руската информационна агенция ТАСС. Основание за това решение са по-изгодните цени, които Украйна получава от европейските държави.

Москва предложи цена на природния газ за Украйна за последното тримесечие на годината от 230 долара за 1000 куб. метра.

По-рано днес ръководителят на „Газпром“ Алексей Милер коментира, че спират доставките на природен газ, докато Украйна не заяви и предплати за количествата. Той предупреди още, че може да има опасност за транзита за Европа.
Според Яценюк обаче става въпрос за точно обратното – Киев отказва покупката на суровината.

Всъщност и през европейските страни Украйна получава газ от Русия. Страната използва изградената през миналото лято инфраструктура и внася „синьото“ гориво от Словакия, Полша и Унгария. През есента на 2014 година Русия за кратко намали доставките за тези държави и тогава беше прекъснато и газоподаването за Украйна.

Тогава от Москва обясниха намалените доставки с технически причини, а случаят не беше допълнително анализиран от европейските институции.

В обедния брифинг в Брюксел говорителят на ЕК Ана Кайса Итконен коментира, че газовите потоци за Европа на този етап са нормални. Тя уточни, че Комисията е запозната с изявленията на Милер от пресата и няма притеснения за доставките на газа. В споразуменията, постигнати през есента, е предвидено Киев да получава газ само срещу предплата.

Успокоение за Брюксел носят още и пълните газови хранилища в Украйна, заради мекото време през ноември, заради което потреблението е свито, а и заради възможността Киев да получава газ от Словакия. „В хранилищата на Украйна има около 16,5 млрд. куб. метра газ, което е около нивото от миналата година“, каза още тя. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 20 rate down comment 6
0pk
преди 8 години
а европейския дилър по-евтино ли им го продава :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 6
khao
преди 8 години
нормално, като им го продават ферарски цени :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 7
0pk
преди 8 години
И аз така съм си забранил да си купувам ферари :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още