IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото поевтинява след слаба подкрепа за референдума в Швейцария

Цената на фючърсите слезе до 1 175,80 долара преди да се възстанови до 1 193,40 долара за тройунция

19:38 | 19.11.14 г. 78
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Златото поевтинява след слаба подкрепа за референдума в Швейцария

Фючърсите върху златото поевтиняха с близо 1,5% преди края на търговията в Лондон, но впоследствие съумяха да възстановят част от стойността си. Новините, че по-малко швейцарци ще отидат до урните, за да гласуват на референдума, резултатът от който ще определи дали Централната банка на Швейцария ще държи поне 20% от резервите си в злато, пише MarketWatch.

Към 19:30 часа българско време контрактите върху благородния метал поевтиняват с 0,31% до 1 193,40 долара за тройунция. По-рано цената бе дори по-ниска – 1 175,80 долара за тройунция.

Графика: Investing.com

Само 38% от тези, които възнамеряват да гласуват на референдума в Швейцария, ще подкрепят начинанието на централната банка, показват проучванията на Daily Mail. Агенция Bloomberg съобщава за 47%. Вотът е насрочен за 30 ноември. За да бъде успешен, повече от 50% от гласоподавателите трябва да изразят становището си.

Инвеститорите очакват публикуването на протокола от октомврийското заседание на Федералния резерв на САЩ. Тогава централните банкери сложиха край на месечните покупки на ценни книжа.

Златото почти не реагира, след като бяха оповестени данните за имотния пазар в САЩ.

Във вторник цената на благородния метал се покачи до 1 204,10 долара за тройунция – най-високата цена от 30 октомври. За минималното поскъпване допринесе поевтинелият американски долар, което привлече купувачи.

Освен това цената на златото се покачи с близо 6%, след като отбеляза 4,5-годишно дъно от 1 130,40 долара за тройунция на 7 ноември.

Цената остава уязвима в краткосрочен план на фона на възстановяващата се американска икономика, което ще принуди Фед да покачи лихвите по-бързо от първоначалните прогнози, отбелязва Investing.com.

Очакванията за покачване на лихвените проценти оказват негативно влияние върху златото, тъй като ценният метал не може успешно да се конкурира с активи, носещи по-висока доходност, когато лихвите растат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

28
rate up comment 1 rate down comment 6
MZ/X
преди 9 години
Индустриалното производство е 10% от годишното добито злато. Ако го сравниш с общите запаси от злато е просто статистическа грешка! Дори да спрат всички златни мини пак ще има злато за още 500-1000 г индустриални нужди! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 11 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
MZ/X тука не става въпрос за 5-10 тона, на Швейцария ше и трябват 1500 тона. Украйна имаше 43 тона. Когато започнат да се местят такива количества, военните знаят, и банкерите знаят, значки нещо някъде не е наред. Това е посланието на златото. С 1500 тона ти моеж революция да прайш ве, световна война, държави да създаваш и т.н. На Германия не и дадоха 700 тона, причината е очевидна, ако света види, че САЩ местят такова количество това е сигнал, че нещо не е наред в САЩ. Доверието, финансовата система, военно положениe, политическо всичко това отива в канала ве не разбираш ли ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 9
MZ/X
преди 9 години
Производствената цена не оказва голямо влияние върху цената на златото, защото има огромни излишъци на склад, които някои си мислят, че са инвестиция :) Освен това много малко са чисто златните мини. Голяма част от добитото злато в света е допълнителен добив към някоя основна руда и не се влияе от цената на златото. Какво стана 90-те години, когато златото беше 300 долара, какво стана последните 100 години, когато изчистената от ифлация цена беше 500 долара. Ще ти кажа: нищо! След като всички участници в сегашния балон разберат, че са измамени, не само че няма да има дефицит на злато, ами напротив!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 9 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
То златото има и съвсем други качества, проводимост еластичност, няма ерозия ползва се в Aerospace там батко, ако сложат няква мед в космоса и като не дава връзка после, кой ше ходи да го опрай, кат уреда е на баба си у пантофите на няколко стотин милиона километра? В медицината по човешкото тяло слагат именно него не сребро или на дедо ти пироните дет си кове оградата с тях. И още хиляди качества, и за пари може да се ползва и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 11 rate down comment 2
svcor
преди 9 години
Производствената цена на златото на четвъртата по добив мина в света е около 940 долара за тр.унция.И тука ,големия въпрос е: Как ще падне на 500 $ ? Мисля,че тук може да отговори някой от пророците за ценово дъно на златото 500 $.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 3
Vladi666
преди 9 години
Пичаго пичагооо...спри да се излагаш пичагоо..незнам кой чакаш да дойде да те целуне и да се събудиш...но се съмнявам някои да се пре*бе да го направи..взимай се в ръце от време и спри да дрънкаш глупости..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 12
MZ/X
преди 9 години
Какво означава хартиено злато? Може ли да продадеш или купиш физическо злато на цена различна от пазарната стойност стойност на хартиеното злато?Може ли да ми обясниш защо средната цена изчистена от инфлацията за последните 100 години (около 500 долара) е някаква изкуствена цена, а сегашната исторически ужано надута цена е нормална? Аргумента, че си се набутал със злато и скаш цеената да е по висока не го приемам :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 21 rate down comment 3
deant
преди 9 години
златото може и да е надолу в момента (говоря хартиено), обаче глупостите на MZ за 500 че и 200 са пълен шит. НО ако вземе, че стане ще е не поради пазарни причини, а поради това, че пазара е изманипулиран. Точно както в момента курсовете на долара към останалите важни валути в момента. Колко още истини трябва да лъснат за да видите. То не бе Libor, не бяха нарушения на големи банки.. вие още вярвате в свободния пазар...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 16 rate down comment 3
Lucifer
преди 9 години
Щом златото според някой е толкова ненужен и отживял времето си салтанат, неизползваемо в съвременния виртуален и фалшив свят, защо изобщо все още има спор около него?????...защо централните банки купуваха по 400 тона годишно и продължават неистово да го правят????....защо златодобивните компаний продължават да копаят "загуби" на фона на постоянно поевтиняващото злато като знаят че тренда е дългогодишно надолу???...Вероятно защото когато кучето умира най-свирепо хапе, затова! Боже, колко изтрещял трябва да е човек от манипулаций, че да си задава още подобен първичен въпрос на фона на трилионните "количествени улеснения" от ФЕД, ЕЦБ,АЦБ, ЯЦБ и всички останали????....кой от прадедите ни би повярвал че някой ден правнуците им ще обърнат еволюцията и ще останат с мозък и интелект на ***????...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 14 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
аз очаквам в близките години някакъв major reset да има. Не знам кво ше стане, гледам и просто се случват събитията. Един Hedge Fond Manager (Kyle Bass) разправяше човека как е в реалния свят, той не е неккав *** за да учасваш във фонда с по-малко от 5млн. не може. Той е само един пример, каза, че Япония е фалирала в момента сега, САЩ каза,че лихви могат да си позволят до 1% иначе са default с Европата същата работа. Разправя, че като се стигне до такива моменти просто трябва да се лъже, няма как, тряя да се лъже. Още много Managers потвърждават същото те търгуват с Treasury Bonds управляват милиарди не некви си чикиджииски акции, 5К-50K глупости там. Ше има разместване казват и може и воини да има не дай Боже, но като се стигне до голямо разместване неминуемо се стига до някви военни конфликти. И никой не знае точно както ще се случи, аз ако знам ше сложа всички пари там където е печелившно. Златото е гарант аз не моа си обясня вие от къде падате ве хора?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още