IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото поевтинява след слаба подкрепа за референдума в Швейцария

Цената на фючърсите слезе до 1 175,80 долара преди да се възстанови до 1 193,40 долара за тройунция

19:38 | 19.11.14 г. 78
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Златото поевтинява след слаба подкрепа за референдума в Швейцария

Фючърсите върху златото поевтиняха с близо 1,5% преди края на търговията в Лондон, но впоследствие съумяха да възстановят част от стойността си. Новините, че по-малко швейцарци ще отидат до урните, за да гласуват на референдума, резултатът от който ще определи дали Централната банка на Швейцария ще държи поне 20% от резервите си в злато, пише MarketWatch.

Към 19:30 часа българско време контрактите върху благородния метал поевтиняват с 0,31% до 1 193,40 долара за тройунция. По-рано цената бе дори по-ниска – 1 175,80 долара за тройунция.

Графика: Investing.com

Само 38% от тези, които възнамеряват да гласуват на референдума в Швейцария, ще подкрепят начинанието на централната банка, показват проучванията на Daily Mail. Агенция Bloomberg съобщава за 47%. Вотът е насрочен за 30 ноември. За да бъде успешен, повече от 50% от гласоподавателите трябва да изразят становището си.

Инвеститорите очакват публикуването на протокола от октомврийското заседание на Федералния резерв на САЩ. Тогава централните банкери сложиха край на месечните покупки на ценни книжа.

Златото почти не реагира, след като бяха оповестени данните за имотния пазар в САЩ.

Във вторник цената на благородния метал се покачи до 1 204,10 долара за тройунция – най-високата цена от 30 октомври. За минималното поскъпване допринесе поевтинелият американски долар, което привлече купувачи.

Освен това цената на златото се покачи с близо 6%, след като отбеляза 4,5-годишно дъно от 1 130,40 долара за тройунция на 7 ноември.

Цената остава уязвима в краткосрочен план на фона на възстановяващата се американска икономика, което ще принуди Фед да покачи лихвите по-бързо от първоначалните прогнози, отбелязва Investing.com.

Очакванията за покачване на лихвените проценти оказват негативно влияние върху златото, тъй като ценният метал не може успешно да се конкурира с активи, носещи по-висока доходност, когато лихвите растат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

38
rate up comment 8 rate down comment 2
Danny666
преди 9 години
Смешен си !Цената на нещо исмерена в какво ?А за това как един ден ще си купиш злато с хартиите дето си мислиш че имаш щото и това не е сугурно докато не са ти в ръка ( не по сметка ) ...отчайваща ПРОСТОТИЯ !Това е като да ме убедиш че застраховкака може да си я купиш и СЛЕД катастрофата ха ха ха.Питай вложителите в КТБ колко неща си купиха ха ха ха с "парите" по сметка ха ха хаНай-жалко в ръсъжденията ти е феласито на това че гледайки в МИНАЛОТО правиш ПРЕДПОЛОЖЕНИЯ за бъдещето ! Реалността се променя бе мили.За недвижимите имоти цената се покачва щото се определя от КРЕДИТ и е държавна ПОЛИТИКА бе мили.Знаеш ли кое е първото нещо което правят в Щатите ако се опитат да те преследват ?Много е дълъг този разговор вземи се ограмоти. А и пак ти казвам ЗЛАТОТО е за хора с пари не за *** на ЗАПЛАТА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 5 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
ей вие двамата с Гошо сте *** елементите, погледни му цената преди 2008 скача 2 пъти изведнъж. В цената на златото не трябва да им турболенции иначе на световната сцена нещо не е наред, става нещо. Ако САЩ станат валат, то всички сме капо не само САЩ. Те не могат да си позволят още нещо кат 2008 защото играта приключва. Няма да са лидер. Погледни графиката на XAU/JPY там стои като заковано, що не шортиш него ?? Йената пада като обезумяла вчера я гледах беше на 115 сега е 118 ?!? Това е посланието на златото, че нещо някъде не е наред ама какво точно ние мишоците не знаем
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 6 rate down comment 2
data
преди 9 години
:) като се усетиха че инфлация няма да има и че доходността на златото е ниска , дори отрицателна след приспадането на разходите ( за физическото злато ) повечето инвеститори излязоха от златните си позиции . Много е вероятно в следващите 10 г. централните банки да увеличат златото в резервите си , но това вероятно ще стане достатъчно плавно за да не оказва влияние върху цената . Естествено винаги може да се появи риск от инфлация , но тъй като сме вече в доста дълъг период на дефлация, в средно срочен план едва ли може да се очаква сериозен инфлационен натиск , което от своя страна означава че ръст на цената на златото е слабо вероятен . Естествено при форсмажорни обстоятелства нещата могат коренно да се променят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 0 rate down comment 10
MZ/X
преди 9 години
След като златото е естественият победител от твоя анализ, защо цената му се срина с 40% и загубата за инвеститорите доближава загубата на акциите след Лимън Брадърс. :) Цената на рисковата земя и недвижимите имоти защо се покачват?За виртуалната ми печалба не се притеснявай! С получените доларчета мога да си купя всичко каквото поиска, включително и злато :) Злато обаче няма да купя над 500 долара по простата причина, че цената му в момента е изкуствено надута!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 6 rate down comment 1
Danny666
преди 9 години
Сладур може да си антикомунист но си мноооогоо зле в разбирането си за икономика и финанси !пеи положение че лихвата в банката е 0.01% а вероятността да имаш КТБ момент огромна ти в какво предлагаш хората с кеш флоу да инвестират ?Акции ? ха ха ха ДЦК ? - може би Гръцки ха ха ха или Японски ?!?Земята е добра но риска на НЕДВИЖИМОСТТА е голям пич.Остава ЦМ. Среброто е мнооого по-добра алтернатива но обема при еднаква тежест е значителен и това праави златото естествен победител.Интересно ми е ПЕЧАЛБАТА от хартиеният шорт какво я правиш ?Или само си я сметаш така ВИРТУАЛНО ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 5 rate down comment 1
svcor
преди 9 години
Тук говорим конкретно за компания ,която дейността и е основно добив на злато,( а не ако между друго изкопаят и малко злато за бонус ).Мислиш ли,че такива компании ще позволят цената да падне под производствената им? Според анализатори трудно може да се определи реалната цена( затова и тя е най-манипулирана),но производствената цена е много ясна и няма как да я изманипулират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 4 rate down comment 0
data
преди 9 години
Мисля че до около 40 % е индустриалното потребление . Най-големия потребител на злато в света е бижутерската индустрия като водещи страни са Китай, Индия и Турция . Едва на трето място идва инвестиционното злато като през последните 20 г. централните банки НАМАЛЯВАТ златните си резерви и едва през последните години след кризата са нетен купувач . Та структурата на потреблението доказва че златото е стока , НО стока убежище в периоди на криза
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 2 rate down comment 2
MZ/X
преди 9 години
Важното е че сметка ми се пълни с хартиени долари :) Вие си дръжте златото и се надявайте! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 2 rate down comment 8
MZ/X
преди 9 години
Забрави за тези виртуални 1500 тона в Швейцария! Ловите се като удавник за сламка за някаква новина, че ще прунудят някого със закон да купува злато :)Референдумът в Швейцария ще се провали, защото мнозинството от швейцарците са разумни и няма да искат да набутат съзнателно държавата си! Там популистките предложения редовно се провалят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 7 rate down comment 2
Vladi666
преди 9 години
Тц..няма надежда да се оправиш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още