IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще станем ли свидетели на края на долара?

70 години по-късно от системата, която определи новия икономически ред, не е останало почти нищо

11:23 | 06.12.14 г. 67
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ще станем ли свидетели на края на долара?

Американците са свикнали да парадират, че са най-могъщата, богатата и свободната нация в света. И, което е по-съществено, много от нас, неамериканците, са склонни да ги подкрепят в тази оценка (както казваше покойният Джак Паар, имиграцията е най-искрената форма на ласкателство). Единственото, което не ги подкрепя, са фактите.

Страни като Норвегия, Дания, Швейцария и дори Австралия са по-богати от САЩ, ако сравняваме БВП на глава от населението. В цели 33 държави, начело с Япония, средната продължителност на живота е по-голяма. По донякъде условния показател "качество на живота" Съединените щати се нареждат едва на 16-о място. А според индекса за социален прогрес (Social Progress Index) американците са на 70-о място по здравеопазване, на 69-о по състояние на екосистемата, 39-о по образование и дори на незавидното 23-о място по достъп до интернет и мобилни телефони. 

И все пак, напук на всички тези статистики, светът продължава да се интересува от NBA, да се разтопява от умиление пред Кейти Пери, да мечтае за нов iPhone, да лети в американски самолети и да обвинява за всички глобални проблеми всемогъщото ЦРУ. В главите ни Америка действително е суперсилата, за каквато я смятат и собствените й поданици. Но защо е така? Как една страна, която допреди век бе второстепенен играч в световните дела, се превърна в такъв хегемон? 

Всъщност много е лесно да се отговори на това, само с две думи: "Бретън Уудс".

Bretton What?! – вероятно биха възкликнали мнозина. И ще бъдат напълно прави. Тази година се навършиха 70 години от създаването на прословутата Бретън-уудска система - макар че не е ясно тя дали все още е жива и дали изобщо е система.

През юли 1944 г. представители на 44 нации от очертаващата се като победител страна във войната се събират в местността Бретън Уудс, в щата Ню Хемпшър, и договарят нови правила за търговските и финансовите взаимоотношения помежду си. Това е обяснението от учебниците. 

За мен лично доста по-кратко и разбираемо описание на Бретън Уудс дава американският инвеститор Питър Шиф, президент на Euro Pacific Capital. Той го разказва като анекдот: няколко азиатци, европейци, латиноамериканци  и един американец се оказали корабокрушенци на самотен остров. За да оцелеят, решили да си разпределят задачите. Един станал рибар, друг си харесал да бъде ловец, имало дървар, фермер. Американецът си избрал работата да яде. Вечерта всички се събирали и приготвяли угощението на американеца. Той пък им оставял трохите, за да хапнат и другите и да могат утре пак се върнат на работа.

И отново да осигурят на американеца условия да си върши работата – тоест да яде. Модерните икономисти твърдят, че американецът е най-важен в тази ситуация, защото без него работата на останалите губи смисъл. Но истината е, че ако изхвърлят американеца, останалите биха живели по-добре, ще имат повече за ядене, а не само трохите.  Дори ще могат да се изтегнат и на плажа...

Последна актуализация: 10:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 17 rate down comment 6
michaelis
преди 9 години
Aviss бате аз до ден днешен се карам с тях, че са американска пропаганда, значи трея си сверим часовниците ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 25 rate down comment 7
michaelis
преди 9 години
draifuss брачед, само че тука има една лека тънка разлика, че Русия, Китай, Южна Корея, Германия вкл. BRICS помежду си отдавна не търгуват с долари ти как искаш го разбирай ако искаш порови се малко да им видиш билатералние сделки на всяка едно от тея държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 29 rate down comment 19
studioaa
преди 9 години
Краят на Американската Империя ще дойде все някога, но когато това името България ще се споменава само в старите учебници по история, а последният българоговорящ хомо сапиенс отдавна ще се е пренесъл в един по-добър свят.С други думи от нашата гледна точка американската доминация ще продължи завинаги...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 18 rate down comment 20
mathematician
преди 9 години
Последното нещо което е измислил Китай е барута. От тогава имат доста сушави години в мисленето на нови неща и технологии. Виж в копирането са добри. Имат и добри производства. Но всичко е копирано и на база Западно ноу-хау.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 16 rate down comment 24
Aviss
преди 9 години
Добре как е възможно да отворя ***, лицето на ивестиционната общност в България и като заглавна статия да стои тази по горе, от този автор, написал и това:http://afera.bg/%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D1%80%D0%B8-%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%BA%D0%BE%D0%B2-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-51-%D0%B8-%D1%89%D0%B0%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8.htmlАз лично недоумявам как *** звучи повече като руска пропаганда отколкото сериозен источник на пазарна информация, анализи, идеи как да се инвестира, кой е собственик на тоя сайт?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 27 rate down comment 26
Aviss
преди 9 години
Сякаш руската пропагандна администрация е писала тая статия. А ще видим ли края на рублата през 2015 господин Ценков? Ако погледнете реалността сега, днес, декември 2014, не преди 50 60 70 години май друго ще видите. Тоя долар от поне 10 години са му обявили смъртната присъда, а защо от 32 рубли отиде на 55 за по малко от година, какво става?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 15 rate down comment 0
cs_private_investmen
преди 9 години
Защо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 47 rate down comment 12
Тялото
преди 9 години
Китай вече не производител само на некачествени стоки. Подават повече патенти от всяка друга държава, а в някои отрасли вече са лидери в качеството. Още не са в най-големите индустрии, но се развиват супер бързо. Ако не беше холивуд да пропагандира, американците да са загинали много по-бързо. Сега се получава нещо като катастрофа на забавен кадър. За последните 15 години обществото и качеството на живот вървят надолу здраво. Щати като Мисисипи, Мизури, Мичиган и в общи линни половината други са в практически фалит и растяща безработица и прстъпност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 24 rate down comment 4
SSIW
преди 9 години
"И секса, колега, и секса ;)И той в долари ;) ".....................При мен е либерализъм. Която в каквато валута има възможност, в такава ми плаща. Мн. голяма рядкост е да съм върнал някоя мацка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 41 rate down comment 4
balkando
преди 9 години
По-скоро трябва да се запитаме дали редуващите се все по-често кризи, не са следствие от разместването на балансите и силите в глобалната икономика ?! Както и на дисбалансите в мисленето на икономистите. Китай доказа че търсенето на евтини некачествени стоки е в пъти по-голямо от търсенето на качествени и надежни. Това измества световните пазари към многолюдните, а не към богатите държави. Предстои нов етап в развитието на глобалната икономика, в който проблемите за финансовото статукво тепърва предстоят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още