IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

TTIP: Кошмарът може да се превърне в реалност

Изтекли документи разкриват, че САЩ са оказвали много по-силен и много по-широкомащабен натиск над Европа

13:58 | 02.05.16 г. 55
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	GreenPeace разкрива тайните документи. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

GreenPeace разкрива тайните документи. Снимка: Ройтерс

Американското правителство е оказвало над Европа много по-силен и много по-широкомащабен натиск в хода на преговорите за споразумението за трансатлантическата търговия, отколкото се смяташе досега. 

Това става ясно от копия на секретни документи от воденето на преговорите, които са предоставени от неправителствената организация Greenpeace на германските медии Süddeutsche Zeitung, WDR и NDR. Материалът е от общо 240 страници.

Организацията за защита на околната среда обяви, че ще публикува материалите този понеделник. По късно тя качи в интернет 248 страници документи по договаряното Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство (ТПТИ). Те датират от април и съдържат подробности за това как САЩ оказват натиск на Евросъюза да купува повече американски земеделски продукти. 

Европейската комисия, която води преговорите при закрити врата, трябва да признае, че не е информирала адекватно обществеността за условията по сделката и "да натисне бутона рестарт", защото сегашната сделка е "непоправима", коментира Юрген Книрш, търговски експерт на организацията, по време на годишна IT конференция в Берлин.

Според изтеклите секретни документи правителството на САЩ е оказвало натиск на Европейския съюз да смекчи или дори да премахне защитата на околната среда и потребителите в преговорите по съвместното споразумение за свободна търговия.

Важещият в момента в Европа принцип за предпазливостта, според който на пазара са допускани само продукти, ако те са доказано безвредни за хората и околната среда, може да бъде заменен с прилагания в САЩ „принцип на риска“. Това може да позволи навлизането, отглеждането и консумацията на изключително спорните и все още неодобрени в много страни от ЕС генетично модифицирани растения и храни, докато не бъде доказана изрично тяхната вредност.

„Онова, което достигаше до обществеността в тези тайни преговори, досега звучеше като кошмар. Сега знаем, че от него скоро може да стане реалност“, казва Книрш, цитиран от DPA.

Според информацията, поместена в Süddeutsche Zeitung, Вашингтон е заплашвал ЕС, че ще блокира усилията за облекчаване на износа на европейски автомобили, ако Европа не склони да разреши продажбата на още американски земеделски продукти.

Освен това САЩ са отказвали да отстъпят пред ЕС по въпроса за замяна на частните арбитражи при разглеждане търговски и инвестиционни спорове с прозрачни национални търговски съдилища.

Greenpeace твърди също, позовавайки се на документите, че големият бизнес участва активно в изготвянето на споразумението.

Припомняме, че по време на срещата си преди дни в Хановер германският канцлер Ангела Меркел и американският президент Барак Обама призоваха за по-бързо приемане на споразуменията за TTIP. Същевременно Меркел подчерта, че от европейска перспектива споразумението за свободна търговия е много важно за икономическия ръст на Стария континент. Обама пък изрази надежди, че преговорите може да приключат до началото на 2017 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 7 rate down comment 7
MZ/X
преди 8 години
Абсолютно, аз съм 100% за легализиране на наркотиците. Има безброй доказателства, че единственият резултат от сегашната забрана на наркотиците е увеличаването на организираната престъпност! В държави където определени наркотици са легализирани, като Холандия, престъпността е с пъти по малка и досри са принудени да затварят затвори или да внасят престъпници от съседни държави! Защо трябва някакво мнозинство да ми налага на мен какво да ям? Възрастният човек затова е възрастен, защото има собствена воля и акъл да реши какво иска да прави! Единственото нещо което трябва да направи държавата е да помогне информираният избор на потребителя, като го предупреди за потенцоалните опасности!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 20 rate down comment 1
pinoccio
преди 8 години
Друже, много си категоричен, че за разрешените ГМО продукти нямало нито едно научно издържано проучване, което за сега да доказва, че предизвиква рак. То е оповестено и не е тайна, но въпросът е как човек го чете. Както казват мъдрите хора - има очи и не види, има уши и не чуе. Ако не видиш и не чуеш, никой не може да ти помогне. А и пропагандата заглушава истината, защото ако видиш и чуеш, ще разбереш, че е здравословно да ядеш само дедовия ти и край с хранителната индустрия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 17 rate down comment 0
SSIW
преди 8 години
Направо да заменят националните конституции с Тип-Тирип и да се приключва бързо, евтино и безболезнено с въпроса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 22 rate down comment 4
kalendar
преди 8 години
ОООО емзетке:) пак са те качили на хранилката:)Но си прав де-що трябва някой да решава вместо хората-да ни попитат на референдум:) Ти кво мислиш? Ако ми отговориш-всеки има право да решава за себе си-тогава да легализираме и наркотиците. И да махнем акциза на цигарите и пак да ударим 60% пушачи:)Между другото-червеното месо се знае от десетки години, че не е полезно:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 29 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
ооо Моторесте кат ти гледам пак прогнозите от тоя сорт .... на натуралния тютюн нищо ми няма хващаш рак от 4000 хил. отровни вещества които съдържа 1 цигара, ако пушиш треа ги знаеш тея раоти .... И за ГМОто ко викаш нема ядове само дет американките са с 50 кила по-тежки от европейските мадами ала турска мечта е малко проблеми с кръвното, холестерол и други такива несъществени нещица ама кво ти дреме нали после ше си пациент при ортаците им фарма-индустрията те ше те закрепят катo си платиш и ше можеш още ГМО да ядеш ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 37 rate down comment 7
ABBA
преди 8 години
Като вземем предвит и натиска за шизофренясване на света от страна на Фашингтон (включая и сайтове като този англосаксонско притежание), картинката е лълна.Баба ви Меркел предложина на Япония да влезе в НАТО. Явно целия запад газ пикае, че не може да скубе Русия и Китай. За злобата няма ни Великден, ни друг почивен ден!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 35
MZ/X
преди 8 години
Защо трябва разни правителства вместо хората да решават искат ли ГМО или не искат? Да сложат задължителен етикет с ГМО или без ГМО и от там нататък потребителите да решат искат или не искат!Пълен абсурд е, че за традиционните храни, никой не иска такива доказателства за безопасност, като при ГМО, а и там положението не е розово! Натуралният и био продуктът тютюн например се е ползвал хиляди години, преди да се докаже по безспорен начин, че предизвиква рак. Преди 2 години се оказа, че и червеното месо увеличава риска от рак и т.н. За разрешениете ГМО продукти обаче няма нито едно научно издържано проучване, което за сега да доказва, че предизвиква рак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 37
Pronto
преди 8 години
Императоре, компаниите, в които си инвестирал на ДАКСа ще спечелят най-много от това споразумение. Меркел и Камерън са класа над другите лидери в Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 36
Pronto
преди 8 години
Като изключим постоянно цитирания "АйТи специалист" къде му е кошмарното?Германия натискала да изнася автомобили, а САЩ - ГМО продукти.Нищо ново и нищо кошмарно, освен меракът за притоплена сензация след срещата на Обама и Меркел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 10
STRAHO
преди 8 години
Без Русия и Китай като алтернатива Европа НЯМА избор. САЩ си знаят интереса. :))) Когато успеят трайно да откъснат Русия от Европа европейците сами ще се натискат за ГМО продукти а САЩ великодушно ще ги "спасят" от продоволствената криза предизвикана от...............Русия разбира се! Както знаем дали това е истина ..няма значение. :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още