IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво следва за пазара на имоти в Европа след решението на ЕЦБ?

Експерти очакват плавен ръст на лихвите по държавните облигации и на доходността от инвестициите в имоти

10:10 | 14.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: FreeImages.com</em></p>

Снимка: FreeImages.com

През миналата седмица Европейската централна банка (ЕЦБ) удължи програмата си за изкупуване на активи до края на 2017 г., но изненада пазарите с намаляването на нейния обем до 60 млрд. евро месечно от април 2017 г.

С това решение ЕЦБ казва на пазарите, че няма да оттегли подкрепата си в близко бъдеще и потвърди ангажимента си да поддържа ниски лихви за продължителен период от време без значение от сигналите, които идват от САЩ, пише в свой коментар консултантската компания CBRЕ.

В същото време обаче ЕЦБ дава сигнал, че започва да свива програмата си за количествени улеснения. Това отразява и дилемата, пред която банката е изправена – да поддържа сигурност на фона на политическите сътресения, а от друга страна – да балансира недоволството от изкривяванията заради програмата за изкупуване на активи предвид и по-бавното достигане на целите за инфлацията.

Какви биха били последствията за пазара на имоти от тези решения и политики?

На първо място компанията посочва, че през 2017 г. вероятно ще станем свидетели на скромно увеличение на доходността по държавните облигации. Очакванията са доходността по 10-годишните германски облигации да достигне диапазона 0,4 – 0,45% към края на 2017 г. спрямо 0,2 – 0,39%, които наблюдавахме през последните седмици.

По-силен ръст на лихвите по държавните облигации се очаква през 2018 г., когато паричната политика на ЕЦБ ще се затегне повече. До края на 2018 г. се очаква доходността по 10-годишните германски облигации например да нарасне до 0,9%. В сравнение с очаквания ръст на лихвите в САЩ тези увеличения ще са скромни, но представляват сериозна промяна в сравнение с негативните нива от тази година.

Въпреки че има ясно изразена връзка между дългосрочните лихви и доходността от инвестициите в първокласни имотни активи, в краткосрочен план не е ясно дали ще се прояви такава, подчертават експертите.

Компанията очаква намаляването на доходността да продължи през 2017 г. на много от европейските пазари. На водещите пазари доходността обаче ще се понижи в ограничени мащаби.

В дългосрочен план очертаващият се ръст на лихвите неизбежно ще окаже влияние и на доходността. Все пак пропастта, която се отвори между доходността по държавните облигации и от инвестициите в първокласни имоти, представлява сериозен буфер. В резултат ръстът на доходността от имотите ще е по-слабо изразен, отколкото увеличението на доходността по държавните облигации в процеса по завръщане към нормална парична политика, посочват от компанията.

Подобна тенденция се очаква и за британските държавни облигации. Доходността от имотите там обаче е много по-вероятно да се повлияе от процеса по Brexit през следващите години, затова и движенията се счита, че няма да са в синхрон с континенталните пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още