IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на жилища през полугодието - сделки, инвестиции, ръстове

Активността се тласка от продължаващите спадове на лихвите по депозитите, качествените жилища са все по-дефицитни

11:06 | 22.07.15 г. 48
Пазарът на жилища през полугодието - сделки, инвестиции, ръстове

Все повече сделки за инвестиция, отчетлив умерен ръст на цените и състезание за качествени имоти. Така изглежда картината на пазара на жилища в София през първото полугодие, като ситуацията става все по-динамична, съобщават от консултантската компания Адрес Недвижими имоти.

„Качествените жилища на добри цени са все по-дефицитни. Ако купувачите, водени от убеждението, че доминират пазара, имат твърде високи очаквания, може да „изпуснат” добрите предложения и да се наложи да чакат следващата вълна ново строителство да бъде финализирана”, коментира Георги Павлов, изпълнителен директор на компанията.

Той подчертава, че продавачите също трябва да са по-гъвкави към промените на пазара, защото от една страна има растящ недостиг на качествени апартаменти, а от друга – доста активно строителство на нови обекти. Затова и тези, които искат да продадат на добра цена, трябва да търсят баланса.

Продължаващият спад на лихвите по депозитите подхранва активността на пазара. Съхранението на парите в банка вече не се предпочита, а заради растящия пазар на наеми в София инвестицията в имот става все по-атрактивна. Заради това жилищата, купени за инвестиция в месеците март, април и май, представляват около 20% от сделките.

Ръст на започнатите нови сгради и сделки “на зелено”

Купувачите на имоти, които имат възможност да изчакат, могат да се възползват от появата на нови проекти. Според последните данни скокът на започнатите нови сгради в София е около 6 пъти повече спрямо година по-рано. Ако искат да се възползват от това, те могат да придобият жилище на по-ниска цена при по-ранния етап на проектите, коментира Калоян Богданов, маркетинг мениджър на компанията.

Сделките на зелено през периода март-май са 15% от всички, сочат данните на агенцията.

Повечето хора, предвид продължаващата ситуация с банковите институции, и особено от началото на трудностите в Гърция, действително смятат инвестицията на зелено за по-нискорискова от съхранението на парите в банка, посочват още от компанията.

Експертите очакват, че заради кризата в Гърция сделките с имоти преди Акт 16 ще се увеличат още.

Състезание за качествени имоти

Според Богданов купувачите трябва да осъзнаят, че цените днес са изгодни, но вече са се оттласнали от дъното, а при поява на качествен имот решенията трябва да бъдат своевременни.

„Някои купувачи, открили жилището, което търсят, решават да преговарят за отстъпки. В това време обаче част от тях губят желания имот, тъй като реакцията на други е била по-бърза. След подобен пропуск купувачите преосмислят поведението си, но им отнема много повече време, докато открият друго жилище, което в достатъчна степен да отговаря на очакванията и изискванията им”, допълва той.

Така клиентите или трябва да изчакат новото предлагане, или да избират измежду имоти, които са от по-дълго време на пазара. През април и май преобладаващ е делът на продажбите, реализирани за 2 до 5 месеца - 41%, следван от дела на имотите, които са на пазара от 6 месеца до 1 година – близо 25% от всички. Това е резултат от бързо случилите се продажби на качествените жилища, които предизвикаха и бума в активността в първите месеци на 2015 г., допълва още Богданов.

Търсенето

Търсенето е основно за по-големи жилища, показват данните на агенцията. Близо 38% от реализираните сделки са за тристайни жилища, като също толкова е и делът на продадените двустайни апартаменти. Многостайните имоти са били около 5% от всички в началото на второто тримесечие, но делът им достига до 10% през месец май.

Към края на полугодието доминиращи са сделките между 50 000 и 70 000 евро – малко над 30% от всички. Около 25% е делът както на имотите между 70 000 и 100 000 евро, така и на тези между 30 000 и 50 000 евро.

При избора на локация най-важни за купувачите са транспортните решения и комуникацията на района, а едва на второ и трето място идват сигурността и обграждащата среда. По отношение на самия апартамент от основно значение са качеството на строителството и състоянието на общите части.

Интересът към центъра на София се е възвърнал – централните градски райони са вече най-желани от купувачите. Лидерът от първото полугодие на миналата година – “Люлин”, е спаднал до трето място, а втората позиция е за “Младост”, който през миналата година беше на четвърто място. Сред най-желаните квартали се нареждат още “Манастирски ливади”, “Овча купел”, “Надежда”, “Лозенец”, “Редута”, “Красно село” и “Лагера”.

Основният фактор, заради който се възвръща интересът на купувачите към по-скъпите райони, е метрото.

Цените

Цените в големите градове на страната вече започнаха да се покачват, сочат данните на компанията. Повишението е с около 6-7% спрямо година по-рано, като в недотам предпочитаните локации нивата са стабилни или демонстрират ръст от порядъка на 3-5%.

За по-отчетливи скокове на цените в цялата страна по всяка вероятност ще може да се говори едва от следващата година, при това нивата ще зависят и от появата на нови проекти, смятат от компанията.

Цени в големите градове на страната (в евро на кв. м)

Жилищни имоти

Декември 2014

Март 2015

Юни 2015

София

689 евро

710 евро

720 евро

Варна

672 евро

685 евро

695 евро

Бургас

488 евро

500 евро

510 евро

Пловдив

489 евро

495 евро

505 евро

 

Цени по квартали в София

Квартал

Q2 2014

Q2 2015

Център

985

1065

Лозенец

940

980

Младост

795

820

Люлин

600

620

Изток

935

1020

Надежда

615

640

Бояна

790

835

Студентски град

740

810

Света Троица

675

710

Слатина

640

680

Таблици: Адрес

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

47
rate up comment 3 rate down comment 5
kalendar
преди 8 години
А понеже си голямото зле-такъв апартамент в България струва около 15-20 000 ЛЕВА(и даже може би се изхвърлям с тая цена). Дрънкаш, колкото да си чешеш езика. Първият апартамент се намира в някакво село(hamlet...сиреч, даже и село не е), като най-близкият град е с 12 000 популация. Т.е. това е все едно да си купиш имот в село Койчовци, край гр. Трявна. Там за тия 15-20 лв ще си вземеш реновирана къща. Та-не, и колкото овца нямаш гънка. Вторият линк даже не го отворих.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 3 rate down comment 5
kalendar
преди 8 години
Не пич...тая гънка може да я имаш...може да я нямаш. Няма друг тип жилища освен такива, които по твоите критерии не струват. Щото цените при жилищата са като скачените съдове. А ти личи, че от тая работа разбираш, колкото аз от астрофизика. Я погледни на нашият пазар, колко са чужденците придобили имоти миналата година? Или викаш-щом теб не те кефи, значи никой не го кефи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 4 rate down comment 1
julian12
преди 8 години
Средната заплата е 2500 Бруто месечно, без да борим другите данъчни облекчения, кото не са малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 4 rate down comment 1
julian12
преди 8 години
Ето два линка на прилични апаратаменти цена/качество с включен гараж:http://***.immoweb.be/nl/Buy.estate.cfm?idbien=5768281&ongletactif=10&xincludedetail=10&mycurrent_section=Buy&xbg=N#onglethttp://***.immoweb.be/nl/Buy.Estate.cfm?IdBien=5701121&xgallery=estates&xpage=1Месечен наем за такъв апартамент е 590 - 610 Евро на месец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 9 rate down comment 1
julian12
преди 8 години
Да нямам опит, но имам една мозъчна гънка в повече от средностатистическата овца. Нито едното, нито другото си струва. Ако ще си говорим така има много жилища, които не си струват. Няколко малки подробности между двете дестинации. В Лондон пазарът е много по-раздвижен, международния интерес е коренно различен понеже там е един от светоните бизнес центрове и има огромен недостиг на офиси и жилища, поради което наскоро бяха направени някои промени за да се разрешат тези проблеми. Там има бъдеще, има перспективи, което също е голям фактор за цените и настроенията на пазара. От друга страна какво бъдеще има България в сегашният й вид? Беззаконие и незачитане на личната собственост, нерграмотност, ниско заплащане, мизерия. Всяка година "изчезва" по един средно голям град. Бъдеще?! Перспективи?! Имам някои наблюдения за северна Белгия, страна с доста надценени цени на жилищата според някои статистики.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 2 rate down comment 6
OPASEN
преди 8 години
По-скоро четейки хейтърите в коментарите под статиите, защото тя Миглена добре си е написала домашното и статиите й са ОК ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 2 rate down comment 5
OPASEN
преди 8 години
По-скоро четейки хейтърите в коментарите под статиите, защото тя Миглена добре си е написала домашното и статиите й са ОК ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 3 rate down comment 1
kalendar
преди 8 години
ама половин милион паунда в квартал средна ръка в Лондон не е...Или примерно 4 милиона в Манхатън...тая простотия може да я напише само човек, който сблъсъка му с имотният пазар е само четейки тия статии...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 8 rate down comment 2
julian12
преди 8 години
100К Евро за тристаен в София?! Това е пладнешки обир.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 4 rate down comment 6
OPASEN
преди 8 години
Гледам тука пак познатите хейтъри и нереализирали се капацитети, изливат жлъч и искат да спрат макроикономически процеси с коментар във форум :-)) ха хаVanko1, зле си с анализа на тренда - гледаш 7 години назад и се кефиш. Защо не гледаш например 1963 г. или нещо по-свежо, като 2000 г. ;-) хе хехКато търсиш тренд се гледа не само начална и крайна точка, а много точки между двете :-))nradev, теб не те знам, но спадът на лихвите при депозитите ще доведе до ръст при имотите, защото мисията на парите е да търсят пари-прим и за това ще започнат да търсят нещо, различно от банков депозит, т.е. инвестиция, защо не в имот!studioa, от теб съм чувал доста простотии и не се изненадвам, че спориш за заплатите в София, но ... как да кажа ... грешиш :-))Не гледай само себе си и обкръжението си, защото те "краставите магарета се надушват", т.е. помисли дали просто твоето обкръжение + ти не сте в другата крайност на статистиката :-((
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още